e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

25 d'Agost de 2008

Conversem i errem

«La batalla de Trafalgar no es va perdre perquè els canons anglesos fossin més llargs, sinó perquè es esclatà una forta tempesta i el capità de l'armada espanyola comentà que no havia enviat als seus vaixells a lluitar contra els elements».

Així de clara i contundent va ser l'afirmació que vaig escoltar, fa uns dies, en un restaurant mentre esmorzava. Estàvem asseguts a la terrassa i una taula propera estava embrancada en aquesta conversa. Un dels contertulians afirmà que era gràcies a la grandària dels canons anglesos i un altre l'interpel·là dient-li que ell havia llegit el que hem reproduït al principi.

Aquest contertulià, que també esmorzava, està equivocada. El seu comentari i la contundència amb el que l'argumentà podien donar-li la raó, però ningú envià, a Trafalgar, a lluitar als seus vaixells contra els elements. Fou l'Armada Invencible, l'any 1588 i la frase se li atribueix a Felip II qui, en realitat va dir: «Jo vaig enviar les meves naus a lluitar contra els homes, no contra les tempestats».

També l'altre estava equivocat. Una guerra no es guanya ni es perd gràcies a la grandària dels canons. Existeix una cosa que es diu estratègia militar. L'any 1805 l'Almirall Horatio Nelson l'utilitzà a Trafalgar, encara que aquesta li costés la vida.

A part del fet anecdòtic, ho realment interessant de la conversa és que ambdós van sentenciar sobre el seu posicionament. Aquest és un mal que ens afecta a tots diàriament. Parlem assentant càtedra, encara que no tinguem ni idea del que diem. Cau la borsa i surten experts en economia. Esclata una guerra i apareixen experts militars. Cau un avió i tothom conversa d'aeronàutica. Sempre trobarem a algú que ens aportarà la seva visió com expert en la matèria. No és una crítica. Tot això, encara que de vegades s'estableixi l'equívoc, aporta una cosa substancialment important: conversa. Vivim en una societat cada vegada més individualista. Conversar ens converteix en més humans. Som més sociables i menys egocentristes. Així doncs, conversem encara que errem.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1361
1
Comentaris afegits 
Carolina (Barcelona) 25-08-2008 - 16:11
Bon article: si d'entrada sembla que serà pedant i criticarà la gent poc informada i que s'equivoca, acaba fent un elogi de la humanitat de la conversa, estenent la mà i donant carta blanca per a que tots ens comuniquem. M'ha agradat!
TORNAR