e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 de Desembre de 2009

Catalunya i els funcionaris

En una reunió del fòrum social a l’Ateneu barcelonès  es va debatre vivament la participació ciutadana en els afers col·lectius. És va parlar de l’ensenyament, de les associacions, dels funcionaris i de les subvencions, entre molts altres temes que van quedar sobre la taula per prosseguir el diàleg en un altre moment.

La realitat sociològica actual de Catalunya és la tendència a l’estatisme, que vol dir, entre altres efectes negatius, incrementar funcionaris. I la cultura de la subvenció,que fa viure els amics de les administracions de l’ajut públic graciosament rebut i que va creant un clima de dependència i debilitament de l’esforç per mantenir institucions, associacions, clubs etc en molts espais de la vida ciutadana. Aquesta pràctica paralitza qualsevol capacitat de sacrifici i d’ exercir una vida imaginativa en les Institucions culturals i econòmiques de tota mena.

Una societat que incrementa exageradament el funcionariat va vivint i provocant la paràlisi de l’iniciativa popular. L’esperit de lluita per la vida, i la tensió per mantenir la promoció personal i de grup, es van esmorteint. I pot arribar un dia, arribant a una situació extrema, que anéssim pel camí d’assemblar-nos a les organitzacions del socialisme real, capaces de convertir els ideals revolucionaris de la Unió soviètica, Cuba i altres, en comunitats de funcionaris. Un exemple relativament proper és el de Comunitat extremenya, on prop del trenta per cent de la població és funcionària, amb el resultat que tots coneixem.

Les filosofies estatistes tendeixen a tractar els problemes dels pobles en els despatxos, per part de funcionaris de diferent graduació però amb el denominador comú d’haver trepitjat poc el neguit de la lluita per la vida. La seva guerra ha estat només la de l’escalada interior en les seves organitzacions. I els riscos que prenen sempre els fan tot vigilant la seva estabilitat funcionarial, que és molta, i per tant reduint la imaginació arriscada a la mínima expressió. També hi ha funcionaris de les grans empreses amb defectes semblants, amb la diferència important, però, que en aquestes és juguen més el lloc de treball; i a vegades necessiten aportar idees més efectives si volen promocionar-se.

Uns sindicats burocratitzats, unes càmeres d’indústria sense representació dels agents econòmics, els partits polítics com a plataformes per convertir en funcionaris els mateixos components de l’organització. L’aberració de l’ensenyament quan el funcionari confia suplir la manca de mestratge amb ordinadors i creure, amb això, que ja ha modernitzat l’escola. I així en tota obra que la iniciativa pública substitueix la privada.

Cal rearmar els catalans en la lluita per la vida. I això comporta la reducció sensible de les places de funcionari. Parlar de millorar la qualitat del funcionari és inútil; només val la reducció. Tota altra solució és anar frenant l’esperit d’iniciativa i d’esforç que tant ens havia distingit als ciutadants catalans.  Només la mera saturació d’empleats públics ja afavoreix per si sola altres vocacions més creatives, com ara mateix l’increment d’estudiants d’enginyeria que sembla arrencar. Forcem doncs aquest camí sense perdre temps.

Si no tenim un estat, o poders d’estat, els funcionaris, a mes a més dels seus defectes intrínsecs, es poden convertir en agents  letals de la nació catalana en incorporar defectes d’altres latituds. Reduir-los ha de ser la tasca més urgent ara mateix.         

Enric Cirici “Cruïlla de debat”, penya de l’Ateneu barcelonès

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1264
1
Comentaris afegits 
Joan (Riudoms) 22-12-2009 - 23:02
1) Quines places de funcionari s'han de reduir? Personal mèdic? Policia local? Mossos? Jutges? Ensenyants? De què o de qui collons esteu parlant? 2) Us sembla poca "lluita per la vida" preparar i passar unes oposicions? 3) La demagògia, a ca les putes!
TORNAR