e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

24 de Juliol de 2008

"Per una Catalunya lliure dins d'una Europa unida"

Aquest era el missatge que,  durant els llargs anys de la dictadura franquista,  jo deixava escrit en tots els llibres de signatures que trobava en les meves excursions als cims de Catalunya. Era un crit d’esperança perquè creia que,  quan s’hagués acabat el franquisme, Catalunya es podria incorporar amb la seva identitat, com un poble més dels que la formen. Era una possibilitat si Europa s’hagués configurat d’aquella manera, però els estats no ho han permès. Això que ara és tan clar nosaltres no ho vèiem i,  dic nosaltres, perquè no era jo sol que ho creia així. És veritat però que la constitució d’Europa ens ha dut coses molt positives i que no tenen camí de tornada: la pau, l’euro, una política econòmica cada vegada més entrellaçada, un mercat enorme....etc., etc..

Malgrat totes aquestes millores la representació internacional de Catalunya no s’ha     resolt. Nosaltres existim dins de l’estat espanyol i tots els nostres problemes són considerats pels altres estats com a problemes interns de l’estat espanyol. Per tant no tenim,  almenys ara com ara,  una instància internacional o europea que els pugui dirimir. O ets estat o no existeixes com un poble diferenciat. Aquesta és una realitat que costa molt d’acceptar.

I com que ja es veu que això no podem permetre que continuï d’aquesta manera,  cal que tots plegats en prenguem consciència: ens cal una formulació de la constitució de l’estat espanyol que ens permeti fer sentir la nostra veu, com a catalans, arreu del món. Els socialistes catalans, en la veu de Raimon Obiols, parlen d’un federalisme plurinacional; els demòcrates d’inspiració cristiana de la Unió Democràtica parles de confederació; els convergents parlen d’un major grau de sobirania... Fixeu-vos que també a Bèlgica es comença a parlar de confederació com a via per  resoldre el conflicte entre flamencs i valons... Es busca per tant, majoritariament, una solució que es pugui obtenir per la via pacífica a través d’una simple modificació de les constitucions respectives,  cosa que seria possible si els qui ens governen, en el nostre cas, i el principal partit de l’oposició, es convencessin que aquesta fóra una bona solució.

En realitat,  la confederació o la federació plurinacional es correspon amb la política duta a terme durant tot el temps de la reconquesta pels catalans: principat, regne de València, regne de Mallorca, regne d’Aragó... i amb tot el que va venir desprès del compromís de Casp. L’arribada de la branca borbònica va importar el jacobinisme francès i el centralisme a ultrança. És a dir, tornar a les arrels confederals de Catalunya i al “tanto monta, monta tanto” podria ésser una solució.

També hi ha qui creu que no hi ha res a fer i que la solució radica en la independència. Espanya, diuen, no ens vol tal com som; ens vol uniformats, la riquesa de la diversitat no els plau... Hem arribat a un moment en què cal prendre un camí,  en un o altre sentit. La situació actual de contínua presa de pèl  no hi ha qui l’aguanti.

Manel Cardenya
Cruïlla de Debat -  Penya de l’Ateneu Barcelonès

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1573
6
Comentaris afegits 
Xavi (Barcelona) 28-07-2008 - 02:20
A la llarga no será tan traumàtic i ens podrem separar. Si ara es separés un estat del Estats Units no passaria res. Temps al temps que serem independents!
alexis (Barcelona) 27-07-2008 - 17:38
Estic completament d´acord amb l´article i els comentaris(excepte el del castellanot desintegrat de torn) però llavors per coheréncia us dic que la solució és molt fàcil: Votar al Partit Republicà Català(RC), l´únic que defensa la independéncia clarament!
pep (manresa) 25-07-2008 - 20:29
Vaig néixer en ple franquisme i sempre he estat independentista, qui no ho veiés així és que era un mica curt de mires. No hi ha altra manera possible de ser catalanista que sent independentista, per desgràcia diàriament els fets em donen la raó.
Lo Sisco el Rutx (Terrassa) 25-07-2008 - 18:09
Qui, a espanya, vol el federalisme?. Som, per ells, una regió per exploiar, i així ho fan descaradament,. Per sortir.ne no més hi ha una solució: independència. I aixó ja ho pintava ela anys quaranta, a les carreteres de l'Urgell.
Pasaba por aquí y leí lo del tal Cardenya. (Bcn.) 25-07-2008 - 16:28
Por el titulo, el Sr. Cardenya está en la vanguardia de lo moderno,pero si se adentra uno en su texto y ve al autor escalando cumbres y dejando mensajes en las cimas lo ve como un chiruquero Luego, al leer lo de los reinos medievales, aparece el carca.
TORNAR