e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Febrer de 2013

El sistema, tant econòmic com democràtic, tal com els coneixem ara, toquen a la seva fi. Els senyals són, des de fa molt temps i cada vegada més, prou evidents. Això no vol dir que deixem un sistema per passar-ne a un altre, és evident que la democràcia no està morta ni en crisi, ni tampoc el sistema econòmic de mercat, el que sí estan demanant és una evolució, com la muda de pell de les serps.
Les regles que des de la transició fins ara valien, o eren acceptades, ja no valen. El símptoma més evident és la distància entre política i ciutadans, entenent per política partits i administracions públiques. La solució és recuperar aquesta confiança perduda entre ciutadans i món polític.


Com fer-ho?, passant, amb tot el que això suposa, de “Governar pels ciutadans” a “Governar amb els ciutadans”, amb tot el que això suposa de canvi de regles, normatives, maneres de fer, formació i estructures. És tot un canvi cultural el que hem de fer per recuperar la confiança dels ciutadans, un canvi cultural que ens implica a tots, món polític, mitjans i també ciutadans, un canvi cultural que ens permeti entendre a tots, que els ciutadans ja no voten cada 4 anys i s’ha acabat, o que ciutadans i militants dels partits no són simple exèrcit, sinó persones amb formació i idees, que poden expressar la seva opinió cada dia i de maneres molt diferents.


El primer que hem de garantir és transparència, i després els tres principis de la participació ciutadana: creació dels canals necessaris per a que tots els ciutadans puguin expressar les seves opinions, ser sensibles per interioritzar aquestes i respondre. Un últim deure serà evolucionar el propi terme de “participació ciutadana”, també ja caduc per respondre a la nova era i per abarcar el conjunt del que és, o sigui les relacions entre administració i ciutadania.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1162
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR