e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 de Juliol de 2008

En la història de la Guerra d’Espanya (1936-1939) se senyala com una de les accions més sagnants l’anomenada Batalla de l’Ebre que,  entre juliol i novembre del 1939, ocasionà un nombre molt important de baixes. En alguns estudis se xifren en 80.000 les baixes republicanes que significaren la destrucció de l’Exèrcit de Catalunya, conegut oficialment com l’Exèrcit de l’Est des dels despatxos de Madrid.

Aquesta batalla fou de tals dimensions que motiva encara Congressos com el que fa uns dies ha tingut lloc a Móra d’Ebre. És lògic que hi hagi encara qui es pregunti sobre les causes que motivaren la decissió per part dels generals espanyols republicans d’emprendre una acció els objectius de la qual semblen boirosos  i que ocasionà la destrucció de la capacitat de defensa de Catalunya davant l’exèrcit franquista.

Sobre aquesta qüestió, i moltes d’altres, cal recomanar les memòries de Raimon Galí que, amb el títol genèric de “Signe de contradicció”,  comprenen set volums que abracen una visió de les primeres dècades del segle XX i molt concretament, respecte del tema a què m’estic referint, el 7è volum que porta per subtítol “L’Ebre i la caiguda de Catalunya” (Barcelonesa d’Edicions, 1996)

Raimon Galí estudià per oficial a l’Escola de Guerra de la Generalitat,  i el 1937 s’incorporà a la contesa lluitant-hi fins el final. Fou oficial ajudant del Comandant General d’Artilleria de Catalunya, i els seus records són fruit de l’experiència directa en el curs de la guerra i de la seva missió en l’Estat Major, és a dir,  prop de les ordres que configuraven l’acció.

Raimon Galí afirma en aquest volum  que entre les raons que impulsaren els generals espanyols republicans a emprendre la batalla de l’Ebre hi havia la possible destrucció de l’Exèrcit de Catalunya, i la posterior impossibilitat de plantar cara a l’Exèrcit franquista, com una conseqüència de l’anticatalanisme que traspuaven des de Negrin fins a Miaja.

No sé si a Móra d’Ebre han tingut en compte les anàlisis i experiències de Raimon Galí. És una vivència  feta des de la catalanitat,  viscuda al front amb la lucidesa de les pròpies conviccions i les terribles experiències que donava la guerra. No són escrites des del buit o des d’un núvol, les ofereix al lector sense cap altre interès que explicar-nos la veritat del que ell ha viscut en aquells tres anys.  Com passa sovint en la història dels catalans, alguns intenten escriure-la oblidant-nos com a poble que som i negligint que en aquella gran carnisseria d’obscures motivacions que fou la batalla de l’Ebre   hi deixàrem gran part de tota una generació.

Joaquim Ferrer, “Cruïlla de debat”, penya de l’Ateneu barcelonès

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1843
4
Comentaris afegits 
Carolina (Barcelona) 31-07-2008 - 16:53
Efectivament. A l'Ebre no només vam perdre la democràcia (la que ens poguessin deixar la FAI i el PSUC) sinó també la llibertat nacional (segrestada 40 anys més). Gràcies per recordar-nos la figura d'en Raimon Galí. I cal llegir també Incerta Glòria!
Harto de Fachas (Barcelona) 30-07-2008 - 01:58
No tenéis vergüenza ni respetáis lo más sagrado. Ahora os inventaréis la Batalla del Ebro, con grandes héroes catalanes y una conjura judeo-masónica contra Cataluña, verdad ?? Vaya panfleto de mentiras.
Harto de Fascistas (Barcelona) 30-07-2008 - 01:53
Esto es indignante. Es una auténtica vergüenza. Vaya manipulación falsa de la Historia. Por favor, que aún quedan milicianos vivos que combatieron en el Ebro. Vaya paparruchas de mentiras y mentiras sobre Ejércitos de Cataluña que jamás existieron.
épala (barna) 04-08-2008 - 13:03
Revelador. No ho sabia. Quantes coses ens tapen...
TORNAR