e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

05 d'Abril de 2009

No sé si la reunió de Londres del G-20 servirà per aturar la temible crisi en la que estem instal·lats. Voldríem que fos un punt d’inflexió per tornar-nos a la prosperitat. Els greus problemes de fons que tenim difícilment es resolen, però, amb una reunió, per bé que aquesta ha estat un èxit en l’objectiu de transmetre confiança als mercats i a la població mundial. És pertinent subratllar, en tot cas, que la trobada de Londres ha tingut una gran transcendència ideològica.

Des que la fallida de Lehman Brothers Holdings, al setembre del 2008, va iniciar la caiguda d’entitats financeres, fent evident el forat negre de l’economia mundial, va tornar el discurs de l’extrema esquerra. Es va tornar a parlar de crisi del capitalisme i, enmig d’una bogeria de declaracions, fins Sarkozy es va apuntar a refundar-lo. També s’ha parlat del “mercat” com un problema. I, fins s’ha tornat a parlar de la necessitat que l’Estat es torni a implicar en l’economia. Després d’anys de privatitzacions de tots els sectors privatitzables, s’ha posat sobre la taula unes nacionalitzacions que semblaven fora de la història. En definitiva, hem vist com gent enterrada per les runes del mur de Berlín han reaparegut com espectres. Fins ha revifat el Partit Comunista del Estats Units!

Doncs bé, la reunió del G-20 ha posat punt i final a tanta resurrecció. En el marxisme, definitivament, no hi ha la solució! El capitalisme no es refunda, no es reformula, no es redefineix. Per rubricar-ho hi ha, no el progressista europeu revingut, sinó el partit comunista més gran que hi ha hagut mai al món, el xinès! Queda clar, per altra banda, que el problema no és del mercat. El problema és com l’estat regula el mercat! L’estat ha de tenir un paper molt important en el control dels fluxos i mercats financers. A Londres ha quedat clar, però, que l’estat no ha de ser un actor econòmic central, cosa que -al món- ja només defensen els governs de Cuba, Veneçuela, Bolívia i Corea del Nord, cap dels quals estava invitat a Londres.

El repte per sortir de la crisi, convé no equivocar-se, és aconseguir que, de nou, les empreses tornin a rutllar, que tinguin iniciatives, que tornin a voler conquerir mercats, que els emprenedors tornin a tenir facilitats per crear empreses i els compradors tornin a tenir confiança. La crisi ens hauria de fer entendre, col·lectivament, que les virtuts essencials ho continuen essent i que només és legítim l’enriquiment gràcies al treball i l’esforç, que no podem gastar per sobre de les nostres possibilitats, que l’estalvi és recomanable i que només la seriositat ens assegura la prosperitat. Tot, però, i malgrat disgusti a alguns espectres, dins dels paràmetres del lliure mercat!

Just l’endemà de la trobada dels G-20, amb en Ramon Tremosa, hem tingut una reunió amb  el comissari estonià Siim Kallas, vice-president de la Comissió Europea, ex-ministre de finances i ex-director del banc nacional del seu país. Kallas ens ha dit que, més enllà de les solucions impulsades pel G-20, serà bo que cada país confiï bàsicament en sí mateix per sortir de la crisi, de la mateixa manera que ho van fer els estonians quan la caiguda del comunisme. Hem pensat que tenia raó.

Mentre el G-20 impulsen la regulació dels mercats financers, persegueixen els paradisos fiscals i reforcen el FMI i altres institucions globals de control, els govern nacionals tenen molta feina a fer. Cal que procurin que les seves empreses tinguin les menors càrregues fiscals, l’energia al millor preu, les millors infraestructures i l’administració més barata i més eficaç. Per tot això... que Déu ens guardi d’un tercer Tripartit i que permeti a l’Artur Mas de dur a terme el programa econòmic presentat fa unes setmanes al Palau de Congressos de Catalunya!

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1661
1
Comentaris afegits 
anti-liberal i d'esquerres (Catalunya lliure de neoliberals) 06-04-2009 - 12:36
La actual crisi mundial servirà almenys per cavar la tomba al neoliberalisme i els seus dogmes fastigosos. Els neoliberals esteu acabats, d'aqui quatre dies només sereu ja història.
TORNAR