e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

09 de Desembre de 2008

Fa uns dies,  el President i fundador del PP Manuel Fraga va qualificar el nacionalisme de  “ verinosíssima malaltia” contra la qual s’ha d’actuar amb tota la força que dóna l’article 155 de la Constitució. D’això se n’ha fet ressò la major part de la premsa espanyola i catalana i , en pla crític, el propi e-noticies.


Recordem algunes característiques del nacionalisme espanyol del senyor Fraga que ens ensenyaven a l’escola quan ell era ministre de Franco. Fraga definia, seguint tota una tradició nacionalista espanyola, la nostàlgia històrica d’imperi perdut; i ell i els franquistes pretenien una regeneració nacionalista a l’estil feixista. És aquella frase de   de “España es una unidad de destino en lo universal”. També els militants del “Movimiento”, com ell, enlairaven el “Caudillo” com a “ centinela de occidente”,  front a totes les forces qualificades pel franquisme de mal social, polític i religiós: el comunisme, la maçonaria, els jueus, els protestants, i especialment la per ells odiosa  personalitat catalana que  trencava el tòpic de la seva afirmació “por el imperio hacia Dios”.


Recordem aquell crit de “Una Grande y Libre”. Ja el precursor Calvo Sotelo havia declarat al parlament espanyol republicà, allò de “Espanya antes roja que rota”. Franco ho reblà, sense envermellir, amb l’encunyació de monedes que unien el nacional catolicisme al feixisme i retornaven a reviure l”ancien regim”,  o sigui una monarquia absoluta rebuda de Déu;  i per tant les monedes portaven gravat “ Francisco Franco, Caudillo de España por la gracia de Dios”. La immensa majoria de bisbes espanyols havien qualificat  de “Cruzada” la guerra del 1936, iniciada per un aixecament militar.


El nacionalisme feixista del senyor Fraga era fanàtic i excloent, com els que s’havien viscut a Europa els anys  30 i 40.

Hom es pregunta si el Sr. Fraga quan ataca el nacionalisme democràtic i català, el contraposa al seu nacionalisme que sí que és una “verinosíssima malaltia”.
Fa uns dies, els components de la Penya Cruïlla de Debat, de l’Ateneu Barcelonès varem visitar l’exposició d’Alphonse Mucha (1860-1939) a Caixa Fòrum. Seducció, modernitat i utopia. Magnífica exposició  que recomanem a tots els lectors per la seva excepcionalitat. Apart de la seva vessant més coneguda com artista, creador i difusor de l’estil “Art Nouveau”, que tanta empenta va tenir a casa nostra, Mucha es manifesta a la mostra exposada com a fotògraf, dissenyador i publicista. Varem descobrir, i ens van comentar, la seva vivència nacionalista pan-eslava, d’home que estimava el seu país i la cultura de l’àrea, de la qual formava part Moràvia dins de la naixent república Txeca. És una fidelitat a la qual va dedicar gran part de la seva obra, a vegades desinteressadament, dissenyant els símbols (cartells, bitllets de banc, segells, etc), útils per difondre la il·lusió de veure la llibertat del seu poble. El nacionalisme de Mucha era humanitari, pacífic i, naturalment, artístic. I com tot bon art arrelat a la seva cultura,  esdevenia universal.

Tots nosaltres estimem i defensem Catalunya, i molts ens considerem nacionalistes catalans, i ens varem mostrar molt interessats per les explicacions de la guia sobre aquesta manifestació patriòtica de Mucha. El nostre nacionalisme també és humanitari, solidari i pacífic. Defensem els drets de les persones i també els dels pobles. Ens preocupa com a l’artista, la nostra pròpia identitat i llibertat. Les obsessions de Fraga són d’una altra sensibilitat i d’un altre temps.

Jaume Rosell, Cruïlla de Debat, penya de l’Ateneu Barcelonès.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1405
4
Comentaris afegits 
Juan (Barna) 14-12-2008 - 21:20
Parece mentira que algunos que se las dan de humanitarios, etc, etc. califiquen al Sr. Fraga en la forma como lo hacen. Yo añadiría a esas condiciones que ellos se atribuyen la de sectaristas (implicita a la de nacionalista) y eso les resta credibilidad.
Vull decidir jo (Barcelona) 11-12-2008 - 16:28
"Defensem els drets de les persones" Quins són aquests drets? A mi m'interesa més no haver de pagar impostos i decidir jo mateix com i amb qui he de ser solidari, que no que ho faci un Estat (català o espanyol) per mi. Què passa? No puc? No és un dret?
volem la independencia ara aquest vespre (sils) 10-12-2008 - 16:22
despues de lam menjacatalans que heu nportat no se com goseu escriure res, botiflers que sou uns espanyols
Ignatius (Barcelona) 10-12-2008 - 12:16
Doncs sí, el nacionalisme espanyol és força detestable. El que no entenc és per què molts catalanistes s'entesten a imitar-lo en els seus pitjosr aspectes.
TORNAR