e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

27 de Juny de 2012

Ayer se dio a conocer por parte del Tribunal Supremo la sentencia por la cual el catalán no puede ser lengua vehicular única de aprendizaje en la segunda etapa de la educación infantil, la que va de los 3 a los 6 años. No se anula, como de forma torticera han dejado caer colectivos como Som Escola y los partidos políticos afines a esa causa, el uso del catalán como lengua vehicular en las escuelas catalanas ni se habla de ningún tipo de segregación en las aulas por elección de idiomas. Simplemente se insta a que es inconstitucional, en tanto en cuanto el castellano es lengua cooficial en Cataluña, a no discriminarlo para favorecer a la otra lengua cooficial, el catalán.

Aclarado este punto no es mi intención criticar la sentencia o hacer un análisis pormenorizado de la misma. Mi interés va en desmontar ciertas manipulaciones, en que reflexionemos si realmente la inmersión es buena para nuestros jóvenes y en una petición honesta y sincera a la Honorable Consellera Rigau.

Por partes: manipulaciones y reflexiones. Puedo coincidir con los que abogan por una escuela única con una sola lengua vehicular que ha de ser la catalana en que nos encontramos ante un momento crucial en el modelo educativo catalán. Crucial lo es si nos percatamos que estamos en el siglo XXI y que ni la inmersión lingüística es un modelo de éxito, ni de cohesión - integración, ni la segregación por motivos de lengua es una solución, ni que una educación con lengua vehicular única en castellano es la mejor respuesta, más bien es otro callejón sin salida para el futuro de nuestras generaciones.

En efecto, se afirma por parte de sus enérgicos defensores que la inmersión es un modelo de éxito como si fuera una verdad universal e indiscutible: ¿un modelo de éxito es un sistema educativo que arroja la escalofriante cifra de un 30 % de fracaso escolar? ¿No podemos ver más allá de las banderas para darnos cuenta de este drama? ¿Cohesión-Integración es practicar el mismo modelo lingüístico que durante el franquismo pero en lugar de beneficiar al castellano y abolir el catalán ahora se hace justo lo contrario? ¿eso es integrar? ¿Estamos integrando la lengua mayoritaria hablada en Cataluña?

Se'ns parla que amb la immersió lingüística nostres joves estan al mateix nivell en el domini del castellà que la resta d'habitants d'Espanya. Davant això a un se li ve al cap la següent reflexió: o aquí som molt intel·ligents i amb dues hores a la setmana de llengua castellana aconseguim el que a la resta d'Espanya els costa més de 20 hores setmanals o a la resta d'Espanya són molt maldestres. Alguna cosa no quadra segur. Veritablement, les trampes a l'hora d'avaluar les proves de llengua castellana dels joves catalans estan a l'ordre del dia. Serveixin-se a veure l'examen de selectivitat de llengua castellana d'aquest any a Barcelona. M'atreviria a dir-los que bastants estudiants de vuitè d'EGB de mitjans dels anys 80 del segle passat ho passarien sense problemes. Serveixin-se a veure el de llengua catalana. Aquest molt més d'acord amb el nivell que se'ls ha d'exigir a un noi o noia de 17-18 anys. I no podem passar de llarg les trampes que es fan a l'informe PISA també.

Diuen els col·lectius pro-immersió que si el català no és llengua vehicular única es segregaran als alumnes. Per què ha de ser així? Qui ho diu? El que escriu va estudiar en un model de transició d'una única llengua vehicular (el castellà) a una altra única llengua vehicular (català). Durant aquesta transició la meva generació va conviure al mateix temps amb classes en català i classes en castellà en uns percentatges molt similars. No recordo que a la meva escola i institut, ambdós públics, se'ns hagués segregat per aquest motiu. Els puc garantir que apreníem i que potser llavors si es podien dominar les dues llengües amb soltesa.

Un cop esmentades i comentades les manipulacions i les meves reflexions passem a la meva petició a l'Honorable Consellera d'Educació.

Jo sóc un gran defensor del model trilingüe a les aules catalanes on català, castellà i anglès siguin vehiculars. Ja ho vaig dir en aquest mateix diari digital en un article fa gairebé quatre mesos. És per això que com estem, repeteixo, davant un moment crucial voldria demanar-li a la Senyora Irene Rigau, Consellera d'Educació el que venim pensant molts en veu alta i altres que callen per por a la represàlia. No és res més que valentia a la Sra. Rigau per passar a la història com la Consellera que va introduir l'anglès com a llengua vehicular en l'ensenyament català al costat del català i el castellà. Que va apostar per copiar el model d'èxit de les millors escoles privades de Barcelona, allà on els dos últims presidents de la Generalitat han portat els seus fills passant totalment de la immersió lingüística només en català en un clar gest de fes el que jo et digui però no el que jo faci.

Segurament si fos capaç de fer-ho les generacions futures veurien per fi superat un dels grans dèficits d'aquest país: el parlar anglès. Com a mostra d'aquest fracàs col·lectiu només cal llegir la dada que es va conèixer la setmana passada: els nostres joves de 15 anys suspenen en llengua anglesa. Si suspenen el nivell tan baix que hi ha al nostre sistema educatiu no cal dir que les seves oportunitats d'èxit en aquest món globalitzat seran menors. En un món on parlar anglès és avui ja gairebé tan important com saber sumar i restar no ens podem seguir permetent semblants luxes.

Cal deixar-se d'invents d'enginyeria social com la immersió lingüística en un sol idioma sigui en català o en castellà. A Múrcia i a Madrid ja aposten per la introducció de l'anglès com a llengua vehicular en l'ensenyament públic i amb notable èxit. En això Catalunya no pot quedar-se enrere per culpa de mirar-se el melic. El català no desapareixerà perquè no s'estudiï en exclusiva com a llengua vehicular, com no ho han fet altres llengües en condicions similars en altres contrades.

Sra. Rigau; si vostè vol fer el canvi més important en la història de la educació catalana dels últims trenta anys, si us plau, introdueixi l'anglès com a llengua vehicular juntament a les altres dues llengües cooficials a Catalunya.

Pots seguir-me a Twitter: @ang_guillen

Si quieres intercambiar impresiones sobre este artículo sígueme en Twitter: @ang_guillen

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1200
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR