e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Juny del 2008

Escuadrilla del Amanecer

Continuant amb el darrer article publicat, avui enraonarem de la ‘Escuadrilla del Amanecer'.

Des del principi dels successos revolucionaris, la Secretaria Tècnica del Director de Seguretat, dirigida per José Raúl Bellido, posà a la disposició de les txeques i milícies tots els elements Informatius extrets dels seus arxius i fitxers, perquè aquelles complissin millor la seva criminal tasca. Al mateic temps la Secretaria Tècnica s'encarregava de comunicar a la Prevenció de la Direcció de Seguretat i a les presons aquelles ordres de llibertat que les txeques i milicians exigirien com fórmula oficial còmoda i expeditiva perquè els fossin lliurats aquells presos l'assassinat dels que s'havia decidit.

Però no satisfeta la Secretaria del Director de Seguretat roig amb aquesta activitat burocràtica, organitzà sota...

Continuar llegint...

26 de Juny del 2008

Santiago Carrillo

El 25 d'octubre de 2007 un supervivent de la guerra civil, anomenat "l'Estudiant", li escrivia la següent carta a Santiago Carrillo Solares:

«Creo que me conocerás. Yo sí te recuerdo mucho. Hoy soy vecino de Aranjuez, tengo 85 años. En el año 1936 fui enterrador del cementerio de Paracuellos del Jarama. También estuve en la checa de la "Escuadrilla del Amanecer", de la calle del Marqués de Cubas nº 17 de Madrid, donde presencié los más horribles martirios y crímenes.

«También estuve en el Cuartel de la Guardia de Asalto de la calle Pontones, en la Puerta del Sol, donde tú, Santiago Carrillo, mandabas realizar toda clase de martirios y ejecuciones en la checa de tu mando. Yo soy Pionero, al que llamaban ‘El Estudiante', que llevaba la correspondencia a las diferentes checas a cambio de la comida que me...

Continuar llegint...

20 de Juny del 2008

El mur de la discòrdia

A La Roca del Vallès es produeix un fet que s'ha de comentar. Un veí ha aixecat un mur tancant el pas del seu veí. Si bé és cert que la família Gispert pot sortir pel carrer Antonio Machado, el susdit mur impedeix que Correus els distribueixi les cartes. També han tingut problemes amb Telefònica, FECSA, i, en definitiva, tots els serveis bàsics s'han vist minvats. En el primer judici que es celebrà la família afectada guanyà. El veí va recórrer i, en segona instància aconseguí que el jutge li concedís el permís per a construir-lo. El conflicte no és nou. S'inicià l'any 1947. Alguns poden pressuposar que es tracta de problemes entre veïns. La qual cosa és cert. Ara bé, també en aquest conflicte s'ha barrejat la mala fe i els dolents consells. Anem a pams.

Tres dies abans de les...

Continuar llegint...

18 de Juny del 2008

Pérez de Olaguer

El dilluns 2 de juny moria a Barcelona, als 71 anys, el degà dels crítics, Gonzalo Pérez de Olaguer. Era un crític generós i clar, didàctic i apassionat. Doncs bé, en homenatge a la seva figura parlarem de diversos membres de la seva família, el seu oncle i el seu avi, assassinats durant la guerra civil i, per descomptat, sobre la del seu pare, Don Antonio per a molts que el van conèixer.

Antonio Pérez de Olaguer va néixer a Barcelona el 16 d’abril de 1907. Excel·lent escriptor i polític català. D’actitud inatacable, gran carlista, aconseguí un gran prestigi dintre de la Junta Regional Carlista de Catalunya. Josep Vives Surià, íntim amic de Pérez de Olaguer, m’explicava d'ell. La família, oriünda de Manila (Filipines) tenia algunes possessions en aquella ciutat. Per culpa de la II Guerra Mundial, aquestes possessions van...

Continuar llegint...

13 de Juny del 2008

Lister a les Planes

Les Planes d’Hostoles es troba a la comarca de La Garrotxa, a la Vall d’Hostoles. Allà succeí un fet curiós que narrarem. Abans apuntar que en el poble va haver dues morts durant la guerra civil. En el mes d’agost de 1936 les patrulles de control de Salt i Sant Joan les Fonts van irrompre en el poble per a ajusticiar als anomenats “extremistes”. Es produïren dues morts violentes. La del veterinari Joan Vidal i la d’un pare caputxí, P. Vicenç de Besalú. Amb els ànims exaltats cremaren un fastuós retaule barroc de l’escola olotina i el mobiliari de l’església parroquial.

L’alliberament de Barcelona, 26 de gener de 1939, suposà que les columnes republicanes iniciessin la seva fugida cap a la frontera francesa. Una d’elles, la Líster, passà per Brunyola i continuà cap a Anglès, Amer i Les Planes d’Hostoles....

Continuar llegint...

10 de Juny del 2008

L'olimpíada popular

En el mes de juliol de 1936 es notava a Barcelona una major abundància de rostres estrangers. Per molts racons de la ciutat es podien veure nombrosos cartells que anuncien un curiós esdeveniment esportiu al que es deia Olimpíada Popular, Setmana Popular d'Esports i de Folklore, Olimpíada Roja i fins i tot la Espartaquiada.

Els esportistes que anaven a intervenir en ella no eren atletes normals. En arribà a l’estació o al port saluden amb el puny enlaire. Aquests són els atletes populars, que vinguts de totes les parts del món, prendrien part en una espècie de contrajocs, que tractarien d’enfosquir davant del món els Jocs Olímpics que es celebrarien en el Berlín d'Adolf Hitler. El CEDEO (Comitè Espanyol per a la Defensa de l'Esperit Olímpic), creat i recolzat per cercles comunistes i socialistes, justificava els seus esforços per a evitar la participació...

Continuar llegint...

08 de Juny del 2008

Incorreccions sobre ETA

Diferents diaris de tiratge nacional han incorregut en un error. Tant en les seves versions impreses com a les que apareixen per Internet. Han commemorat, el 7 de juny, el primer atemptat d'ETA. La víctima José Pardines Arcay, mort en 1968. Doncs bé, s’han equivocat. Aquesta no fou la primera víctima d'ETA. L’organització terrorista actuà vuit anys abans.

La primera víctima d'ETA es deia Begoña Urroz Ibarrola. L’acció tingué lloc el 28 de juny de 1960. Begoña només tenia 22 mesos. Els fets succeïren tal i com explicarem a continuació. Aquell dia, després de molts anys de trobades, discussions i entrenaments, ETA executa el seu primer atemptat i, amb ell, el seu primer assassinat. El lloc triat fou l’estació de tren d'Amara, a Sant Sebastià. Els etarres entraren a l’estació poc abans de les set de la tarda i es dirigiren a...

Continuar llegint...

03 de Juny del 2008

Granollers: 70 anys després

La guerra civil espanyola fou el major conflicte bèl·lic sorgit a Europa després de la I Guerra Mundial. Aquella seguí les tàctiques napoleòniques amb la incorporació de l’aviació i els carros de combat. A més en la nostra es donaren quatre circumstàncies inèdites dintre de la història de les guerres. Per primera vegada: es bombardejaren les ciutats; s’evacuà als nens; es produí la migració de milers de persones per tot el territori republicà; s’exiliaren milers de persones. Aquesta setmana es commemora el 70è aniversari del bombardeig de Granollers i, per descomptat, hem de recordar-lo.

Amb anterioritat s’havia bombardejat Durango, Guernika, Barcelona, Madrid, Bilbao… El de Guernika fou el primer bombardeig de la història que una població civil va ser atacada amb l'aparent propòsit de produir la seva...

Continuar llegint...