e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

16 de Juny de 2011

Últimament diferents historiadors, sorgits del que en podríem dir la societat civil del país, estan aportant els resultats de moltes recerques històriques que afirmen que el descobridor d'Amèrica era català i de Barcelona, noble, emparentat amb la Casa Reial Catalana, expert navegant i militar bregat, i que el seu nom complet era Joan Baptista Cristòfor Colom i Bertran.

Sobre aquest tema s'han escrit alguns llibres, s’han exhibit un parell de documentals al cinema i, sobretot, s'estan penjant a la xarxa molts estudis referents a punts concrets de la temàtica general. Hi ha, per tant, molta gent que hi treballa desinteressadament, i aquí vull esmentar la del “Cercle Català d'Història” i la de la “Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya”. És  realment reconfortant i engrescador que hi hagi tantes persones dedicades al tema de Colom, Catalunya i Amèrica.

Pel que jo he pogut escoltar i llegir, a hores d'ara no tinc cap dubte que Colom era català i que la descoberta d'Amèrica va ser una empresa de la Corona Catalana, no pas de la Castellana, i que ens trobem, per tant, davant d'un genocidi cultural i polític, sense parió en la Història Universal.

Ara la pregunta que em faig és: per què hi ha hagut tant silenci per part dels historiadors catalans, oficials o consagrats, per part de la Facultat d'Història i Geografia, de la Conselleria de Cultura de la Generalitat, de l’Ajuntament de Barcelona i dels mitjans de comunicació, fins i tot de TV3?  Desitjo que tot això vagi canviant progressivament amb el nou govern de Catalunya i de l'Ajuntament de Barcelona.

També em pregunto, els fa por, és un tema tabú que no s'atreveixen a encarar, és que això representa un trasbals massa gran en les relacions Catalunya-Castella, o és potser perquè molts dels historiadors, intel·lectuals i polítics quedarien en evidència i avergonyits?

Evidentment aquesta rectificació i clarificació de la història portaria conseqüències; s'haurien de rectificar molts llibres de text, moltes enciclopèdies, reciclar professors d'història, algunes institucions espanyoles i americanes, i també mentalitats i actituds.

Crec que com a catalans tenim el dret i l'obligació, malgrat el gran enrenou, que després de cinc cents anys es faci justícia a Colom, als seus col·laboradors i a la Nació Catalana que va tenir la gosadia d'embrancar-se en aquesta colossal empresa; i que es reconegui així la veritable història de la descoberta d'Amèrica.

Josep Maria Figueras i Bas
Cruïlla de Deba

 

Alguns historiadors sobre aquest tema:

- Jordi Bilbeny
- Eva Sans
- Ferran Juste
- Armand de Fluvià
- Narcís Subirana


Un documental en DVD:
L'apropiació del descobriment d'Amèrica, una conspiració d'Estat?
(Manga Films)

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1442
1
Comentaris afegits 
Francesc (Barcelona) 16-06-2011 - 20:44
Us heu oblidat de citar una institució: l'Institut Nova Història. Salutacions
TORNAR