e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

16 de Novembre de 2008

Aquest article és un intent de posar a l’abast dels no experts un conjunt de reflexions que penso que ens hem de fer com a conseqüència de la necessitat constant i creixent d’energia i de la importància que aquesta té per al desenvolupament , de la situació deficitària del nostre país i de la influència que la seva obtenció i ús tenen sobre el medi ambient.
 
D’entrada s’ha de dir que la millor font d’energia és l’estalvi. La seva producció sempre comporta o el consum de matèries que poden ser útils per a altres aplicacions o riscos per al medi ambient o les dues coses a la vegada. Cal doncs invertir en sensibilització i en la millora de processos productius i d’usos domèstics d’una manera continuada. Malgrat que els consums més importants es donen en els processos productius, l’estalvi en els usos domèstics comporta asociada una sensibilització individual i social que és imprescindible.
   
Ens centrarem en la producció d’energia elèctrica, fácil de distribuïr, tot i que no és, ni de lluny, l’única forma d’energia emprada. Pensem, per exemple, en molts usos industrials, en el transport per carretera, tan el comercial com el particular, molt pol·luents i relativament fàcils de substituïr, en les calefaccions i acondicionaments amb gas...De com millorar aquests consums n’haurem de parlar un altre dia.
 
Dit això, S’ha de veure quins mitjans de producció d’electricitat es tenen a l’abast. En primer lloc cal considerar les energies renovables, ja que, com el nom indica, representen menys consum de matèries útils i, en general, representen menys impacte ambiental. El percentatge d’energia elèctrica produïda per aquest tipus de fonts (hidràulica, eòlica, solar, biomassa...) és encara petit i, tot i que augmenta, no es pot pensar que poden ser la solució a mig termini. A més, no garanteixen la continuïtat de subministrament ja que estan subjectes a que les condicions (vent, sol, pluges...) siguin favorables. S’estan estudiant maneres de poder acumular l’energia produïda, però tot plegat va per llarg.
 
El petroli és cada vegada menys emprat, tot i que encara hi ha alguna central tèrmica que pot usar aquest combustible o gas.
 
En els últims anys s’han fet inversions importants en centrals de cicle combinat, així anomenades per que combinen una turbina de gas (on aquest crema a alta pressió i temperatura i s’expandeix) i una caldera convencional que aprofita els gasos de la combustió que es produeixen a la turbina de gas. Aquesta acciona un alternador i el vapor de la caldera convencional acciona una altra turbina que a la vegada acciona un altre alternador. D’aquesta manera augmenta molt el rendiment. Això vol dir que per produïr la mateixa quantitat d’electricitat que en una central tèrmica convencional es produeixen menys gasos, però se’n produeixen. Aquests gasos contribueixen a l’efecte hivernacle, dit així per que provoquen l’escalfament del planeta. A més, el gas que es crema, producte limitat com el petroli, ve de països del nord d’Africa amb règims polítics gens estables. L’alternativa és el gas de Rússia que no ofereix tampoc massa seguretat de subministrament.
 
Tot plegat ha fet que, cada vegada més, es pensi en l’energia nuclear de fissió, que no produeix gasos, com a una de les que cal considerar, tot potenciant les energies netes, per a garantir el subministrament d’electricitat mentre no és accessible a nivell industrial l’energia procedent de la fusió.
D’aquestes en parlarem en un pròxim article.
 
Ramon Garriga, “Cruïlla de debat”, penya de l’Ateneu barcelonès

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1218
1
Comentaris afegits 
Nuclear de primera i no cal gaire més (Barcelona) 19-11-2008 - 12:51
Ningú ho vol dir, però el futur és l'energia nuclear , ja sigui fissió i/o fussió. Ja n'hi ha prou de callar. Les renovables una estafa, i les fossils són brutes. Nuclear i nuclear, com a França, i la resta són històries, això sí, amb bones centrals
TORNAR