e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Juny de 2008

Escuadrilla del Amanecer

Continuant amb el darrer article publicat, avui enraonarem de la ‘Escuadrilla del Amanecer'.

Des del principi dels successos revolucionaris, la Secretaria Tècnica del Director de Seguretat, dirigida per José Raúl Bellido, posà a la disposició de les txeques i milícies tots els elements Informatius extrets dels seus arxius i fitxers, perquè aquelles complissin millor la seva criminal tasca. Al mateic temps la Secretaria Tècnica s'encarregava de comunicar a la Prevenció de la Direcció de Seguretat i a les presons aquelles ordres de llibertat que les txeques i milicians exigirien com fórmula oficial còmoda i expeditiva perquè els fossin lliurats aquells presos l'assassinat dels que s'havia decidit.

Però no satisfeta la Secretaria del Director de Seguretat roig amb aquesta activitat burocràtica, organitzà sota la seva dependència un grup de repressió dedicat a detencions, assassinats, i saquejos, que unes vegades es realitzaven per ordres superiors i altres per iniciativa dels propis components d'aquest grup, que radicava en la pròpia Direcció, i que va rebre el títol de ‘Escuadrilla del Amanecer', a causa de les hores preferides per aquest grup criminal per a les seves detencions i registres domiciliaris, a fi d'augmentar el terror de les seves víctimes. La Premsa del Front Popular elogià amb freqüència el zel demostrat per la ‘Escuadrilla del Amanecer' en la defensa de la República.

La ‘Escuadrilla', que eren els seus membres destacats Valero Serrano Tagüeña (després un dels més alts caps de l'Exèrcit Roig), Eloy de la Figuera, León Barrenechea, Francisco Roig i Carmelo Olmeda (a) Tarzan, constava de més d'un grup i contava entre els seus components a diversos guàrdies d'Assalt, cos al que pertanyia el referit Valero Serrano.

A més dels esmentats participaven activament en els excessos de la ‘Escuadrilla' Marcos de la Fuente Barco, Federico Pérez Díaz, Antonio Serrano Pontones, Abilio Sánchez Fraile, entre d'altres.

Un dels grups més actius de la ‘Escuadrilla del Amanecer' era dirigit per un empleat d'Hisenda, encausat per malversació, anomenat Luis Pastrana Ríos, sota el comandament de la que es realitzaren nombrosos saquejos i assassinats, entre ells el del veí de Las Rozas, Blas Riaza Brau, de vint-i-set anys, detingut en aquesta població el 25 de setembre de 1936 pel grup de Luis Pastrana i assassinat la nit del mateix dia a la Ciutat Universitària, en el curs del viatge de retorn de la ‘Escuadrilla' a Madrid.

Entre altres víctimes de les que en gran nombre van caure assassinades per la ‘Escuadrilla', poden esmentar-se a Luís Naranjo Calero, Julio González Gil, José María Sánchez Valero, José Luís Toca Mozo, Domingo Soria Andrés i María Mercedes García Vallejo. Tres dels membres de la ‘Escuadrilla del Amanecer' foren enviats, en el mes d'octubre de 1936, a Albacete, per no estar satisfetes les autoritats del zel mostrat per aquella Policia en la repressió; els txequistes de Madrid, entre altres excessos, van portar a terme l'assassinat de la veïna d'Albacete Consuelo Flores i en un escrit que explicaven la seva gestió, acceptaven hipotèticament tal fet i es feien responsables d'ell, consignant literalment que el moment essencialment revolucionari obligava a prescindir de formes legals.

En algunes ocasions la ‘Escuadrilla del Amanecer', en lloc de realitzar directament els assassinats, feia lliurament dels seus detinguts a la txeca de Foment, que s'encarregava de l'execució.

Un dels saquejos més productius portats a terme per la ‘Escuadrilla del Amanecer' fou el de la caixa forta del Marquès de Retornillo, que entre altres objectes preciosos posseïa una valuosa col·lecció de rellotges d'or que conservava en el Banc d'Espanya i que fou repartida entre els components de la ‘Escuadrilla del Amanecer'. També s'apoderà la ‘Escuadrilla' de nombrosos calzes, custòdies i altres objectes del culte.

A l'Heraldo de Madrid, de data 13 d'agost de 1936, es publicà una crònica d'elogi per a l'actuació de la ‘Escuadrilla del Amanecer', en la que s'expressava que havia realitzat fins a aquella data quatre-centes vuitanta-sis detencions i uns dos-cents registres, i que entre les detencions més importants figuraven les de Melquíades Álvarez, el doctor Albiñana, el Capità Valdivia (Director de Seguretat en període republicà), el Capità Gándara i el General Araujo, així com altres caps militars; tots els esmentats detinguts resultaren més endavant assassinats, sense respecte a la seva condició de presos.

També cooperà la ‘Escuadrilla del Amanecer' amb les txeques incontrolades anarquistes i comunistes; a la txeca comunista del carrer de Mèxic, 6, conduí la ‘Escuadrilla', el 9 de novembre de 1936, a Anselmo Parrondo González i al seu fill Anselmo Parrondo Rodríguez, de setze anys, que foren immediatament assassinats.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1487
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR