e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 d'Abril de 2009

Espanya, la intolerant

Espanya va passar de la intolerància franquista a la “tolerància” democràtica, però no ha assolit encara el respecte.

Els espanyols, ara, toleren els catalans però a condició que el seu futur sigui dubtós i estigui controlat, de manera que, sense parlar del “problema catalan”,  Catalunya es vagi esllanguint lentament fins a esdevenir una “provincia” més de Castella. Sempre amatents, els castellans de tots els “colors polítics” volen que l’esdevenidor d’allò que ells en diuen Espanya signifiqui la uniformitat dels pobles que la formen, o sigui l’assimilació castellana. Una llei no escrita que permet anar asfixiant Catalunya econòmicament, culturalment i socialment, i fer-li perdre i la consciència de catalanitat. Una bona imatge, com a mostra, és la decisió que les matrícules dels cotxes siguin espanyoles, unificades  a tota l’àrea  de l’Estat, i per tant ben despersonalitzades. I l’anul·lació de la presència explícita catalana i dels signes externs de la mateixa Catalunya, obviats contínuament;  com per exemple la presència de banderes catalanes als edificis públics de l’Estat al nostre País;  i també la marginació de la  llengua catalana als organismes estatals importants, com el parlament espanyol, o a la comunitat europea. Qualsevol membre de la U.E. pot reclamar  que una llengua oficial del seu territori sigui reconeguda en l’àmbit de l’administració comunitària. Això no passa amb el català; res més lluny de la intenció espanyola.  Els espanyols parlen de “tolerància”, però practiquen la intolerància constantment.

La “tolerància” sovint crea un esperit totalitari, que ara no es pot exercir pel fet de  pertànyer a un context polític que no ho fa possible, Europa. És avorridor fer un recompte de les intoleràncies pràctiques que sobre els catalans es perpetren: en economia, en cultura, en inversions, en esports i fins al infinit en coses importants i secundàries. Fins hi tot s’aprofita el “respecte”, que els catalans practiquen com a norma de vida vers tothom, per intentar remoure lerrouxismes, utilitzant la immigració per desfer Catalunya. Però, fins ara, sempre s’han estrellat, perquè el comportament dels catalans envers els nou vinguts ha estat sempre de “respecte”, i això cohesiona i integra. L’orgull de ser respectuosos amb tothom és l’arma més eficaç per sobreviure. Sempre la categoria moral acaba guanyant. La diferència és decisiva: davant la “tolerància” espanyola hi posem el “respecte” català. I no podran mai doblegar la nostra dignitat.

No hem de canviar el xip i fer-nos intolerants com ells, sinó tot al contrari practicar el “respecte” radical envers tothom i envers nosaltres mateixos. Respectem la seva Espanya i la  gent que d’allà ens ha arribat,  i que entre nosaltres podrà seguir fent la seva vida i costums. Serà respectada. Però tot això no és contradictori amb l’exigència de “respecte” per la nostra voluntat de ser. Cosa que només és possible a través del poder de les urnes. Deixem de fer volar coloms i declaracions solemnes i comencem per respectar-nos nosaltres mateixos. Votar, i votar bé,  amb consciència nacional catalana, és el camí del canvi. A ells, els espanyols, no els farem anar més enllà de la “tolerància”; el “respecte” només el podem obtenir d’ells pel poder de les urnes.
 
Enric Cirici,”Cruïlla de Debat”, penya de l’Ateneu barcelonès

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1560
2
Comentaris afegits 
catalonia is not spain (caededeu) 17-04-2009 - 13:53
gica pero hi ha massa catalans tolerants amb espanya, quan els catalans no comprin entrades de la liga NACIONAl DE FUMBOL ni de la loteria nacional, començarem el proper pas,
gica (Figueres) 12-04-2009 - 17:11
Contra la intolerància només hi ha una sortida, un remei. Només un: INDEPENDÈNCIA. Lliçons de moral, de respecte dels intolerants? Fa 300 anys que els respectem. Encara no ens ha caigut la bena dels ulls? Solució: INDEPENDÈNCIA.
TORNAR