e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

14 de Desembre de 2011

La setmana passada em vaig reunir amb un amic meu i un amic seu xinès. Aquest, de 60 anys, va venir a Catalunya quan en tenia 20;  i déu n’hi do el bé que li han anat les coses. Parlàrem de la Xina, que s’està convertint en la fàbrica del Món, i li vaig explicar un parell d’experiències meves que confirmen aquesta afirmació.

La primera: Vaig comprar una catifa,  per a l’entrada d’un apartament de muntanya, i vaig demanar un cúter al dependent  per  poder-la retallar i adaptar-la al lloc on havia d'anar. Em va dir: Els venc a 7 euros, però aquella botiga d’allà, l'assenyalava amb el dit, és d’uns xinesos que l’hi vendran per 3 euros...

La segona: En fer-me la bossa per anar a passar uns dies a Sant Antoni de Calonge, em vaig descuidar de posar-hi calçotets. La meva esposa anava a Palamós i li vaig demanar que me'n comprés. Va tornar amb sis calçotets: tres eren com els que em compra a Barcelona i costaven 9 euros cadascun;  els altres tres, bastant semblants, els havia comprat als xinesos i costaven 2,70 euros cadascun. Li vaig dir: Són molt cars els de 9 euros. Em va contestar: No, a Barcelona costen més; són els xinesos els que són barats.

Li vaig explicar més casos; els de 3 fabricants de petits electrodomèstics, coneguts meus, que han traslladat la seva producció a la Xina i han tancat els centres d’aquí.

Vaig dir a l’amic del meu amic: Treu-te la gorra de xinès i posa’t la de català, tems (del verb témer) la competència xinesa? Em va contestar: No, la Xina es convertirà en la fàbrica del món de productes de baix cost i poca tecnologia. Els rebrem en vaixell als centres logístics dels ports de la Mediterrània, els muntarem aquí, hi posarem un embalatge atractiu i els distribuirem a Europa amb els trens de mercaderies del Corredor del Mediterrani. (Vaig pensar, però no li vaig dir, per no embolicar més la troca, que encara no està clar que el corredor del Mediterrani passi pel Mediterrani.)

Li vaig replicar que, quan els xinesos tinguin treballant tots els tècnics que estan formant, no necessitaran la nostra tecnologia. Vaig explicar una altra experiència, la tercera: Un nét meu, que està fent un curs a la Indiana University de Bloomington, als EEUU,  m’explicava, a través de l’ordinador, que hi havia molts estudiants estrangers. Un 30% eren xinesos, dos eren  catalans i un era espanyol. Li vaig preguntar: com van les relacions amb els xinesos? Bé, em va contestar, però no ens relacionem massa perquè ells es passen el temps de lleure estudiant... com  xinesos. No calen més comentaris.

------------

Donada la situació de crisi en la qual ens trobem, els catalans ens preguntem: “Ens en sortirem?” Només ens en podem sortir si seguim els consells d’en Guardiola i ens aixequem ben d’hora, ben d’hora, ens posem a treballar com uns xinesos i no gastem més del que som capaços de guanyar.

-------------

A canvi de comprar-los tantes coses, esperem  que els xinesos que es guanyin bé la vida, que ja són molts, almenys vinguin a passar les vacances a la Costa Brava i ho aprofitin per visitar el Museu Dalí.

Jaume Rosell
13 de desembre de 2011

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1746
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR