e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

01 de Febrer de 2010

Les circumstàncies per les quals està travessant Catalunya amb tot el seguit de detencions de persones que ostenten càrrecs públics o que en el seu temps n’ostentaren, poden dur molts conciutadans a dubtar de la capacitat del nostre poble a l’autogovern. La “boutade” escrita per una famosa periodista que exclama “ sort que no som independents”, tot referint-se al fet que, si ho fóssim, els escàndols al·ludits no haurien sortit a la llum perquè s’haurien tapat, s’ha de prendre en el sentit irònic dins del context que estem vivint aquests dies.

Ella sap que un dels pilars fonamentals de qualsevol Estat democràtic és la independència del poder judicial respecte del govern, i que sempre s’ha de suposar, en tots els casos, la innocència de l’acusat. Catalunya, si arriba a aquesta condició d’Estat independent, no serà cap excepció.

De persones que es comporten de manera il·legítima i corrupta, només mirant els seus propis interessos amb una cobdícia descomunal, n’hi ha hagut, n’hi ha i, desgraciadament, n’hi haurà, entre altres coses perquè el marasme legislatiu, que ens ofega a remolc del d’Espanya, facilita la seva acció. Malgrat aquesta dificultat, cal que l’entramat social denunciï els fets que vulneren la legalitat i els personatges que els duen a terme. La Justícia i les institucions de control han de fer la seva feina amb llibertat política per tal  que les seves conclusions siguin estudiades atentament pels destinataris i correspostes per ells, rectificant o fent rectificar, tornant o fent retornar, tot el que s’hagi de rectificar i tot el que s’hagi de retornar. I que el pes de la Justícia caigui sobre tota mena de vulneració de la legalitat que comporti corrupció.

Tot aquest procés ha de ser transparent i, per tant, ha de comportar publicitat perquè el diner públic és sagrat i cal que el poble, que és qui paga els impostos i qui, per tant, forneix els cabals públics, estigui informat contínuament de l’ús que se’n fa. Aquesta condició ha d’anar acompanyada per l’eficàcia i per l’eficiència, els altres dos elements essencial per  una bona administració pública. Eficàcia és fer realitat allò programat i eficiència és fer allò mateix amb el mínim cost, de manera que amb els mateixos esforços en diners, en temps i en utilització de bens, es puguin obtenir més resultats.

Per tant una Catalunya independent pot arribar a ser una gran i esplèndida realitat. El nostre poble no es pot confondre amb unes individualitats que han abusat o poden haver abusat de la seva posició i fins i tot del seu poder. El nostre poble ha paït coses pitjors i també  pairà aquestes. Estic convençut que amb una Catalunya independent fora més fàcil arribar a tenir unes administracions públiques més transparents, sempre que ens traguéssim del damunt tot aquest marasme legislatiu que els llestos de torn saben aprofitar sempre al seu favor, i el substituíssim per una legislació no tan burocratitzada que sempre serà més adequada a la nostra realitat.

Manel Cardenya
Cruïlla de Debat - Penya de l’Ateneu Barcelonès

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1216
1
Comentaris afegits 
Papitu (Papulandia) 02-02-2010 - 01:24
Efectivament, es que es de idiotes pensar que en una República el govern i les institucions serien com ara, qu'es c'an pixa. Hauria d'esser serios i responsable devant tots els ciutadans i també els paisos del mon.
TORNAR