e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 de Gener del 2009

1939: Pau, misèria, canvi polític (I)

Ens hem de preguntar: va arribar la pau? Es pot dir que si. Ara bé, pel que fa a la vida quotidiana, en poc va variar dels temps de guerra.

La repressió, la por i la fam no va ser la única cosa que va marcar el mes de febrer de 1939. La majoria ja havien conviscut abans d'esclatar la guerra. Aquells que havien construït la II República van continuar en els seus càrrecs o van ser substituïts per membres afins al nou règim. Molts funcionaris, empleats de l'administració pública, ensenyament, mitjans de comunicació, van col·laborar amb el nou règim. Això va succeir des dels primers dies. Després les depuracions van estar a l'ordre del dia. El mateix podem dir dels empresaris, directius i treballadors. Aquests també van col·laborar.

Molts van col·laborar per a aprofitar-se de la situació. No hem d'oblidar que durant la República els treballadors...

Continuar llegint...

08 de Gener del 2009

Anselm Cartanyà

Després de la publicació de ‘Els nens de l’exili’ (Editorial Columna) he rebut el següent testimoni d’Anselm Cartanyà Comas que a continuació paso a detallar pel seu valor històric. «La colònia de Soler-Botey estava situada en un gran edifici sobre el poble de Santa Eulàlia de Riuprimer, comarca d'Osona, que havia estat requisat als seus propietaris, marquesos de Santa Isabel, i convertit en una residència per a nens refugiats. Els nens que residíem érem refugiats procedents d’hospicis de Madrid, d'Astúries, d'Euskadi i alguns catalans que tenien problemes familiars. El meu germà i jo feia poc que érem orfes de mare per segona vegada. «La colònia la dirigiria el Sr. Gaspar, que era coix i calçava una sabata ortopèdica. La seva dona, Srta.. Mas i la seva filla Srta.. Montserrat. Havien estat mestres del Grup...

Continuar llegint...