e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

22 d'Octubre de 2013

El tema de la monarquia borbònica a Espanya ha sigut tabú des de la seva restauració franquista. Últimament la crítica negativa, més o menys contundent, i molts comentaris sobre certs temes que no cal repetir perquè són ben coneguts, han  produït una condemna immediata i “exemplificant” que ens porta a pensar que comença a obrir-se

 –i ja era hora– la veda sobre el tabú reial.

Cal recordar que la ja arcaica Constitució Espanyola, en el seu article 56.3 diu: “La persona del Rei és inviolable i no està subjecta a responsabilitat.” (!!!) Però en l’article 14 assenyala que “els espanyols són iguals davant la llei, sense que pugui prevaler cap discriminació per raó de naixença, raça, sexe, religió, opinió o qualsevol altra condició o circumstància personal o social”. Aclarim el tema: el Rei és espanyol o no? Cal repetir-ho? Potser sí, ja que hi ha ciutadans que encara ho troben bé.

Després de l’empatx informatiu sobre la nombrosa família reial i les seves aventures, que hi ha hagut en alguns medis de comunicació amb notícies de tot tipus, potser és convenient donar un cop d’ull a dades històriques, serioses, que ens permetin tenir un precís coneixement sobre l’actual monarquia espanyola. L’espai disponible mana sotmetre’s a un breu resum.

* Alfonso XIII, el setembre del 1923 va fer cas omís del seu jurament de “guardar la Constitució i les lleis” i va permetre la dictadura militar del general Primo de Rivera.

El maig del 1935, nominat Franco Cap de l’Estat Major, es va sincerar a París amb un amic, dient: “No puedo menos que admirar con estusiamo y con emoción a los muchachos de Falange que están enfrentándose contra los criminales con la complicidad de una fauna de imbéciles o de insensatos que viven en la inopia de las monsergas democráticas.” (citació de Julián Cortés-Cavanillas)

* Don Juan de Borbón, el dia 1 d’abril de 1939, envià el següent telegrama al general Franco: “Uno mi voz nuevamente a la de tantos españoles para felicitar entusiasta y emocionadamente a V.E. por la liberación capital de España. La sangre derramada por su mejor juventud serà prenda segura del glorioso porvenir de España. Una, Grande y Libre. ¡Arriba España! Juan de Borbón” (citació de Ramón Sierra)

* Don Juan Carlos de Borbón, el dia 15 de desembre de 1955, després de jurar bandera envià a Franco un telegrama que deia: “Al besar mi bandera dedico a V.E. un saludo muy afectuoso y con el respeto que debe un Caballero Cadete a su Generalísimo.”

* Don Juan Carlos de Borbón, el 22 de novembre de 1968 declarava a F. Laot, de Point de Vue: “Jamás, jamás aceptaré reinar mientras viva mi padre; él es el Rey...”

* Don Juan Carlos de Borbón, el 23 de juliol de 1969, en ser nomenat successor de Franco va dir: “...juro lealtad a S. E. el Jefe del Estado y fidelidad a los Principios del Movimiento Nacional...” y “Quiero expresar que recibo de S. E. el Jefe del Estado y Generalísimo Franco, la legitimidad política surgida del 18 de julio de 1936...”

* Don Juan Carlos de Borbón, en la seva proclamació com a Rei el 22 de novembre de 1975, declarava: “Juro por Dios, y sobre los Evangelios... guardar lealtad a los Principios que informan el Movimiento Nacional.

Tot val per aconseguir la Corona? Alguna Constitució té la qualificació d’eterna? Tenen idoneïtat democràtica els càrrecs hereditaris? Si no es pot ni dialogar dins de la Constitució, no és millor anar-se’n sense intentar dialogar?

El Gobierno ho té clar. Sí a la monarquia. No a la república. No al dret a decidir. No a una fiscalitat equilibrada. No al federalisme. No a tot. Suposo que sols hi estaran d’acord els “Ciudadanos”. Visca la democràcia!

Pere Costa i Batllori

Cruïlla de Debat de l’Ateneu Barcelonès

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1129
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR