e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

08 de Juny de 2008

Incorreccions sobre ETA

Diferents diaris de tiratge nacional han incorregut en un error. Tant en les seves versions impreses com a les que apareixen per Internet. Han commemorat, el 7 de juny, el primer atemptat d'ETA. La víctima José Pardines Arcay, mort en 1968. Doncs bé, s’han equivocat. Aquesta no fou la primera víctima d'ETA. L’organització terrorista actuà vuit anys abans.

La primera víctima d'ETA es deia Begoña Urroz Ibarrola. L’acció tingué lloc el 28 de juny de 1960. Begoña només tenia 22 mesos. Els fets succeïren tal i com explicarem a continuació. Aquell dia, després de molts anys de trobades, discussions i entrenaments, ETA executa el seu primer atemptat i, amb ell, el seu primer assassinat. El lloc triat fou l’estació de tren d'Amara, a Sant Sebastià. Els etarres entraren a l’estació poc abans de les set de la tarda i es dirigiren a la sala de consignes. A les 19,10 hores deixaren la bomba que explotaria poc després. El resultat va ser de cinc ferits greus. Entre tots una nena, María Begoña Urroz Ibarrola, de 22 mesos, a la que un mosso de l’estació va treure d'entre les flames. Tenia cremades ambdues cames i braços, ferides contuses a la cama i al peu esquerre, i cremades a la cara. Fou traslladada a la Clínica del Perpetu Socors en estat crític i posteriorment a casa seva, on morí com a conseqüència de la gravetat de les ferides. Esperava el tren de tornada a Lasarte, el seu poble natal, acompanyada a la seva mare.

El segon atemptat mortal d'ETA succeí el 7 de juny de 1968, nou anys després de la seva fundació. La víctima fou José Pardines Arcay, guàrdia civil de tràfic, gallec, que estava regulant la circulació a una zona d’obres de la carretera nacional Madrid-Irun.

El 28 de juny de 1960, amb la mort de Begoña Urroz Ibarrola, ETA va perdre tota credibilitat. El que vingué després no és més que el fruit d’aquesta decadència inicial. La violència comporta odi i por. No es pot imposar un pensament o unes creences sota el jou del terror. Així ha actuat ETA. Per aquest motiu el seu únic triomf ha estat la presó.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1467
2
Comentaris afegits 
pau 09-06-2008 - 14:23
hem descobert la sopa
evidentment! de no ser així, tota la càrrega politica que es vol donar a l'article no tindria tanta trascendència doncs no ens deixaria a tots amb llagrimes pensant en la nena vilment assassinada, et deixes de dir que el pnb és complice i amb ells tots els nacionalistes -no espanyols- als que s'hauria d'aplicar pena de mort; tampoc és important com es diu si actuava durant la dictadura de franco o en 'democracia' doncs simplement l'objectiu que persegueix eta sembla més cosa del maligne que de persones humanes
Juan (Lejona/Leioa) 08-01-2013 - 14:20
En Google. "hemeroteca ABC 1961/01/28 galvao DRIL maletas explosivas" y "hemeroteca ABC 1961/02/10 galvao actos terrorismo". Las bombas del 27-6-60 en estaciones de tren de Madrid, Barcelona y San Sebastián fueron reivindicadas por el DRIL de H. Galvao.
TORNAR