e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

03 de Setembre de 2008

Aquell 13 de setembre

El dia 13 de setembre de 1936, a mitja tarda, va arribar a Falset un ómnibus, amb calaveres pintades als laterals, ple d’homes armats, comandats per un tal Fresquet. Després de reunir-se amb el Comitè local, posaren vigilància a les sortides del poble i van fer pregonar que ningú no es mogués de casa seva. A la nit, proveïts d’una llista de noms de veïns –evidentment facilitada per algú del poble -  van anar casa per casa  a la seva recerca . Vint-i-set homes – entre ells tots els afiliats locals a la Federació de Joves Cristians de Catalunya – van ser duts al cementiri i assassinats.


L’endemà  van obligar tot el poble – inclosos els familiars dels assassinats – a congregar-se a la plaça de la Quartera, davant de l’Ajuntament. Des del balcó, el comandant de la columna, rodejat d’homes armats, amb aire fatxenda, va dir que s’havia fet justícia i s´havia netejat el poble de facciosos. I amenaçà de represàlies els familiars de les persones buscades i no trobades, si aquestes no es presentaven immediatament.

A aquestes 27 víctimes cal sumar el tres capellans de Falset, caçats com a conills als boscos de les muntanyes veïnes on s’havien amagat, i altres falsetans localitzats fora del poble.


De tots aquests fets en parla el llibre, acabat de publicar, “L’òmnibus de la mort, parada Falset” del perodista falsetà, aquí doblat d’historiador, Antoni Orensanz, . Orensanz que ha dut a terme una investigació exhaustiva, ens diu que la columna d’homes armats era coneguda com “la Brigada de la Mort”, i el seu comandant era Pasqual Fresquet Llopis, pistoler anarquista de La Torrassa, lloc d’orígen de la majoria dels components de la brigada.

Aquesta brigada, procedent del front dAragó, es movia per la zona limítrof amb Catalunya i  per les contrades catalanes veïnes, aplicant la “justícia revolucionària”. L’autor del llibre ha pogut documentar un mínim de 245 assassinats.

Mentres la Republica anava perdent la guerra, la Brigada de la Mort i altres grups similars formats per pistolers de la CNT i FAI, controlats des de Barcelona – res d’incontrolats – anàven escampant el terror arreu de Catalunya.

Per això hem de dir que Catalunya tenia perduda la guerra des del començament, guanyés qui guanyés. Perquè Catalunya no va perdre la guerra el dia 1 d’abril de 1939, sinó la nit del dia 19 de juliol de 1936.

Ara que es volen capgirar simplement el papers i convertir en herois aquells que els guanyadors de la guerra havien execrat, llibres com el d’Antoni Orensanz, el “Companys” d’Enric Vila, o les Memòries de Josep Benet , i les investigacions dels historiadors joves, lliures de lligams i de prejudicis, són imprescindibles per tenir una visió clara i serena d’aquell període tràgic de la nostra història..

Josep Maria Macip Gich ,“Cruïlla de debat”, penya de l’Ateneu barcelonés.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2029
1
Comentaris afegits 
mala llet (falset i totes les altres) 05-09-2008 - 14:13
el tal frasquet i el comite local varen pagar el seu crim, el qe es tracta ara i massa terd es poder reivindicar els morts que potser també eren joves i no eren cristians qui ha reivindicat la dignitat dels morts als bombardeijos de figueres, per posar un
TORNAR