e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

17 de Febrer de 2009

El pitjor encara ha d'arribar

No anem bé, passem un moment difícil i el pitjor encara ha d’arribar. L’estat espanyol bat el record d’atur a Europa,  i en termes absoluts anem cap als 4 milions de parats censats. El  més trist és que la majoria dels llocs de treball que s’han perdut i es continuen perdent, quan l’economia es recuperi, es diu que d’aquí a dos anys, no es recuperaran. Tenim la ma d’obra cara, baixa productivitat, energia cara, importem electricitat, el petroli i el gas natural ve tot de fora, etc, etc. Per a mes inri tenim una administració ineficaç, sobren funcionaris a tots els ministeris, conselleries i ajuntaments. Els subsidis de la comunitat europea s’estan acabant. En conclusió, no reunim les condicions adequades perquè els països que tenen empreses innovadores i que disposin de capital inverteixin a casa nostra.

El primer sector econòmic, el de la construcció, se n’ha anat en orris. El segon, el del turisme, esta resistint amb tendència a la baixa. Els nostres clients també estan en crisi i la nostra competència està disposada a fer sacrificis.. El tercer, el del automòbil, està en mans de multinacionals que ajusten la seva producció a les vendes amb disminucions importants de plantilla i amb forts efectes negatius sobre la industria auxiliar. Això sense parlar d’empreses d’altres sectors que han tancat o de sectors que pràcticament s’han perdut en la seva totalitat, com el tèxtil i el de la pell.

Hem estirat mes el braç que la màniga, com uns nous rics sense ser rics,gastant més del que produíem. Les coses s’ajustaran d’acord amb la realitat i ens haurem d’estrènyer el cinturó tant si ens agrada com si no ens agrada.

Si parlem de Catalunya, les coses no son pas millors, amb alguns problemes afegits. La població ha crescut aquests darrers anys en un milió de persones, la majoria de famílies immigrants, a les quals s’ha de donar assistència mèdica i escolarització als fills, tant si treballen com si no treballen.

A més de tot això, la Generalitat disposa d’un finançament injust i insuficient per  donar servei a tota la població,  i el govern central dona llargues a la posta en vigor del nou Estatut que suavitzaria un dèficit fiscal que Catalunya no pot suportar.

El pitjor encara ha de venir, la crisi de veritat, econòmica i social, vindrà d’aquí a uns mesos, posem un any, quan molts aturats deixin de cobrar el subsidi d’atur i no hagin pogut aconseguir un lloc de treball.
 
Se’ns dirà que Catalunya amb esforç i treball sempre se n’ha sortit, però aquesta vegada ho tenim mes difícil. Ens en sortirem anant tots junts, l’administració, govern i oposició, i la societat civil. Cal no pensar només en solucions politiques i consultar als representants de veritat de la societat civil ( professors, empresaris, representants del mon financer, del mon sindical... i també d’organitzacions d’ajut als mes desvalguts tipus Caritas).

Ens en sortirem si aprofitem la situació per fer un canvi radical d’actituds a tots els  nivells, i si tots plegats estam disposats a renunciar a quelcom en benefici de tots.

Per a tenir èxit necessitem un lideratge fort,  i aquest correspon al President de la Generalitat. Del lideratge a nivell del govern espanyol val mes que no en  parlem, perquè fa pena.

Jaume Rosell, “Cruïlla de debat”, penya de l’Ateneu barcelonès

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1392
1
Comentaris afegits 
Kropotkin (Vic) 18-02-2009 - 10:49
Menos mal que, recientemente, 55.000 patriotas catalanes han sido enchufados digitalmente en la Generalitat. Ellos no sufriran la crisis. Es un pequeño agradecimiento por su patriotismo y sus votos y los de sus familiares en proximas elecciones...
TORNAR