e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

16 de Maig de 2014

La setmana passada va tenir lloc a Barcelona el tradicional Fòrum Primavera de les Associacions, amb una dimensió europea per a la capitalitat europea del voluntariat 2014 de Barcelona, i amb dimensió internacional per a la coorganització per part de la internacional de participació ciutadana, l'OIDP. Dels diferents debats obert i tractats, em quedo amb els diferents models dibuixats entorn del triangle format per participació, associacionisme i voluntariat. Certament, sota l'ample títol del "Paper de les associacions en la participació ciutadana", experts i diverses ciutats membres de l'OIDP van exposar els seus models en aquest àmbit.

La conclusió és que, poc o molt, tots els models contenien aquests tres elements (participació, associacionisme i voluntariat), si bé cada ciutat agafava una punta d'aquest triangle com a base del seu model, de la qual després en penjava la resta. Models de participació ciutadana més clàssics on l'associacionisme, i conseqüentment el voluntariat, són secundaris (com poden ser força ciutats brasileres); models basats en l'associacionisme com a pedra angular de la resta (Rennes); o models que fan del voluntariat la base de la resta (Madrid).

I on és aquí Barcelona? Crec que, per sort, tenim un model força equilibrat, que parteix de la participació ciutadana i on el potent món associatiu és el primer nivell de relació ciutadana, i del qual se'n deriva una tradició de voluntariat puntera a Europa i també a nivell mundial, reforçada per la capitalitat europea que tenim aquest any 2014. Obert queda el debat sobre quin de tots aquests models és el millor, sobre quina part del triangle ha de manar, o sobre si han de manar les tres puntes. Per mi, per aquest ordre: participació, associacionisme, voluntariat.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1184
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR