e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Desembre del 2012

Fart del tarannà català

Una diferència entre Madrid i Barcelona és que a la capital espanyola molta gent va al bar a fer una 'canya' després de treballar, i a la capital catalana poca gent va al bar a fer una 'canya' després de treballar.

No entraré a enumerar les virtuts sociològiques i psicològiques -el famós desconnectar- que reporten les converses de bar. A Catalunya, després de la feina es va a casa. I aquells que freqüenten bars saben de les conseqüències d'allò tan català com és el ‘què diran'.

En ple auge del debat independentista, al principi de la campanya electoral, Joana Viusà, corresponsal de l'Indépendant du Midi, titllava els catalans de "provincians" per "tenir un sentiment de falta de seguretat" i per estar "més pendents d'allò que diu la premsa extrangera que de sí mateixos".

És bo...

Continuar llegint...

07 de Gener del 2013

Telefónica i l'escopeta nacional

Per què Telefónica ha fitxat un dels cinc pitjors directius del món?

Com a client de Movistar m’agradaria conèixer els motius pels quals la meva empresa de telefonia ha confiat en algú que al 2011 anunciava a beneficis a Bankia de 309 milions, i un any després registrava pèrdues de 3.000 milions.

En un país decent, Rato hauria comparegut per demanar perdó a tots els afectats per l’enfonsament del banc. Però aquí se’l recompensa amb un lloc de prestigi en una empresa capdavantera.

Rato també va sortir trasquilat del Fons Monetari Internacional. Tres anys després de plegar com a Director Gerent de l’FMI, l’ens va difondre un informe que criticava la gestió del polític i la seva incapacitat per preveure la crisi que avui...

Continuar llegint...

14 de Febrer del 2013

No pareu el ventilador

“Si hi entrem sortirem malparats”, advertia Jordi Pujol al 2009, després que es conegués el suposat finançament irregular de CDC mitjançant la fundació del Palau de la Música.


“Jo tindria una resposta fàcil. Li podria dir que aquests van donar tant a tal i aquests van donar tant a tal altre. Cada cas és diferent, però tots farien una mica de pudor. Si s’hi ha d’entrar, hi entrarem, però jo crec que no hi he d’entrar”, afegia.Es fa difícil creure les promeses parlamentàries provinents de partits esquitxats per irregularitats. És clar que fer net de corruptes és impossible però també és lamentable constatar que els únics que poden anar amb el cap ben alt són aquells que no han governat.Què és el periodisme d'investigació o com...

Continuar llegint...

19 de Febrer del 2013

L’Estat s’equivoca amb l’Església

Ja entenc perquè fa tant fred a les esglésies d’Espanya. Els bisbes es queixen que l’Estat “no” els “garanteix” uns mínims econòmics. I això que van rebre 247 milions -d’euros- provinents de l’IRPF del 2011. L’assignació tributària que rep l’Església ha caigut: va rebre un ‘quilo’ més l’any anterior i 252 milions al 2008.

A Espanya, però, abunda el suport ciutadà a l’estament eclesiàstic. Les xifres tributàries contradiuen aquells que defensen el contrari. La campanya de la renda de l'any passat va registrar 7,3 milions de fidels que van marcar la casella de l’Església.

Un dels -pocs- encerts del govern Zapatero va ser treure als bisbes l’assignació econòmica que rebien directament dels pressupostos generals de l’Estat. Però segueixo sense...

Continuar llegint...

07 de Març del 2013

Canviem ‘hooligans’ per ‘culturetes’

Editorials i llibreters van facturar un 10% menys entre el 2010 i el 2011. Durant el mateix període, les productores audiovisuals van produir un 17% menys de llargmetratges i es van reduir les contractacions de companyies de teatre, dansa o circ. Tancament del 20% de les galeries d’art per la reducció d’un 60% de l’activitat. Caiguda d’espectadors que fa perillar sales de cinema.

Les dades, una mica antigues, presentades aquesta setmana pel Conca en el seu informe anual demostren, per si algú en dubtava, que la cultura catalana agonitza.

I això que el seu president, Carles Duarte, ha desmuntat el mite que el sector està molt subvencionat: per cada euro que la cultura catalana rep de la Generalitat, la ciutadania n’aporta 5,9. Sorprenent autosuficiència, doncs.

Entre els canvis de paradigma que el sector necessita per tirar endavant, com aprendre a viure sense esperar ajudes,...

Continuar llegint...