e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 de Novembre de 2010

I és que les eleccions catalanes del 28 de Novembre són imminents. Ja sabem que les llistes electorals amb representació parlamentària tenen predeterminats els espais públics de propaganda gratuïta, i que llurs aparicions seran cronometrades al mil·límetre a fi que ningú no es passi.

Per tant, als nous partits els serà difícil donar-se a conèixer i fer possible que els potencials votants els puguin valorar i ponderar acarant-los amb la resta de candidatures; ho tenen pelut. Pot ser molt interessant de veure com es faran notar i com comunicaran el seu missatge al poble. La imaginació que despleguin serà un factor que ens farà intuir amb quines possibilitats compten per a ser membres del Parlament de Catalunya -fet indispensable i importantíssim per a figurar després a la roda de la mediació pública i arribar a pertànyer a allò que els britànics anomenen "establishment". Ser-hi no és fàcil, i encara ho serà menys per a les noves fornades de polítics que vulguin aportar novetats al panorama polític català.
 
Les primeres eleccions democràtiques van anar consolidant uns partits que són els qui determinaren que les lleis i els procediments posteriors -que regulen les eleccions i la propaganda política- fossin aprovats democràticament pel Parlament. Aquestes lleis i aquests procediments regulen els mecanismes electorals que els partits estan obligats a seguir. Els qui ja han aconseguit representació parlamentària tenen unes consideracions especials que els permeten d’estar més presents en els espais de gestió pública de propaganda gratuïta esmentats abans. Això consolida la seva continuïtat, tot i que no impossibilita l'aparició de noves formacions.

El que vull dir és que ni Reagrupament ni Solidaritat disposaran d'aquests espais i, per tant, el seu missatge pot no tenir mai el ressò que tindran els dels altres partits. L’enorme popularitat que la idea de la independència de Catalunya va assolir amb la manifestació del 10 de juliol pot ser un factor que els ajudi. El problema radica en saber com es repartirà el recolzament al dret a decidir -lema de l'encapçalament de la manifestació-, ja que aquestes dues formacions no són les úniques que aspiren legítimament a la capitalització del vot implicat.

Sigui com sigui, el que convindria és que al nou Parlament hi hagués una majoria de diputats emanada de forces de matriu catalana que es fes respectar per l'encert de les seves decisions i que possibilités l'acord de la Cambra. Això dotaria el poble de  Catalunya de la força política i de la voluntat necessàries per a alçar el vol i dur-lo pacíficament i democràtica, amb veu i vot, a ser un intèrpret actiu en el concert europeu.

Manel Cardenya - Cruïlla de Debat. Penya de l'Ateneu Barcelonès

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1400
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR