e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

17 de Juliol de 2009

Obama a Ghana, Moratinos a Guinea

Quasi els mateixos dies que el president Obama visitava Ghana, el ministre Moratinos realitzava un important viatge a Guinea Equatorial. El contrast entre els dos viatges africans ha estat, però, abismal.

Obama no va anar a Kènia, el país del seu pare, un país que ve de superar una important crisi i que pateix greus problemes de corrupció i d’inseguretat. El president dels Estats Units va voler visitar Ghana, un país democràtic, segur i que està enfilant el camí del desenvolupament. I des de Accra, la capital, va poder llançar un missatge: els mals d’Àfrica no venen només del passat colonial, avui venen –sobretot- de la corrupció dels seus dirigents i del mal govern. Cap líder occidental s’havia atrevit a dir una cosa semblant!

Mentre, no gaire quilòmetres al sud, el ministre espanyol s’abraçava amb Teodoro Obiang Nguema Mbasogo, l’home que el  proper 3 d’agost farà trenta anys que governa l’antiga Guinea espanyola, un dels països més corruptes de l’Àfrica subsahariana. El ministre plantejava el viatge com l’inici del retrobament entre l’antiga colònia i l’antiga metròpoli. S’amagava que és l’enèsim intent de retrobament. I sobretot s’amagava que, en anteriors viatges, Moratinos havia tingut el compromís d’Obiang que a les eleccions del passat 4 de maig del 2008 s’iniciaria un procés d’obertura democràtica que, òbviament, no es va produir quan el partit governamental va obtenir el 99 % dels vots.

Moratinos tornava a Guinea com si res hagués passat. Cap demanda de democràcia. Cap referència a les eleccions de maig del 2008. Més aviat declaracions en sentit contrari elogiant “el que Guinea havia evolucionat”... El que ha acabat de posar el contrast amb el viatge de Obama, mostrat definitivament que en aquest tema Espanya va amb el pas completament canviat, ha estat, però, la presència de don Manuel Fraga Iribarne a la delegació espanyola.

En una ocasió que vaig tenir l’oportunitat de parlar amb el secretari general del partit d’Obiang, Filiberto Ntutumu. Em va dir que calia entendre Guinea com un exemple de “democràcia a l’africana”. Veient  a Obiang penjant no sé quina medalla a Fraga per ser el ministre espanyol que, a l’època, va signar la concessió de la independència a Guinea, és clar quina democràcia van mamar els militars guineans: la democràcia franquista de l’Academia Militar de Zaragoza.

Un s’ha de preguntar: què hauria passat si tot aquest espectacle l’hagués muntat el govern Aznar? Succeeix, però, que tots aquests despropòsits han estat organitzats per un dels governs més progressistes del món. Leyre Pajín parla de la conjunció d’astre que ha fet que coincidissin en el temps Obama i Zapatero. No diu, però, que estan en hemisferis diferents.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1824
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR