e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Gener del 2009

Eleccions encreuades

Dies abans de Nadal, López Touriño, president de la Xunta de Galícia,  feia públic que convocaria les eleccions autonòmiques a la seva comunitat el proper 1 de març. El 2 de gener d'enguany era el lendakari Ibarretxe qui després de convocar al seu Consell Executiu, de forma extraordinària, informà de la convocatòria d'eleccions a Euskadi el mateix dia que a Galícia, és a dir l'1 de març. S'entén que el president gallec volgués allunyar els seus comicis al màxim de qualsevol altre aconteixement polític com podrien ser les eleccions europees o les basques. En aquests moments al PSG li convenen unes eleccions en clau estrictament autonòmica. Sorprèn que el lendakari convoqui eleccions fent coincidir les eleccions pròpies amb unes altres ja anunciades prèviament. És la primera vegada que una Comunitat...

Continuar llegint...

29 de Desembre del 2008

Molt a prop

Com diu el poeta: "Nada es verdad ni mentira, / todo es según el color del cristal / con que se mira". Això és el que està succeint amb el tema del nou sistema de finançament per a Catalunya. El que passa és que en aquesta ocasió el color del vidre ver donat per l'opció política que defensa el que parla.

Així Convergència i Unió està rebutjant un acord que, primer, no s'ha produït i segon, no sap ben bé quin és el seu contingut, però és que a més a més a hores d'ara aquests xicots han donat fins a 6 xifres diferents com a bones per acceptar l'esmentat acord.  És evident que l'obsessió dels convergents és desgastar al Govern i de forma especial al seu president i aquesta, per ells, és la seva tasca més important. El país - de veritat -  els importa...

Continuar llegint...

16 de Desembre del 2008

Contents

El veto que el passat dimarts 9 de desembre va fer i va guanyar,  als pressupostos de l'estat per l'any 2009  en el Senat,  el grup d'ERC  amb el suport de CiU i del PP suposa per a Catalunya la pèrdua de gairebé 23 milions d'euros.

Ara aquests pressupostos tornaran al Congrés tal i com van sortir i tot allò que es volia i podia incloure al Senat queda en paper mullat. És a dir, no val per a res. Per aconseguir aixecar aquest veto i que aquests pressupostos tirin endavant s'haurà de guanyar la votació per majoria absoluta en la cambra baixa  i això a hores d'ara no és cap problema donat que el PSOE amb el PNV i el BNG té els vots necessaris garantits.

L'Entesa Catalana de Progrés, que és la suma de PSC, ERC i IC-V al Senat, va presentar 23 esmenes que van ser aprovades, d'aquestes només 5 eren del PSC. La...

Continuar llegint...

02 de Desembre del 2008

Fent la feina

Aquests dies es compleixen 2 anys del govern d'Entesa, amb José Montilla al capdavant. Són ja 5 anys de governs d'esquerres a Catalunya, després de 23  de governs de centre dreta nacionalista. És, doncs, un bon moment per fer una anàlisi de com han anat les coses en aquest temps.

Des del primer dia aquests governs "esquerranosos" han prioritzat les polítiques socials i han basat les seves accions en 5 grans eixos, que són: sistema educatiu, sistema de salut, serveis socials, llei de barris i polítiques públiques d'habitatge. Més enllà d'aquest gran primer "pack" s'està duent a terme un gran esforç per garantir la seguretat i la justícia, la conseqüència d'aquestes polítiques és: més mossos d'esquadra, més comissaries i desplegament del cos en tot el territori. També s'han obert...

Continuar llegint...

06 de Novembre del 2008

Poca vergonya

M'havia proposat estar una temporada sense escriure de CiU. No vull semblar monotemàtic perquè no ho sóc. I la veritat és que porto uns quants articles escrits seguits, o gairebé, en els que ells són protagonistes. Però, ho sento i demano disculpes als amables lectors, no me'n puc aguantar i he de tornar a escriure d'aquests xicots, de CiU vull dir.

Es que no paren, no acaben de fer una que ja s'estan posant en una altra. Ara mateix, Barcelona ha estat designada com a seu permanent de la secretaria general de l'Unió de la Mediterrània. Doncs bé, com no podia ser de cap altra manera tothom ha felicitat i s'ha felicitat per aquesta designació. Bé tothom no, tothom llevats els amics convergents. Artur Mas ha sortit dient que això enllaça amb la conferència de 1995 -cert-  i que aleshores havia un govern de CiU a la Generalitat. Un...

Continuar llegint...

21 d'Octubre del 2008

Donant la nota

Ja sabem que la vida és molt complicada i que sovint les coses no són com ens agradarien que fossin, però viure també és això, saber entomar la realitat tal com raja i no com a nosaltres ens agradaria.

Aquesta petita disquisició ve a tomb perquè aquests xicots de CiU no n'aprenen i han tornat a donar la nota. Ara, quan de veritat tenien l'oportunitat de ser decisius a Madrid votant els pressupostos, pactant, introduir esmenes que poguessin beneficiar de debò a Catalunya, ara, que podien fer camí per una previsible entrada al govern, es despengen com els nens petits, amb una rabieta i diuen que no, que ells presentaran esmena a la totalitat. En contra partida PNB, Partit Nacionalista Basc, i BNG, Bloc Nacionalista Gallec, arriben a un acord amb el Govern i diuen que votaran sí. I ben fet que fan. És evident que trauran profit. Uns s'emportaran un grapat de milions d'euros cap a...

Continuar llegint...

08 d'Octubre del 2008

Joc brut

 

Finalment, després de moltes converses, d'anades i tornades,  es va aconseguir un acord de mínims sobre finançament en el debat de política general, dut a terme dies enrere en el Parlament de Catalunya.

Cert que aquest acord no és res de l'altre món, però, cert també que és al que es va poder arribar i com a tal s'ha de acceptar i respectar.

És evident que el pes de la negociació amb el Govern de Rodríguez Zapatero li correspon al president de la Generalitat José Montilla i al seu conseller Antoni Castells. Ells seran els màxims responsables dels resultats, tant si aquests són bons com si són dolents. Així és la vida i així és, també, la política.

En aquest context, a l'oposició, que ha signat el pacte, li queda el paper...

Continuar llegint...

15 de Setembre del 2008

Crònica d'un acord anunciat

Cada any, amb l'arribada de l'Onze de setembre comença, a casa nostra, un nou curs polític. Aquest estiu, els moviments dels partits han estat estratègics per a situar-se de la millor manera possible en la línia de sortida de la cursa que ens ha de portar a un nou sistema de finançament. Si no fos així, aleshores, hauríem de continuar amb l'antic, (cosa que no succeirà). Una cursa que en termes de finançament pot arribar fins al mes de desembre, donat que es llavors quan s'han d'aprovar els pressupostos per a 2009.

Quina és la previsió què, a hores d'ara, podem fer? Vagi per endavant un aclariment que és cabdal: els pressupostos són l'única votació que un govern no pot perdre, i també  és la votació on un grup parlamentari defineix les polítiques a què donarà suport, com a mínim,...

Continuar llegint...

19 d'Agost del 2008

PROVA DE FOC

Sens dubte el Govern de Catalunya està vivint, aquests dies, els moments més delicats des de la restauració de la Generalitat ençà. És veritat que també els diferents governs de CiU amb Jordi Pujol al capdavant van passar moments difícils, però mai com ara les relacions havien estat tan tenses amb el Govern Central. Potser ens hauríem de remuntar als anys 80 i recordar la crisi de Banca Catalana per poder comparar la tibantor d'ambdues situacions, la diferència d'aleshores, amb la situació actual, és que en el fons allò era un tema personal, originat per una suposada mala gestió. Que de tota aquella qüestió algú obtingué fruït personal ja és un altre tema. Però deixem, de banda, aquestes comparacions perquè, el passat és passat i encara prendrem mal, Banca Catalana són figues d'un altre paner.

...

Continuar llegint...

24 de Juliol del 2008

Amb els deures fets

Amb la celebració, aquest prop passat cap de setmana, de l'onzè congrés del PSC, es posa fi a tota una sèrie de congressos que els partits polítics catalans han portat a terme en les darreres setmanes.

Ben sabut és que aquests actes cal llegir-los en clau interna. Serveixen per endreçar la casa - quan es pot- i mirar el futur, sense deixar de mirar, encara que només sigui de reüll pel retrovisor, de forma molt especial, els darreres resultats electorals.

Això és el que ha fet, també, el PSC però ha aprofitat per fer quelcom més. Veiem:

Per començar els socialistes corrien el risc de fer un Congrés basat en l'autocomplaença i mirant-se el melic, res d'això. Les gents del PSC han fet una aposta clara de futur i han marcat el full de ruta. Ho han fet de forma clara i entenedora...

Continuar llegint...