e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 de Juliol del 2008

Sobre la batalla de l’Ebre

En la història de la Guerra d’Espanya (1936-1939) se senyala com una de les accions més sagnants l’anomenada Batalla de l’Ebre que,  entre juliol i novembre del 1939, ocasionà un nombre molt important de baixes. En alguns estudis se xifren en 80.000 les baixes republicanes que significaren la destrucció de l’Exèrcit de Catalunya, conegut oficialment com l’Exèrcit de l’Est des dels despatxos de Madrid.

Aquesta batalla fou de tals dimensions que motiva encara Congressos com el que fa uns dies ha tingut lloc a Móra d’Ebre. És lògic que hi hagi encara qui es pregunti sobre les causes que motivaren la decissió per part dels generals espanyols republicans d’emprendre una acció els objectius de la qual semblen boirosos  i que ocasionà la destrucció de la capacitat de defensa de Catalunya davant l’exèrcit franquista....

Continuar llegint...

24 de Juliol del 2008

"Per una Catalunya lliure dins d'una Europa unida"

Aquest era el missatge que,  durant els llargs anys de la dictadura franquista,  jo deixava escrit en tots els llibres de signatures que trobava en les meves excursions als cims de Catalunya. Era un crit d’esperança perquè creia que,  quan s’hagués acabat el franquisme, Catalunya es podria incorporar amb la seva identitat, com un poble més dels que la formen. Era una possibilitat si Europa s’hagués configurat d’aquella manera, però els estats no ho han permès. Això que ara és tan clar nosaltres no ho vèiem i,  dic nosaltres, perquè no era jo sol que ho creia així. És veritat però que la constitució d’Europa ens ha dut coses molt positives i que no tenen camí de tornada: la pau, l’euro, una política econòmica cada vegada més entrellaçada, un mercat enorme....etc., etc..

Malgrat totes...

Continuar llegint...

21 de Juliol del 2008

Expoli a l'estiu

Tenim la sensació que a l’estiu les coses s’asserenen, com si els problemes s’adormissin enmig de la calor i de la dispersió dels ciutadans, que aquests dies no paren de bellugar d’un lloc a un altre, amb la sana intenció de trencar la rutina del treball quotidià.
Però els problemes hi són i hi ha qui, precisament per tot el que acabo de dir, aprofita l’estiu per prendre decisions que ningú no interpel·larà fins que ja s’hagin consolidat les directrius: tarifes que pugen, “manifiestos”, nomenaments de bisbes o acords contra natura, com el del Museu de Lleida. Els partits fan els seus congressos, i tot quedarà adormit, però fixat i sense resposta, fins al retorn de les vacances. Algunes coses quedaran oblidades, però vigents.


Penso en el Museu de Lleida. Ja m’hi vaig referir en un altre moment. És una qüestió que...

Continuar llegint...

14 de Juliol del 2008

La unitat de mercat ben entesa

Encara és massa freqüent trobar empresaris que apel·len a l’argument de la unitat de mercat espanyol, per oposar-se als intents dels moviments i partits que volen una major sobirania per Catalunya, tot pensant que aquestes idees, cas de triomfar, anirien en perjudici de les seves economies empresarials. Segurament no els manca la raó, si  aquestes empreses estan orientades, exclusivament, al mercat espanyol.
Cal dir ben clar que la nostra unitat de mercat és des de  fa ja un grapat d’anys és, com a mínim, el de l’Europa del euro, que imposa les regles del joc a través de les disposicions que emanen de Brussel·les, limitant així cada vegada més, un cop acceptades aquestes disposicions pels Estats, les seves pròpies sobiranies. És en aquest terreny que els nostres empresaris s’han de moure amb molta més energia que no han fet fins ara perquè el...

Continuar llegint...

09 de Juliol del 2008

La moció de censura a Can Barça

Som socis del Barça i volem reflexionar en veu alta sobre la moció de censura que els socis vam votar el passat diumenge 6 de juliol. Tots sabem el resultat: a favor de la moció un 60,60% dels vots; en contra un 37,75%. Vam anar a votar 39.389 socis, un 33,23% dels qui hi teníem dret.

Si hagués votat el si a la moció de censura un 66,67% dels socis, la dimissió de la junta hauria estat immediata; ara la junta té el dret de continuar. El President ja ha dit que allargarien el mandat fins al 2010.

Aquesta és la segona moció de censura en la historia del nostre club. La primera la va liderar en Joan Laporta contra el President Nuñez. Llavors el senyor Laporta va dir que, malgrat el que deien els estatuts, si hi havia un sol vot més a favor de la moció que en contra, el senyor Nuñez, moralment, havia de dimitir. Suposant que, a criteri del senyor Laporta,...

Continuar llegint...