e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Maig de 2008

Després d’aguantar tot el que s’ha dit i escrit durant la campanya electoral - que a molts ens ha fet sentir “vergonya aliena”- ens sentim impulsats a demanar una manera diferent de dir i de fer les coses, amb més dignitat del que hem escoltat i vist fins ara.

És trist de veure tanta ànsia de poder per un sou, i potser per un cotxe, en un moment en què s’hauria de buscar el millor programa i les persones més idònees per administrar honestament i dignament el País.

La vida ha canviat profundament. Els problemes que ens afecten són més difícils i complicats de resoldre que abans, i no se solucionen amb promeses, algunes de les quals  no es faran efectives per impossibilitat, ineptitud o mala voluntat. Governar el pais només amb promeses electorals seria massa innocent i còmode. Continuaran les mateixes necessitats i, si el programa és obsolet, tot seguirà igual i la Administració no arreglarà res.

D’entrada, cal que hi hagi un sistema de valors centrats en principis que permetin oferir solvència moral i tècnica als ciutadants, que esperen canvis tangibles. Caldria crear una nova cultura de govern, on l’administració estigués realment al servei dels ciutadans.  És un repte que encara no s’ha aconseguit fins al dia d’avui. Ens caldrien polítics experts i vocacionals al servei del poble, que tinguin la visió, la voluntad i la dedicació per lliurar-se al servei de la ciutadania. I que estiguin disposats a perdre abans de trair la seva conciència. I això ha de ser possible.

Hom es pregunta si hi ha crisis de polítiques o de polítics. Si considerem que els representants elegits han de tenir unes idees i uns valors d’humanitat i moralitat excel·lents,  podríem desencisar-nos quan observem la realitat;  però, malgrat tot,  hi ha excepcions, i les col·lectivitats esperen poder recuperar la confiança en els dirigents.

Estem en temps de canvis espectaculars a escala mundial.  Al meu parer,  l’economia està més aviat a favor d’uns quants i en contra de la majoria. Sempre serà essencial una política al servei del poble. També els resultats són importants. L‘oferta política ha de connectar amb les aspiracions de la gent,  amb fets. I ha de  convertir les lícites ambicions en resultats palpables. I, a més de les intencions, cal un comportament personal i social exemplars.

Per recuperar la credibilitat, els polítics futurs haurien de canviar força. Haurien d’ assumir el deure de servir el poble, fent un esforç proporcionat a l’esperança que la gent té dipositada en ells. És important  de dir què van a fer;  però també què pensen fer. Necessitem persones polítiques que assumeixin riscos i donin noves solucions a vells problemes ;  i per això han de tenir valors ferms que impulsin els seus actes. Els liders creïbles desprenen de forma entenedora hàbits, valors i aptituds personals que engendren confiança i il·lusionen aquells que han de seguir les seves propostes.

Els millors polítics han estat sempre persones que es posen en la situació dels altres. L’empatia entre els polítics i els electors fa que aquests tinguin confiança que els seus problemas seran coneguts, estudiats i, si és posible, resolts.

Albert Salvadó, Cruïlla de debat, penya de l’Ateneu barcelonès

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1278
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR