e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Febrer de 2013

Espanya es troba en una situació molt delicada d’atur i de crisi profunda, de la qual només se’n pot sortir amb un pla consensuat entre el govern, l’oposició, els sindicats i Catalunya, i amb l’acceptació dels socis europeus. Hi ha moltes crisis alhora, i per resoldre el problema s’han d’atacar tots els fronts. El pitjor que es pot fer és el que s’està fent: fer veure que no passa res, perquè qui dia passa any empeny i el temps ho arreglarà tot. L’equip de Mariano Rajoy està cremat, no està capacitat per a resoldre la situació i hauria de donar pas a gent nova, totalment al marge dels problemes de corrupció, gent amb credibilitat i capacitat de lideratge.

Els catalans estem vivint un moment històric que comença amb la manifestació de l'11 de setembre del 2012. Un milió i mig de persones al carrer reclamant el dret a decidir del nostre poble; en una Europa democràtica no es pot fer veure que aquí no passa res.

Tenim corrupció, injustícia, falta d’ètica i de credibilitat de la classe política, manca de democràcia, incompetència dels qui governen...

Avui en dia han saltat al carrer alguns presumptes casos de corrupció i ens agradaria donar-hi voltes:

- És corrupció cobrar una comissió per adjudicar una obra al contractista que la paga? Tots hi estarien d'acord.

- També és corrupció si tots els qui es presenten paguen la comissió?

- És corrupta una persona que ha recollit diners per al seu partit i no se n’ha posat ni un euro a la butxaca?

- És corrupció malgastar els diners construint un aeroport on no aterra cap avió?

- És corrupció defensar a Europa el pacte fiscal insolidari del País Basc i no voler ni tan sols parlar d’un pacte fiscal solidari per a Catalunya?

- Papá, si bebiéramos cava catalán, en vez de champán francés, ayudaríamos a que los catalanes nos pudieran pagar sus impuestos?

No te preocupes hijo, si no nos lo venden a nosotros, lo venderán a los alemanes que tienen más dinero y menos de un 7% de paro…

¿Los alemanes también nos pagan sus impuestos?

Deja de… chinchar, niño.”

Et pitjor que pot passar és justament el que està passant: fer veure que aquí no passa res. "Todo es falso, menos algunas cosas". Aquesta vegada no poden actuar com sempre: tapar els incompetents i els defraudadors, i guanyar temps a fi que el temps ho esborri tot. S’ha de fer foc nou amb gent nova, intel·ligent, honrada, creïble, capaç de dialogar amb els catalans, que tenen un govern de gent preparada i sensata i un bon lideratge. Persones que inspirin confiança entre els nostres socis europeus que van bé i que són els qui ens han d’ajudar a sortir de la crisi. El pla de futur ha de ser de tots, del nou govern, de la nova oposició, dels sindicats i dels catalans.

El pitjor que pot passar és el que està passant: fer veure que aquí no passa res mentre ens estem enfonsant pou endins. S’ha de fer foc nou, un plantejament nou amb gent nova. D. Mariano i "sus muchachos" –ara amb la corrupció– només creen més desconfiança, que es tradueix en més atur i més misèria per a repartir entre tots. Com més triguin a deixar el vaixell en unes altres mans, pitjor. I a aquells que tenen dificultats per a arribar a fi de mes, cada dia se’ls fa tot més difícil i ningú no els dóna un cop de mà.

Jaume Rosell.

Cruïlla de Debat de l’Ateneu Barcelonès

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1207
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR