e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

20 de Març de 2009

L’anada a Brussel·les ha estat un èxit. Als milers catalans meritoris que hi han anat els devem el nostre reconeixement. No és el mateix reunir a Barcelona uns milers de manifestants, com ja s’ha fet amb èxit, que fer-ho a Brussel·les. Penso, però, que el camí més efectiu és el de les urnes electorals; i a més, resulta més fàcil de mobilitzar el catalans. Dels resultats electorals deriva el poder per exigir coses, entre elles el d’iniciar el camí cap a la independència o sobirania. Com va dir molt bé Lopez Tena al sopar de la Penya Santamaria  de fa pocs dies: “la independència o el camí per arribar-hi l’hauran de votar fins hi tot els “borratxos”, si es vol guanyar”. Si volem condicionar Catalunya amb gustos previs personals, no hi haurà mai alliberament. Serà després d’obtenir la llibertat quan podrem triar com volem el País. Mentrestant, cal que la societat civil es mobilitzi per anar a votar i fer-ho, amb discerniment intel·ligent i patriòtic,  entre les ofertes dels partits que tenen el centre de decisió a Catalunya. Només podem votar aquells qui decideixen des d’aquí, els grups que siguin ells mateixos independents. Els matisos equivocats o encertats dependran del parer de cadascú i ja els discutirem quan toqui. Evidentment els partits que són dirigits en última instància des de fora de Catalunya, per molt que diguin que són catalans, han de quedar fora de la nostra opció.


Cal que les properes eleccions europees es converteixin en la primera acció independentista. I aquí fan falta tots els esforços perquè esdevinguin unes primàries cap a la sobirania. I en aquesta claredat hi hem de coincidir molts. Hauria de ser una campanya, el mòbil principal de la qual fos el recompte dels catalans que volen anar més enllà de l’Estat de les autonomies. Ja sabem que el poder dels nostres diputats a Europa és molt minso, però aquestes eleccions servirien per prendre la temperatura dels nostres conciutadans en quan a nivell de consciència nacional.

Cada partit pot programar com organitzaria una Catalunya independent, i per tant hom podria votar els partits autòctons que més ens agradin, entre els d’obediència catalana, perquè ens representin al parlament europeu. Si no som capaços d’això voldrà dir que encara hem de madurar més; no hem de dramatitzar, ja vindran altres oportunitats més endavant.

Caldria que un grup d’institucions de reconeguda solvència obrin camí i convidin a votar en clau nacional, sense adjectius. Penso que una institució o una personalitat neutral i amb arrels catalanes transversals podrien convocar totes les institucions de la societat civil de demostrada catalanitat, amb un manifest en aquest sentit, recomanant exercir un acte de sobirania tot votant partits catalans, sense necessitat d’assenyalar-los pel nom, però sí advertint que cal ser lúcids en el moment d’emetre el vot.
 
Enric Cirici,Cruïlla de Debat, penya de l’Ateneu Barcelonès.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1827
3
Comentaris afegits 
Tià (El Gironès) 30-03-2009 - 01:18
Pako:Sí,èxit,i això no pot ni ha de passar desapercebut;o sinó ja no és democràcia.Els pobles no han de ser sotmessos ni submisos;a tot arreu es disculpen dels passats foscos menys a Espanya,és curiós.A aquí només es pensa amb la força de les armes ?.
Carolina (Barcelona) 26-03-2009 - 19:53
Totalment d'acord. Cal que d'una vegada per totes posem Catalunya com a la primera de les nostres prioritats. Com s'ho han fet, si no, els altres pobles del món que s'han alliberat?
Pako (Santako) 23-03-2009 - 16:56
Quin èxit? si eren quatre i el gat??? com es pot viure tan allunyat de la realita...després de Bruseles, res, el 'pessebre independentista' seguirá visquent del cuento i la subvenció, i els catalans guanyant-nos la vida...
TORNAR