e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

27 de Maig de 2010

Els nostres partits polítics tenen gairabé sempre greus dificultats per anar units a Madrid a defensar els interessos de Catalunya. Aquesta realitat no és pas nova; ha estat  habitual des de finals del segle XlX fins ara, crec que amb una única excepció:  la constitución el 1906 de la “Solidaritat Catalana”, com a reacció al brutal atac a la redacció del “Cu-Cut” i  al projecte de la llei de “Jurisdiccions”.  Aleshores la Lliga Regionalista, la Unió Catalanista, els Carlins i bona part dels partitsRepublicans van unir-se per formar un ampli “Front Català”.

Crec que potser aviat tindrem els catalans un argument de pes per reeditar una mena de “Solidaritat Catalana” a Madrid. De fet ja el tenim ara, però encara serà més evident quan hi hagi la sentència del Tribunal Constitucional. Penso que aixó es produïrà al voltant de les eleccions catalanes, potser una mica abans o una mica després, però no massa allunyat d´aquest esdeveniment.  Segurament la sentència serà força dura amb l´Estatut, i per tant també amb la nostra dignitat,la nostra llibertad i la nostra sobirania com a poble.

Davant d´aquesta possible situació politica, crec que el govern que surti de les eleccions catalanes hauria de liderar una nova “Solidaritat Catalana”,  basicament amb l´única cosa en què  podem estar tots, o gairabé tots, d´acord:  els diners.  Amb la butxaca de tots els catalans, amb allò que és necessari per al correcte funcionament de la sanitat, l´ensenyament, les empreses i comerços de tot tipus,les ajudes socials, la investigació, les universitats, etc..I quan dic gairabé tots, vull dir els partits politics, els sindicats, les Cambres de Comerç,la Patronal, etc.

Penso que aquesta “Solidaritat Catalana” formada per la totalitat, o gairabé, dels partits catalans i recolzada per tot el teixit social i econòmic català hauria de demanar a Madrid el “Concert Econòmic” per  Catalunya, fent servir com a patró el dels bascos. Aixó representaria treure l´accent en els aspectes identitàris o sobiranistes i posar-lo decididament en els aspectes econòmics, que son els  que ens poden fer un païs ric i potent dins d´Europa, i  dur-nos, en un futur no massa llunyà, a iniciar una etapa, aleshores ben decidida, cap a la sobirania,  i arribar  a la creació d´un Estat própi.

Mentre això no arribi, i tornant al present, la societat civil hauria de continuar en la seva tasca ja iniciada de desvetllament dels sentiments sobiranistes del poble català, fent una tasca, que podriem dir pedagògica, a través de les consultes populars i d´altres iniciatives que podrien sorgir, procurant que siguin el més amplies possibles, vull dir arribant als qui van venir aquí fa décades i també als nouvinguts. Però m´agradaria que no creguem que això ho tenim a tocar, que tot serà bufar i fer ampolles. Cal  tocar de peus a terra:  tenim el païs que tenim amb la gent que  tenim i hem de fer les coses molt ben fetes i amb inteligència per assolir  la fita que ens hem proposat: la independència.

Josep Maria Figueras i Bas. Penya de l'ateneu barcelonès

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2531
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR