e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

30 de Juny del 2015

27S eleccions plebiscitàries

Hi ha un cert debat a les xarxes i als mitjans sobre fins a quin punt les properes eleccions del 27 de setembre seran o no plebiscitàries per a Catalunya.

Des del meu punt de vista és un debat interessat i absurd, ja que és evident que ho són.

El propi president del país les ha convocades en aquest sentit. La única raó per convocar ara eleccions és poder fer un referèndum i consultar el poble, ja que no ens ho deixen fer d'una altra manera. I l'únic objectiu d'aquests comicis és saber si Catalunya ha de ser o no un estat independent.

Però més enllà dels plantejaments del president Mas, totes les formacions polítiques  es presenten també en aquesta línia, per defensar el sí a la independència o per fer campanya pel no. Tot apunta que Unió Democràtica, que no s’havia posicionat clarament, es...

Continuar llegint...

14 de Maig del 2015

Gestió, regeneració i independència

Tradicionalment i lògicament, la gestió dels darrers 4 anys és el factor més decisiu a l’hora d’anar a votar i de decidir si es repeteix o no la confiança en les persones que han tingut el govern del municipi, factor que incrementa més el seu percentatge d'influència com més petit és el municipi, i per tant més gran la proximitat. A les grans ciutats, sent la gestió el factor que més hi influeix, hi entren també altres elements, altres factors, lligats a la política més global.

Seran aquestes eleccions municipals però, les eleccions locals on el factor gestió comptarà menys. I és que ens trobem enmig d’un magma polític no només en moviment, sinó en recomposició, enmig de temps de canvis, canvis a nivell econòmic, democràtic, nacional, europeu, mundial….

Des del meu...

Continuar llegint...

24 d'Octubre del 2014

Política nova i política antiga

En el marc del debat al voltant de la necessària regeneració democràtica que segur que hem d’afrontar partits i administracions, així com també ciutadans i mitjans de comunicació, es parla sovint de política antiga i política nova. Alguns neguen l’existència d’aquesta dicotomia, d’altres no; uns hi posen un contingut, d’altres un altre; uns la traslladen fins i tot al terreny de la comunicació i del periodisme, d’altres encara no.

Tinc molt clar que per mi sí que existeix, i la podem veure a diari. La política antiga és aquella que respon al tacticisme, a l’interès propi, de partit, en comptes de respondre a l’interès general, que mira a curt termini, pensant només en resultats electorals, i que normalment coincideix amb estructures administratives o de partit piramidals i verticals que no donen gaire pas a...

Continuar llegint...

30 de Juny del 2014

Podemos. Regeneracionisme amb plom a l’ala

Podemos, la nova força política sorgida a les eleccions europees, és un termòmetre, un termòmetre com els que mesuren la malaltia d'una persona. En aquest cas ho fa sobre la malaltia de la política. Com més puja Podemos, indica que més malalts estan tant els partits com la política tradicional i també el sistema. Més enllà però de ser un termòmetre, Podemos sap recollir el descontent i ganes de canvi en la manera de fer política que hi ha al carrer, sap fer doncs el que els partits tradicionals no saben.



És evident que determinades maneres de fer política ja no serveixen. La societat ha avançat de manera molt més ràpida que la política, que l'administració, i encara més que els partits, que perduts en el dia a dia no s'aturen a regenerar-se. La societat demana canvis, entendre una mica més el que...

Continuar llegint...

16 de Maig del 2014

Participació - Associacionisme - Voluntariat

La setmana passada va tenir lloc a Barcelona el tradicional Fòrum Primavera de les Associacions, amb una dimensió europea per a la capitalitat europea del voluntariat 2014 de Barcelona, i amb dimensió internacional per a la coorganització per part de la internacional de participació ciutadana, l'OIDP. Dels diferents debats obert i tractats, em quedo amb els diferents models dibuixats entorn del triangle format per participació, associacionisme i voluntariat. Certament, sota l'ample títol del "Paper de les associacions en la participació ciutadana", experts i diverses ciutats membres de l'OIDP van exposar els seus models en aquest àmbit.

La conclusió és que, poc o molt, tots els models contenien aquests tres elements (participació, associacionisme i voluntariat), si bé cada ciutat agafava una punta d'aquest triangle com a base del seu model, de la qual després en...

Continuar llegint...

02 d'Abril del 2014

Convergència i la independència

Em sorprèn llegir de tant en tant als mitjans de comunicació que Convergència Democràtica de Catalunya ha fet un gir o canvi ideològic des de l’inici del procés sobiranista, impulsat pel poble de Catalunya i liderat pel President Mas.

Es pot parlar de canvi de discurs, però no pas de canvi ideològic. Convergència recull als seus estatuts fundacionals l’objectiu de la plena sobirania de Catalunya (independència, en llenguatge de l’època), i aquesta ha estat la seva raó de ser i l’objectiu que s’ha cercat des de sempre.  Durant els gairebé 20 anys que fa que milito al partit (JNC inclosa), en totes les reunions internes a les quals he assistit, de tot tipus i àmbit sectorial i territorial, sempre ha estat molt clar que l’objectiu era aquest, sense cap mena de dubte per part dels assistents.

Parlar d’una Convergència que...

Continuar llegint...

03 de Març del 2014

Govern obert de Barcelona

Fa uns dies l’Alcalde Trias va presentar el projecte Govern Obert. S’equivoca qui es pensi que Govern Obert és un web, i ens equivocarem del tot el Govern municipal si Govern Obert acaba sent només un portal web.

Govern Obert és un canvi d’actitud, un canvi en la manera de governar, en la manera de fer política i en la relació administració – ciutadans a la ciutat de Barcelona. És la resposta de l’Ajuntament a la demanda generalitzada de la societat de canvi en la manera de governar, un canvi que volem fer des dels valors i principis de la proximitat, la transparència i la participació i implicació ciutadana. Un canvi que resumim en una frase, un lema prou clar que és la nostra guia i en resumeix perfectament les intencions: passar de “governar per a les persones” a “governar amb les persones”.

És cert que el més visible de...

Continuar llegint...

15 de Gener del 2014

Barcelona, Capital Europea del Voluntariat

Barcelona ha estat nomenada recentment capital europea del voluntariat 2014. Serà la primera capital europea, doncs es la primera vegada que s'atorga aquesta distinció. Es concretament el Consell Europeu del Voluntariat (CEV) una institució lligada a la Comissió Europea, la que, a través d'un jurat, dóna aquesta distinció a la que s'hi han presentat altres ciutats.

És un projecte de totes les associacions i també dels ciutadans i ciutadanes de Barcelona, però és de rebut agrair a les institucions que han acompanyat d'entrada a Barcelona en aquest projecte, la Generalitat de Catalunya, al costat de la capital del país; la Federació Catalana del Voluntariat Social (FCVS) i l'Associació de Voluntaris de La Caixa.

Ha estat una elecció que Barcelona s'ha treballat i que ha estat rebuda amb il-lusió, no ja pel consistori, sinó per les associacions de la...

Continuar llegint...

07 de Novembre del 2013

Les raons per l'estat propi

A mesura que avança el procés sobiranista que Catalunya ha emprès sense retorn, van sorgint i consolidant-se més i més arguments a favor de l'estat propi, que van eixamplant la majoria social que el defensa.
 
Son múltiples raons, començant per la que va propulsar tot aquest procés, o sigui la sentència  del Tribunal Constitucional espanyol que el 2010 retallava la proposta de nou estatut catalana entre les rialles sornegueres d'Alfonso Guerra, que poc sospitava llavors que ell mateix, amb aquell gest, estava iniciant el camí sense retorn cap a la independència de Catalunya.
 
Darrera d'aquesta raó, la principal, la democràcia, qui pot negar el vot a un poble? a una nació? qui pot saltar-se l'argument democràtic legítimament reconegut per les Nacions Unides? I al darrera els arguments de viabilitat i millora econòmica i garantia de...

Continuar llegint...

22 de Setembre del 2013

Nous models de governança

El proper 9 d'octubre l'Ajuntament de Barcelona organitzem les jornades que, sota el nom "Cap a un nou model de Governança", volem que siguin un espai de debat i reflexió amb responsables públics, experts i ciutadania sobre cap a on ha d'anar la politica, especialment la que es fa des de responsabilitats de govern.

Es evident que determinada manera de fer politica, i que ha servit durant els anys 80 i 90, potser també els primers anys de l'inici de segle, ja no serveix. La consolidació de la democràcia, la maduració democràtica de la nostra societat, els nivells de formació, la inquietud i ganes de participar, tot plegat accelerat i també canalitzat per la revolució digital, fa que ens haguem de replantejar la manera de governar, evolucionant cap a formules de mes proximitat, participació, transparència i implicació ciutadana, en el que a l'Ajuntament de Barcelona...

Continuar llegint...
Inicio Anterior 1 2 3 Següent Final