e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

05 d'Octubre de 2008

El bisbe Irurita (IV)

Com dèiem anteriorment, pel que fa a la mort del Bisbe Irurita s'han escrit moltes coses. Algunes d'elles poc probables i altres incertes. Segons la biografia oficial, va ser assassinat en el cementiri de Montcada i Reixac la nit del 3 al 4 de desembre de 1936. Se l'identificà amb el número 814. Pel que fa als testimonis del Sr. Aragonés i Josep Raventós hom els a de posar en dubte. Si realment va sobreviure a la guerra civil i se'l van veure l'endemà de l'entrada de les tropes nacionals a Barcelona, per què no es presentà als llurs fidels? Un altra qüestió, si estava viu, quan morí? quin cos van reconèixer en el cementiri de Montcada i Reixac? a qui van enterrar a la cripta de la Catedral de Barcelona? per què no es presentà a les autoritats militars? de què tenia por? Són massa preguntes sense respondre. La realitat és un altra. El Doctor Irurita tal vegada no morís, tal i com s'ha dit fins ara, la nit del 3 al 4 de desembre de 1936. Ara bé, tampoc estava viu ni el 26, ni el 27, ni el 28 de gener de 1939. Quina és la veritat? Abans de contestar la pregunta anem a detallar totes les conjectures que fins al moment circulen amb referència al Bisbe de Barcelona.

1º. La casa dels Tort es troba a cinquanta metres del Palau de la Generalitat. Està en el centre de l'activitat política de la ciutat. Des del primer dia Manuel Escorza del Val coneixia on s'amagava. Davant havia un bar i quan anava a prendre un cafè, amb tot de burla, afirmava que allà davant estava el Bisbe. No van actuar sobre ell perquè, segons sembla, el reservava per si tenia que fer un bescanvi o aconseguí qualsevol tipus d'informació. Quan la Patrulla de Control anà a registrar la casa, llur cap, això és, Escorza del Val, sabia perfectament a qui trobarien. Fins i tot coneixia els seus moviments dintre de la casa i a l'hora que obria la finestra per a respirar una mica d'aire fresc. Aquesta va ser la realitat del Bisbe Irurita durant els mesos que va romandre amagat a casa de la família Tort.

2º. Sobre el seu assassinat només hi ha dos dubtes: la data i qui ho va fer. Aquests dubtes les ha propiciat Miquel Mir Serra en el seu llibre ‘Diario de un pistolero anarquista' (Editorial Destino, 2007). Fins l'aparició d'aquest, no havia dubte que el Bisbe Irurita havia mort la nit del 3 al 4 de desembre de 1936. Anem a parlar sobre el testimoni aportat per Miquel Mir. All diari ‘La Vanguardia' comentava que en el manuscrit en poder seu, d'un milicià anarquista anomenat Josep Serra, s'explica que un dels sacerdots fou segregat del grup, de manera que no el traslladaren al lloc de l'execució. Josep Serra, en el seu diari, escriu:

«Havíamos tenido de detenido al Irurita heste que hera ovispo de Barcelona en nuestro centro de detención sin que ninguno de nosotros nos hubieramos henterado. Hubo muchas discusiones entre los patrulleros y mala leche ya que sospetchabamos que el cura que lo havian degado en livertad nuestros cabecillas a canvio de joyas hera el Ovispo de Barcelona. Pero según nos digueron nuestros cabecillas cuando les preguntamos los patrulleros por el cura que habían sacado del centro de detención si hera el ovispo la respuesta fue que lo havian entregado a un consulado porque el consul lo havia reclamado a canvio de entregar información a la CNT-FAI. Y como Manuel Escorza siempre había dado ordenes que siempre teníamos que respetar a los consulados a las lojías Masonicas que también pasaban información a los cavecillas de las patrullas de control».

Segons afirma Miquel Mir, altres dos testimonis d'aquells fets li han confirmat que, quan va córrer la remor que havien detingut i alliberat al Bisbe de Barcelona, va haver malestar entre els patrullers de Sant Elies i van demanar explicacions al cap del centre, un tal Silvio Torrents. Tampoc a Miquel Mir li sembla improbable que Manuel Escorza del Val hagués ordenat apartar al Bisbe Irurita a canvi d'informació. Afirma que no és inversemblant que el Bisbe fora lliurat al consulat francès. I conclou dient que des dels mitjans anarquistes investigats per ell afirmen amb contundència que ells no van executar al Bisbe Irurita.

Si l'explicat per Miquel Mir, basant-se exclusivament en el diari de Josep Serra i el testimoni d'altres anarquistes encara vius, és cert i aquests no van assassinar al Bisbe Irurita, qui i quan el van assassinar?

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
2060
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR