e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

16 de Desembre de 2010

Europa, l'arc mediterrani i el FERRMED

El passat primer de desembre es va celebrar, a l'edifici del Parlament Europeu, un acte molt significatiu organitzat per l'Institut d'Economia i Empresa Ignasi Villalonga. El seu objectiu era promoure l'espai econòmic i social que representa l'Euroregió de l'Arc Mediterrani com una realitat econòmica i social que justifica que la Comissió Europea del Transport declari el CORREDOR FERROVIARI de l'ARC MEDITERRANI com a integrant de la xarxa i, per tant, subjecte d'una inversió preferent per part europea. L'Institut ha participat en l'actual procés de consulta que la Comissió Europea ha obert per a la revisió de la Xarxa Transeuropea de Transport.

La promoció d'aquest objectiu dins del mateix Parlament s'ha fet amb la presència de tots els eurodiputats catalans i amb el recolzament d'una munió de persones -ben bé cent cinquanta- de la màxima representativitat política i econòmica, desplaçades expressament a Brusseles des de tot el territori de l'Euroregió. Fer-ne la total enumeració és massa prolix. N'hi haurà prou si, a més dels eurodiputats, anomenem el Molt Honorable senyor Jordi Pujol, expresident de la Generalitat de Catalunya; l'honorable senyor Joaquim Nadal, actual Conseller d'Obres Públiques; el senyor Germà Bel, el senyor Andreu Mas-Collell, el senyor Óscar Ribas representant Andorra... Aquesta petita enumeració, l'he feta perquè vegeu la importància que els assistents han donat a la presentació.

Cal destacar també la presència de representants de les companyies FORD i SEAT i les seves declaracions sobre el cost actual de la logística de distribució; cost que s'ha encarit tant, que s'ha convertit en la principal partida que determina la localització d'aquestes empreses; i tant és així que, si no es resol satisfactòriament el transport per tren, fins al cor d'Europa, dels productes acabats -cosa que representa fer la distribució amb un cost molt més baix que si aquesta es fa amb transport per carretera-, les empreses es poden replantejar la seva ubicació.

Les autoritats europees pertinents s'han de convèncer que aquest eix és el més eficient dels proposats, ja que el territori per on passa concentra, com a mínim, el 40% de totes les exportacions de l'estat espanyol. Si és així, s'haurà aconseguit desfer el malefici que aquests territoris dels productes acabats arrosseguen des de fa massa temps. Ample europeu i doble via, anada i tornada..., i no com ara, que encara hi ha més de quaranta quilòmetres de via única entre Tarragona i Castelló. És un escàndol. És ridícul que, per aconseguir-ho, la societat civil hagi d'anar a Europa quan el propi govern d'Espanya hauria de ser qui ho volgués i presentés aquesta opció com la preferent. Els recursos són escassos i no es poden invertir de manera ineficient.

La globalització de l’economia ho fa urgent i no s'hi val a badar. No hem de parar de reclamar-ho fins que ho haguem aconseguit. La reducció de costos i de temps, la logística racional i ecològica..., tot hi porta si fem funcionar la racionalitat econòmica i no els somnis radials absurds que, com diu Germà Bel en el seu darrer llibre, perduren des del 1720 ençà en la política espanyola de comunicacions, ja siguin per carretera com per ferrocarril i, ara, fins i tot aeroportuària.

Al convenciment de les autoritats europees, hi portarà també l'acte que està previst per al dia 12 de gener al Parlament Europeu, on Joan Amorós, secretari general del projecte FERRMED -gran eix ferroviari de mercaderies Escandinavia - Rhin - Roina -Mediterrània Occidental- defensarà la inclusió, al disseny de la Xarxa Ferroviària Principal Europea, de diverses línies importants que ara no hi són, com és el cas del Corredor Mediterrani, del qual n'és una part l'Arc Mediterrani.

Tant de bo que les autoritats espanyoles fossin capaces de veure clar el que la justícia i les circumstàncies reclamen i que arribessin al convenciment de ser elles les primeres a proposar a la Comissió Europea, durant la revisió que aquest any vinent es farà de la Xarxa Ferroviària Principal Europea, la inclusió d'aquest Corredor  Mediterrani com a projecte prioritari, inclusió que porta aparellada la característica d'inversió preferent, condició necessària per a fer possible la realització pràctica de la via i de tot el que això comporta.

Aquest tema és de la màxima importància per a tots els territoris afectats.

Manel Cardenya. Cruïlla de Debat - Penya de l'Ateneu Barcelonès

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1395
1
Comentaris afegits 
cabreado con los politicastros (España) 17-12-2010 - 21:19
En lugar d gastarse el dinero en la mierda del Forum de las Culturas y en chorradas valencianas tipo ópera y copa América, podían haber invertido el dinero en el arco mediterraneo. Ah, y Andalucia en lugar d gastar en PER, ancho europeo hasta Algeciras
TORNAR