e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 d'Abril de 2009

INDEPENDÈNCIA DE CATALUNYA.:
El paper de la societat civil i el del partits polítics.
El paper de Barcelona, capital de Catalunya.

Tinc la sensació que el sentiment independentista està creixent sense complexos en la societat civil, i, per tant, que una bona part del nostre poble s’està adonant que cal mobilitzar-se a fi d’aconseguir que aquest sentiment arribi a una presa de consciència popular, inèdita des del temps de la transició política. Mai hi havia hagut a Catalunya tants ciutadans amb el convenciment que Catalunya necessita ser independent, necessita ser estat, per continuar existint amb plenitud.
I això és bo i és un privilegi veure i viure els moments en què el nostre poble va prenent consciència d’allò què li convé. Fóra una fita meravellosa que la majoria del poble català deixés enrera les pors  i es plantegés seriosament el seu futur nacional: ser un estat més, ni millor ni pitjor, simplement diferent, dels que componen Europa.
Cal que hi hagi força associacions i plataformes de tota mena que alimentin aquest sentiment amb exemples i amb raonaments convincents (econòmics, socials, d’identitat, esportius, culturals....). Aquest és, al meu parer, el paper de la societat civil: expandir la idea que la independència és necessària i  possible.

Una altra qüestió és que els partits d’obediència catalana s’adonin del que estigui passant. No cal anar de pressa perquè aquest moment arribarà d’una manera inexorable si el creixement del moviment, com jo espero, persisteix en el temps. Mentrestant el Govern, el Parlament i els partits polítics han de fer la seva feina amb el màxim d’eficiència, cosa que ha d’ésser una exigència popular ja que en tenen l’obligació. Han de fer les coses ben fetes i han d’ésser exemplars en la seva conducta pública. Els partits doncs, han de fer la seva feina i la societat civil la seva.  L’ús del vot fet d’una manera discrecional a favor dels partits que ho vegin clar, farà la resta.

Barcelona és la capital de Catalunya i no la segona ciutat d’Espanya com una política provinciana ens vol fer creure. Les comparances amb Madrid són odioses per que són  inútils i no condueixen enlloc. Barcelona, governada per les forces d’obediència catalana amb la mirada posada en el futur sobirà de Catalunya, seria un gran aparador per irradiar a tot Catalunya i rebre de tot Catalunya, aquell esperit que fa que les capitals de debò puguin projectar al món la cultura d’un poble. Una Barcelona sense Catalunya al darrera és, o fóra, simplement una ciutat sense ànima. L’ànima la dóna el sentir-se i ser cap i casal d’una entitat més gran que aplega segles d’història i anècdotes de tota mena. Guanyar Barcelona és imprescindible per plantar cara i dir prou a tanta política centralista. Aquesta és una feina que els ciutadans barcelonins l’han de veure clara i que només poden fer ells. Un cop guanyada la batalla no s’ha de defallir, administrar bé la ciutat i llençar-la a la seva missió d’esdevenir de debò la capital de Catalunya, feina que durant tants i tants anys ens ha estat escamotejada.

Manel Cardenya – Cruïlla de Debat
Penya de l’Ateneu Barcelonès

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1575
5
Comentaris afegits 
Sou iguals q als q critiqueu (Barcelona) 04-05-2009 - 12:50
És patètic veure q quasi tots els independentistes voldrien adoptar el model "Madrit" però a la catalana. Institucions centralistes, "cafe para todos", socialisme caspós, "causa nacional". Res nou, és importar de la Meseta la filosofia xunga i adaptarla
anton (sabadell) 04-05-2009 - 11:51
La majoria de vontants del PSC no son independentistes i el PSC ho sap, per això ha de vigilar molt amb el que fa. Els de CIU al 50 % mes o menys. ICV algo semblant i tant El PP com ERC ja sabem per on van. i els que no voten la majoria dirian no.
Ramon (Barcelona) 03-05-2009 - 18:08
Me n'adono que els qui no se n'assabenten són els que em precedeixen en el comentari. Catalunya ÉS per dret propi una nació que necessita ser independent i això tan sols ho podem aconseguir nosaltres i sí, Barcelona, té un fort sentiment independent.
Juan (Barna) 02-05-2009 - 21:18
Que pesados que son estos independentistas. Tan dificil es entender que lo que no puede ser, no puede ser y que, además, es imposible (5, 3 siglos lo avalan).
anton (sabadell) 01-05-2009 - 00:01
Em sembla que aquest home no s'entera gaire. Es d'un ridícul al·lucinant dir que hi ha la sensació independentista. No cal ser molt inteligent per saber que Barcelona és una ciutat molt espanyolitzada, i nomès Lleida i Girona serian clarament independenti
TORNAR