e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Juny de 2008

Lister a les Planes

Les Planes d’Hostoles es troba a la comarca de La Garrotxa, a la Vall d’Hostoles. Allà succeí un fet curiós que narrarem. Abans apuntar que en el poble va haver dues morts durant la guerra civil. En el mes d’agost de 1936 les patrulles de control de Salt i Sant Joan les Fonts van irrompre en el poble per a ajusticiar als anomenats “extremistes”. Es produïren dues morts violentes. La del veterinari Joan Vidal i la d’un pare caputxí, P. Vicenç de Besalú. Amb els ànims exaltats cremaren un fastuós retaule barroc de l’escola olotina i el mobiliari de l’església parroquial.

L’alliberament de Barcelona, 26 de gener de 1939, suposà que les columnes republicanes iniciessin la seva fugida cap a la frontera francesa. Una d’elles, la Líster, passà per Brunyola i continuà cap a Anglès, Amer i Les Planes d’Hostoles.

Abans de seguir endavant hem d’enraonar d’aquest personatge. Enrique Líster va néixer a Teo (A Coruña) el 21 d’abril de 1907. Emigrà a Cuba als onze anys, tornant a Espanya l’any 1925, on ingressa en el Partit Comunista d'Espanya. Participa activament en les lluites dels treballadors agraris a Galícia i es convertirà ràpidament en un important activista sindical, en el difícil context del pistolerisme patronal contra els sindicats en la fase final de la dictadura del General Primo de Rivera. En els anys 30 del segle passat és enviat a l’URSS on cursarà estudis de formació política i militar a l’escola de quadres del Komintern. Tornà a Espanya l’any 1936, fent-se càrrec de les tasques polítiques sobre qüestions militars del PCE.  Ja a l’exili, en formar part del nucli de militants que havien estat militars d’alta graduació a Espanya, se’l va apartar de la primera línia política incorporant-lo a l’exèrcit ja entrada la II Guerra Mundial, arribant al grau de general en les forces de l’URSS, de Polònia i de la nova Iugoslàvia. L’any 1977 tornà de l’exili, reingressant en el PCE l’any 1986, després de l’expulsió de Santiago Carrillo. Va morir a Madrid el 8 de desembre de 1995.

A l’entrada de Les Planes d’Hostoles existia la Colònia tèxtil Dusol. En ella es va detenir Líster per a sopar. La casa triada fou la de la família Cahís. Els comunicà que la seva plana major descansaria allà, però que no els passaria res.

El sopar va transcórrer amb normalitat. Una vegada acabat informaren a Líster que l’exèrcit nacional s’acostava. Amb precipitació abandonaren la casa, no sense abans donar l’ordre de dinamitar el pont d’entrada al poble. Quan estava a l’alçada del cementiri s’adonà que s’havia oblidat el seu bastó de comandament. Envià al seu ajudant a buscar-lo.

En arribar a la casa de la família Cahís els va dir que estava fart de Líster. Que si li podien deixar roba civil per a tornar a Reus, el seu poble natal. Així ho van fer. Líster encara està esperant que el seu ajudant li faci lliurament del bastó de comandament que va deixar oblidat a Les Planes d’Hostoles. Aquest bastó el conserva actualment la família Cahís de Sant Cugat del Vallès.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1597
1
Comentaris afegits 
Ariel (Barcelona) 17-06-2008 - 08:41
Ni Lister ni Franco podien alliberar-nos
"L alliberament de Barcelona, 26 de gener de 1939"?!! De debò creu que de l'entrada dels feixistes a Barcelona se'n pot dir "alliberament"?
TORNAR