e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

20 d'Octubre de 2008

Últimament s'ha tornat a posar de moda tot ho relacionat amb la guerra civil i el franquisme gràcies al jutge Garzón. El seu acte per a condemnar els crims del franquisme ha tingut l'oposició de la Fiscalia. Aquest és un tema complicat i digne de ser explicat detalladament. Dintre del tema hi ha dues qüestions: el judicial i el personal. El primer és fàcil de destriar. El segon és més complicat. I encara hauria un tercer: l'històric. Anem a pams.

Quan es va fer la transició democràtica es va votar, per unanimitat, la llei d'Amnistia. Això era l'any 1977. Aquella llei era la millor que es podia fer. En cap altre país havia succeït quelcom similar. Això és, que el dictador no fos enderrocat i morís en el seu llit amb tot el poder. La por a un nou conflicte era alt i, per això, es va decidir oblidar el passat i començar des de zero.

Allò que fou ben rebut per tots ara es posa en dubte. I s'està posant en dubte des de l'arribada de ZP al govern. A la dècada dels vuitanta i noranta ningú reclamava la memòria històrica. Els fills de les víctimes convivien amb el seu dolor, però sense reivindicar-lo. Ara s'ha obert la caixa de Pandora i tots reclamen una reparació moral.

El congrés dels diputats ha aprovat la llei de la memòria històrica. Alguns poden assegurar que és insuficient. Tal vegada ho sigui. L'han fet els polítics i amb tota possibilitat no han establert els límits i les matisacions pertinents. Ara bé, sobre aquesta llei es pot treballar i el que està mal redactat es pot rectificar i aplicar-lo amb normalitat.

El jutge Garzón es considera ara moralment competent per a jutjar el que va succeir durant la guerra civil i el franquisme. El seu acte entra en algunes contradiccions. Diu que si es pot considerar genocidi el que va succeir actuarà. Si no ho remetrà als jutjats provincials. La Fiscalia li ha dit que no és competent.

Per què la Fiscalia creu que és incompetent? Tots estarem d'acord que el que va succeir durant la guerra civil va ser un genocidi. Ambdós bàndols el van cometre. Contra els sacerdots, contra els civils, contra les ideologies... Ara bé, només es va parlar de genocidi durant el judici de Nüremberg. Això va ser l'any 1945. L'anterior són crims de guerra i, com a tals, han prescrit. Agafa amb pinces els assassinats comesos durant el franquisme perquè, alguns afusellaments es van produir després de 1945. I aquí està la clau de la qüestió. El seu interès no és jutjar la guerra civil, sinó encausar el franquisme i, per derivada, posar en dubte la llei d'Amnistia de 1977. És a dir, la intenció de Garzón és jutjar la transició i els motius pels quals es va acceptar l'oblit del passat. Ho de Franco, Yagüe, Queipo de Llano... és pecata minuta. Ha de demanar els certificats de defunció per a poder tancar la causa.

Aquí hem de dir que si vol esbrinar la veritat s'ha de posar sobre la taula tot el que va succeir. Tant en un bàndol om a l'altre. Per què s'ha decidit tancar la fosa d'Alcalà de Henares? Tal vegada perquè no els interessa saber que els republicans també van matar als seus. Un judici té que comportar conèixer tot, amb pels i senyal. I no només posar a la balança a uns i deixar als altres com a més bons. Tots es van equivocar i si hom coneix la veritat, tal i com va succeir, podrà tancar una pàgina negra de la nostre historia. Si fem les coses a mitges mai es tancarà.

Insta a l'obertura de les fosses comunes. Això ja ha quedat tipificat a la llei de la memòria històrica. Les associacions de víctimes tenen la llei de la seva mà. És més, les fosses en els cementiris poden ser obertes sense masses problemes gràcies a aquesta llei. Només les que estan fora s'ha de sol·licitar la seva obertura a un jutge. Amb la llei de la memòria històrica a la mà ho poden fer sense més problemes.

Queda la reparació històrica. Això és més difícil. El que per a un pot significar una reparació per a un altre no. Segons Garzón hi ha 114.000 persones desaparegudes. Com reparar-les moralment? Tal vegada publicant els seus noms. Amb una prestació econòmica. Amb un monument... Aquesta és la part més complicada de la qüestió i que costarà molt dilucidar.

Garzón s'ha equivocat. Per això la Fiscalia l'ha atacat. Recordem que la Fiscalia és el pensament del govern. Per molt que ell vulgui sortir a la premsa, els espanyols i els historiadors ja han jutjat la guerra civil i el franquisme. Actuacions judicials com aquest només serveixen per a enfosquir altres realitats.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1245
2
Comentaris afegits 
TercioMontserrat (Barcelona) 20-10-2008 - 19:07
No són cortinas lo que hace falta, sino la verdad, investigación histórica y nada más, ¿Quién es quien, y porqué? Sr. César me gustaría contactar con usted para plantearle una cuestión, mi e-mail es 1936guerracivil1939@gmail.com Grácias
Pepet (Reus) 20-10-2008 - 16:27
Tens raó. Corren temps que demanen cortines. I aquesta és una cortina fàcil.
TORNAR