e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

22 d'Agost de 2008

El SIM a Reus

El Servei d'Investigació Militar o SIM va ser creat pel socialista Indalecio Prieto Tuero el 9 d'agost de 1937. Era un cos de policia política amb la missió de portar a terme accions d'Informació, espionatge i contraespionatge i la repressió política i ideològica. A tota Espanya va haver uns 6.000 agents. Com escriu Domènec Pastor Petit: «El SIM va ser estructurat amb jerarquia i disciplina militar, malgrat que els seus components no sempre fossin vestits amb uniforme. Inicialment havia de ser, almenys en teoria, una unitat de combat secret contra els espies i els sabotejadors de l'interior, i així mateix amb tentacles infiltrats a la zona enemiga i a l'estranger. És a dir, activitats d'espionatge i contraespionatge. La realitat, no obstant això, es revelà ben diferent, ja que degenerà, des d'un primer moment, en un òrgan de repressió política, més utilitzat en tasques de seguretat que en les d'espionatge, i amb desvetllament o obsessió exclusius i centrats en la persecució de dissidents ideològics, enemics potencials o reals de Stalin i, de fet, de tots aquells que no es dobleguessin a la voluntat de Moscou».

En el mes d'abril de 1938 succeïren uns fets, que tingueren a Reus i Lleida com a protagonistes. Uns agents del SIM, gràcies a la delació del secretari de l'Ajuntament de Reus, assassina a l'interventor d'aquest Ajuntament, Josep Molins Salallasera, perquè no permetia als membres d'aquest consistori roba diners de les arques municipals. Els fets foren els següents:

Josep Molins Salallasera era membre del partit Acció Catalana Republicana, des de feia molts anys, on era ben conegut pel seu esperit liberal i d'esquerra. Durant diversos mesos exercí el càrrec d'interventor de l'Ajuntament de Reus, fins que va ser cridat a files. En poc temps restablí i posà en ordre la part financera de l'Ajuntament que va trobar trasbalsada a causa dels excessos de la revolució. Corregí certes anomalies que existien a la Caixa, impulsat pel seu deure i per un alt sentit de moralitat i d'amor a la Causa.

Apareix en primer terme el Secretari de l'Ajuntament de Reus, antic Requetè, convertit en revolucionari extremista després del 19 de juliol.

Estava acostumat, aquest Jesuïta amb disfressa de ‘Rojo', a retirar quantitats a capritx de la Caixa, milers de pessetes que no ha restituït.

L'Interventor Molins posà fi a aquests abusos i l'al·ludit Secretari no va poder retirar més diners indegudament. Alguns Regidors de la mateixa ideologia també retiraven quantitats exagerades amb qualsevol pretext. A tot va haver d'oposar-se l'Interventor, com era el seu deure, controlant amb austeritat els fons de l'Ajuntament, servint així lleialment a la Causa i al càrrec que se li havia confiat.

L'Alcalde i el Conseller de Finances de Reus, poden informar àmpliament de tot això. Però l'actuació austera de l'Interventor contrariava al Secretari, la consigna del qual, com a feixista encobert, era tot el contrari, gastar molt, desordenar-ho tot i perseguir als Republicans que treballaven de bona fe i amb lleialtat per a la Causa.

Al ser cridat a files, fou destinat a la Caserna de Cavalleria de Reus, i accedint a precs de l'Alcalde continuà durant algun temps atenent la Intervenció, durant les poques hores lliures que les seves obligacions militars li permetien, robant temps al descans i al passeig. Però encara així destorbava al Secretari, i aconsegueix aquest de la Caserna General de Lleida que es prohibeixi al soldat Molins llur actuació a l'Ajuntament. I no content amb això, aconsegueix més; que sigui traslladat a la Caserna del Destacament de Valls. I tampoc es conforma amb això el rancuniós Secretari. ‘Necessita eliminar-lo per a sempre' i ho aconsegueix. Valent-se sens dubte d'algun Comissari Polític a l'Estat Major de Lleida, així ho sospita la víctima en les seves darreres cartes, que es conserven en el Jutjat d'Igualada, aconsegueix que dos Agents del SIM d'Igualada, es desplacin a Valls, a uns 70 quilòmetres, i s'emporten a Molins a Igualada, on cau assassinat per les bales de la reacció falsament dirigides per un Requetè convertit en revolucionari al servei del Feixisme.

El dia 6 i no el 4, com afirmen maliciosament en el SIM es presenten dos titulats Agents a la Caserna de Valls i el condueixen al Departament del SIM d'Igualada. Aquí el tenen tancat fins al dia 8, i no fins al dia 6 com ells diuen. El dia 8 simulen posar-lo en llibertat oficialment -llibertat que no ha existit ni un moment per a la indefensa víctima-. Durant la nit del 8 al 9 té lloc un ‘macabre passeig' fins al poble més proper que es Ódena, a uns 3 quilòmetres d'Igualada. Alguns veïns d'aquest poble escolten uns trets cap a la mitjanit i al matí següent apareix el cadàver d'un soldat crivellat a trets a la cuneta de la carretera. Elements irresponsables i assedegats de sang infiltrats en el SIM amb una disfressa molt vermella, havien immolat una víctima més, servint això com a reacció inversa als designis del feixisme, alhora que priven a la República dels seus millors servidors.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1854
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR