e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 de Juliol de 2010

Gràcies a la intensa tasca del P. Melitón Carrillo s'ha pogut descobrir quin van ser els motius de la mort del P. Constanci González López. Aquest era professor al centre que els maristes tenen a Malgrat de Mar En esclatar la guerra civil diversos d'ells van ser assassinats per la seva condició de sacerdots. Sobre el P. Constanci res es sabia. Algunes fonts apuntaven que havia estat assassinat a principis d'agost de 1936 a Arenys de Mar Altres fonts vinculaven la seva mort a la ciutat de Barcelona. Si era raonable la primera tesi, ja que alguns maristes van ser assassinats en aquesta població, tampoc es podia descartar el nom de Barcelona.

Ara se sap que va aconseguir fugir de Malgrat de Mar abans que les patrulles anessin a buscar-lo. Desconeixem quin va ser el seu periple abans d'arribar a Barcelona. En arribar es va instal·lar a la Pensió Cisneros, situada al carrer Aribau número 54. Havia nascut n Burgos i tenia 38 anys. Res se sap d'ell durant aquest període fins a arribar al 6 d'octubre de 1936. Aquell dia algú va denunciar judicialment la seva mort com suïcidi. El procés va acabar el 4 de febrer de 1937 i va finalitzar perquè el denunciant va demanar el sobreseïment provisional del judici. Això no tindria la menor importància si no fos perquè encara estava viu. Algú va voler exculpar als botxins abans de cometre el crim.

El presumpte suïcidi es va produir al precipitar-se des del segon pis de la Pensió Cisneros. Encara viu va ser portat a urgències del Clínic. A la fitxa 166-B es pot llegir: “Ferida contusa en regió occipital. Cavitat peritoneal amb abundant hemorràgia. Fractura de columna vertebral en la seva regió dorsal, fractura de la pelvis a nivell del pubis; fractura de l'estèrnum a nivell del cos del mateix. Diagnòstic: xoc traumàtic. Causa: Precipitació”.

No va superar les ferides i va morir al Clínic el mateix 6 d'octubre. El certificat de defunció, signat pel jutge Gassiot, autoritzava que el seu cos fos enterrat en el cementiri de Montjuïc el 10 d'octubre.

Uns vint dies abans d'aquest succés va escriure al seu germà, missioner marista a Mèxic. A la carta res no fa suposar que la seva intenció fos treure's la vida.

Algú de la pensió el va delatar. Una patrulla de control va anar a la seva habitació i el va precipitar al buit. En altres paraules: el van suïcidar.

Per netejar les mans d'aquell assassinat algú va denunciar, abans que passés, que aquest home s'havia suïcidat. El cas quedaria sobresegut i ningú podria implicar a la repressió aquesta mort, ja que voluntàriament s'havia suïcidat. Una pregunta: quants presumptes suïcidis van cometre les patrulles de control?

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3312
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR