e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

09 de Setembre de 2008

Josep Colom Vidal

Josep Colom Vidal va néixer a Sant Feliu de Guixols (Girona) l'any 1915. De professió escrivà i solter, fou detingut poc després d'esclatar la guerra civil per estar afiliat a la Comunió Tradicionalista. Traslladat al Castell de Montjuïch, fou afusellat en les fosses de Santa Elena la nit del 6 al 7 de desembre de 1936. Poques hores abans de morir va escriure aquesta carta a la seva família:

«Castell de Montjuïch, 6 Desembre de 1936

«Pares i germans: Sento amb tota l'ànima la mala estona que aneu a passar. Quan aquesta tarda estava amb la mare, jo no sabia res de l'execució de la meva sentència, però quan ha entrat aquell sergent preguntant-me el nom, vaig tenir un pensament i vaig tornar a besar a la mare; aquell petó era per a tots vosaltres.

«Mare moro molt valent i content de morir per una Causa tan Santa i que tantes vides ha costat i costa. Però tingui en compte que a casa de sis només li faltarà un, a Déu gràcies, i, en canvi, hi ha famílies que de sis només queden dues.

«Així és que, mare, estigui tranquil·la i resignada, tingui'm en compte en les seves oracions que jo des d'Allà pregaré per a tots vosaltres.

«Pare, pobre pare, quants disgustos li he donat, perdoni'm el que li he fet patir. Cal veure com es baten els Requetés, per fi podrà veure complert el que tant desitjava.

«Martí, quan això llegeixis no t'empipis ni maleeixis, posa't tranquil i mira com mor un que duu el teu cognom, guareix-te del tot i acaba d'una vegada la teva carrera.

«Ramon, vull que quant sàpigues de la meva mort, estiguis completament fora de perill. Però no per això has de pensar en venjances i coses així, perdona com jo perdono als desgraciats que cecs, fan mal i maten a persones bones.

«Santiago, quedes de germà petit, a veure com et portes, el que ho era fins ara no ho feia del tot malament. Sigues bo i obeeix a la mare. Quan vagis a Núria, resa tres Avés Maries per mi.

«Benvolguts pares i germans, els meus desitjos en aquestes hores supremes de la meva vida són que no patiu amb la meva mort, doncs quan llegiu això, seré completament feliç i hauré deixat aquesta vida de sofriments. M'agradaria que veiéssiu ho tranquil que estic, he confessat i combregat i em trobo molt bé. Gairebé és maco morir, i molt més afusellat que és com desitjava. Perdoneu-me les dolentes estones que us he fet passar que són moltes, no us les mereixíeu, perquè sou bons, molt bons.

«Germans meus, només vull dir-vos dues coses abans de morir, una és que sigueu bons sempre i obeïu als vostres pares i l'altra és que si algun de vosaltres es casa i del matrimoni neix un nen li poseu de nom Josep, el del seu oncle.

«Us diria moltes altres coses, però no em passen pel cap, he de demanar-vos també que tingueu valor i conformació que jo des del cel pregaré contínuament a Déu per vosaltres. Un amic us visitarà i us lliurarà diversos records meus que he tingut fins al darrer moment amb mi.

«A reveure, ara m'adono del que us estimo a tots. Us dona una petó el vostre fill i germà.- Josep».

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1426
1
Comentaris afegits 
Samuel Vila (Barcelona) 12-07-2011 - 16:46
Sembles oblidar que Josep Colom Vidal era també membre dels Sindicats Lliures, un dels seus pistolers, i que va ser detingut per participar en el cop d'estat del 19 de juliol, no per ser carlí. Una mica de rigor.
TORNAR