e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

20 de Gener de 2014

Des què es va anunciar la consulta del 9 de novembre, gairebé tot han estat elogis per haver acordat una pregunta inclusiva que permeti votar a tothom. S'ha creat una marea d'il·lusió col·lectiva entre els que recolzen el text de la pregunta que han emmudit les poques veus sobiranistes que discrepen. Jo mateix tinc reticències alhora d'escriure en contra de l'acord aconseguit, però no puc evitar-ho perquè ens hem marcat un gol en pròpia porta i no sembla que siguem capaços de rectificar.

Abans de seguir cal recordar que va ser principalment l'Assamblea Nacional Catalana la que va treure centenars de  milers de catalans al carrer demanant directament la independència. Algunes forces polítiques han recollit el guant i intenten encapçalar les reclamacions ciutadanes vestint-les amb el dret a decidir. Ja sé que sense aquest dret no es pot votar, però consti que el que vam demanar era la independència.

Explicaré tres maneres de perdre un referèndum:

Primera: manipular la pregunta.

Ja s'ha dit que és molt difícil explicar a l'estranger el resultat de dues preguntes en forma d'arbre. Però és que a més, els ciutadans demanàvem la independència, res més. El més lògic doncs és preguntar el que es demana. Els que  proposen l'anomenada tercera via, que no han explicat què és, pretenen facilitar que puguin votar aquells que no volen ni la independència ni seguir com fins ara. Però encara que aquests haguéssin sortit al carrer en una quantitat important demanant la tercera via, raó de més per preguntar clarament si els ciutadans volem la independència o la tercera via, és a dir, una resposta binària i simple: guanya  el 51 % dels vots. De fet, la tercera via esdevindria la segona via.

Segona: manipular els resultats.

S'ha comentat que si a la primera opció guanya el sí, a la segona el sí hauria de guanyar per un percentatge aclaparador perquè caldria tenir en compte els vots negatius de la primera pregunta. Per esbrinar quin percentatge de vots afirmatius d'una de les opcions de la segona pregunta calen per guanyar pel 51 % de vots sobre el total s'ha de dividir el 51  % entre el percentatge de vots afirmatius de la primera pregunta. És a dir, si a la primera hi ha un 60 % de vots afirmatius, a la segona la independència hauria de treure un 85 % (si a la primera un 70, a la segona caldria un 73 %, ...) Si traiem un 72 %, com que no tindrem el 51 % del total, no tindrem ni la independència ni l'Estat federat (que s'ha de definir què és), sinó que continuarem igual com fins ara. I si ens fem trampes i no comptem els vots negatius de la primera pregunta, com explicarem al món que ha guanyat una opció amb menys del 51 % de vots ? El resultat serà que continuaríem igual que ara quan l'opció del no a la primera pregunta podria tenir menys percentatge de vots !

Abans que aquest enrenou hauria estat millor fer una pregunta amb resposta triple, el resultat seria més clar i legítim, però lògicament hauria de guanyar l'opció que aconseguís el percentatge més alt, amb un mínim d'una tercera part de vots més un. Però tampoc no estic segur de com ho explicaríem a l'estranger si no s'obtingués el 51 % de vots.

S'ha dit que era l'única pregunta que  permetia el consens entre els partits, però l'únic consens vàlid i útil és el 51 % de vots, i tant se val si hi ha un partit o quinze.

Tercera: Incomplir la legalitat internacional.

L'exdiputat Alfons Lopez Tena afirma que el Codi de bones pràctiques en matèria de referèndums, aprovat pel Consell d'Europa, estableix que la pregunta no ha de ser esbiaixada ni suggerir una resposta, i qüestiona la legalitat de la segona pregunta per aquests motius. Com que no sóc qui per portar-li la contrària, qui vulgui pot escoltar l'entrevista que li van fer al programa "Vull una resposta" del següent link: http://etv.xiptv.cat/vull-una-resposta/capitol/alfons-lopez-tena, a partir del minut 28.

Però si amb aquestes tres maneres encara no fós suficient per perdre el referèndum, també ens equivoquem amb el dia després.

Diuen que, en cas que guanyés el sí a les dues opcions, llavors s'hauria de negociar amb el Govern d'España per declarar-nos independents. Negociar fins quan ? fins el 2030 ? Llavors perquè vam menystenir  el PSC-PSOE quan deia que s'havia d'insistir amb el Govern fins a convèncer-lo perquè autoritzés una consulta legal i acordada ? I que després s'hauria de negociar abans de ser reconeguts. Durant quant temps ?

Autoimposar-se l'obligació de negociar abans de separar-se és sotmetre's il·lògicament a la voluntat de qui no es vol separar. Si Catalunya vota el referèndum vol dir que és sobirana de fet. Surti el resultat que surti, si vota implica que som igual de sobirans que la resta de l'Estat o que Alemanya. Per tant, si vota majoritàriament que vol la independència estarem en igualtat de condicions. Perquè ens haurem de sotmetre voluntàriament a la decisió de l'Estat que tindrà a les seves mans decidir quan i en quines condicions ? Una cosa és que les dues parts intentem arreglar-ho amigablement i una altra que ens hi sotmetem obligatòriament.

Si el procés català no té a veure amb el d'altres països no els prenguem com a exemple. Nosaltres hem de fer la nostra via, i si guanyem hem de declarar la independència. Ja com a Estat independent negociarem el que calgui, i si no ens posem d'acord, resoldran les instàncies judicials, però mentrestant ja farem la nostra.

O és  que una parella ha de seguir convivint a la força fins que s'arribi a un acord o sentència judicial en el que es concretin els termes de la separació o divorci ? O no es pot trencar unilateralment un acord comercial que t'està perjudicant ? Un primer, mira d'arreglar-ho. Si no pot es separa o trenca l'acord i després, de comú acord o no, es reparen les conseqüències si s'escau.

No m'estranya que el President Rajoy parli el mínim possible limitant-se a dir que  la consulta no es farà. Només calia esperar que ens equivoquéssim i ja ho hem fet. Nosaltres sols ens tirem pedres a la teulada i quan ens caigui a sobre només serà culpa nostra. Tal com ho estem portant, espero que no es faci la consulta i s'opti directament per una declaració unilateral d'independència després d'unes eleccions.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
3748
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR