e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

04 d'Agost de 2008

MCC

El mateix dia que Iñaki de Juana Chaos sortia en llibertat, llegia en el periòdic digital ‘Hispanidad' un article del seu editor, Eulogio López que, entre altres coses deia: "Recordo que quan l'ex etarra i pro etarra Arnaldo Otegi va obtenir un aval de Caixa Laboral -l'entitat financera de la Cooperativa Mondragón, grup basc propietari de l'esmentada Caixa, d'Eroski, Fagor, etc.- per a evitar la presó vaig parlar amb el portaveu de Mondragón. Ja saben, com a periodista. El citat portaveu m'explicà que érem iguals -els periodistes i els pro etarres, suposo- i fins i tot va tenir a bé amenaçar-me. Curiosament el portaveu de Mondragón, consorci que, per pura casualitat, mai ha sofert un atemptat d'ETA; algun dels seus directius han estat detinguts per col·laborar amb la banda; finançaren l'aval d'Otegi; i ara el pis d'aquest bon ciutadà nomenat Ignacio de Juana Chaos".

Dintre de l'entramat industrial i econòmic basc hi ha empreses que simpatitzen i fins i tot emparen al grup terrorista ETA. D'entre totes elles la més gran i potser més familiar de totes sigui la cooperativa Mondragón Corporació. Cooperativa localitzada geogràficament en localitats amb forta implantació del grup polític - terrorista EH-HB.

La Corporació Mondragón és un grup de cooperatives i empreses originari del País Basc i actualment estès per la resta d'Espanya i altres països. Constitueix el primer grup empresarial del País Basc i el setè d'Espanya, així com el major grup cooperatiu del món. Té gairebé 95.000 treballadors. Va ser fundat pel sacerdot José María Arizmendiarrieta -llur causa de beatificació s'inicià l'any 2006- l'any 1956 i la seva seu central està situada a la vila de Mondragón, la industrial Vall de Léniz. L'1 d'abril de 2008 anuncià que canviava la seva marca corporativament a Mondragón.

La Corporació Mondragón està formada per 264 empreses i entitats que es divideixen principalment en tres sectors: financer, industrial i distribució; a més d'abastar també les àrees d'investigació i formació. Les empreses que engloba la Corporació són: Alecop Alkargo Aro Leasing Aurrenak Automodulos Auzo-Lagun Barrenetxe Batz Sistemas Batz Troqueleria Behi-Alde Berriola Biurrarena C.Comerciales CECO CIM (Ahizke) Caja Laboral Cikautxo Cima Coinalde Ceinma Consum Copreci Copreci Mexico S.A, de C. V . Covimar D S Sistemas Danobat Danona Danona Litografia Dikar Doiki Ecotecnia Ederfil Edesa Egurko Eika Elkar Embega Enyca Eredu Erein Comercial Eroski Erosmer Estarta Rectificadora Eteo Etorki Extra Electromenager FPK Fagor Arrasate Fagor Automation Fagor Ederian Fagor Electrodomesticos Fagor Electronica Fagor lndustrial Fagor Sistemas Ferroplast Fit Automocion Geyser Gastech Goiti Hertell Ideko Ikerian Irakasle Eskola Irizar lrizar Brasil S/A lrizar Maghreb KBE-Urssa Kide KBE-Urssa Kide MTC Maier Maier Navarra Mapsa Matz Erreka Mc lean Miba Mondragon Eskola P. Mondragon Sistemas de Inforrnacion (MSI) Oiarso Ona-Pres Ondoan Orbea Orkli Orana Ortza Osatu Otalora P.I.Proin Politeknika Ikastegia Txorierri Prodeso Rochman Seguros Lagun Aro Soraluce Tajo Tianjin lrizar Coach Unekel Urola Urssa Vicon Zubiola.

Mondragón Corporació mai ha sofert un atemptat de la banda terrorista ETA malgrat ser una gran potència econòmica a tota Espanya i molt més al País Basc, tampoc han aparegut en llistes d'empreses amenaçades. En diverses ocasions directius de la Caixa Laboral Popular, pertanyent a la Cooperativa Mondragón han estat detinguts per la seva implicació en la trama financera d'ETA. Dues dels segrestadors d'Ortega Lara treballaven a Fagor.

Dins d'aquesta corporació hi ha marques tan familiars a tots com els Supermercats Eroski o Consum; o marques d'electrodomèstics com Fagor o Edesa. A Iñaki de Juana Chaos li ha concedit una hipoteca la Caixa Laboral Popular per a comprar el seu pis a Sant Sebastià. La seva companya paga 2.000 euros mensuals d'hipoteca. Aquest senyor, a partir d'ara, com es guanyarà la vida? On treballa la seva companya? Com arribaran a final de mes? Qui els finança? Mondragón Corporació té la seva xarxa d'empreses a tota Espanya. A Catalunya a través de Caprabo. Quan vagin a comprar a aquest supermercat pensin en les preguntes sense resposta formulades anteriorment. Tal vegada, i només es una suposició, estan ajudant a aquest terrorista a viure còmodament, mentre vostè ha de fer equilibris per a arribar a final de mes.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1567
3
Comentaris afegits 
marc (Barcelona) 07-08-2008 - 01:05
Doncs endavant amb la cooperative Modragon!
Jaume (Gràcia) 06-08-2008 - 01:32
I tu et creus les burrades que escriuen en diaris ultradretans com "hispanidad"¿? Ah sí, clar, és que tu ets de la mateixa corda ultradretana, anticatalana i revisionista!! no me'n recordava...
Margareth (Mollerussa) 04-08-2008 - 13:49
Aviam si aprenem a usar les comes...
TORNAR