e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

02 de Novembre del 2011

GRÈCIA

 

El President del Govern grec, Papandreu, ha fet saber que sotmetrà a referèndum l'acord aconseguit la setmana passada a Brussel·les, que inclou un segon pla d'ajuda a Grècia. Això ha fet que retornés la incertesa als mercats europeus.

L'anunci del referèndum ha elevat el nivell de suspens sobre si el pla de salvament de la UE sortirà endavant. Fonts del Govern francès van avançar que el president de França, Nicolás Sarkozy, va parlar dimarts passat per telèfon amb la canceller alemanya, Àngela Merkel, per tractar les conseqüències de l'anunci. Amb la seva decisió, Papandreu ha fet dependre del vot dels grecs tot l'entramat pactat pels líders de la zona euro, els alts funcionaris de la UE i els representants dels banquers. El Govern grec busca així legitimitat i aleshores assumir el segon pla de rescat, que...

Continuar llegint...

24 d'Octubre del 2011

PUNT I FINAL A LA VIOLÈNCIA

 

La democràcia ha guanyat. Després de 43 anys i 829  morts ETA ha fet un comunicat en el que declara el final definitiu de la violència. Asseguren que és una iniciativa de "gran transcendència" i que "reuneix ingredients per a una solució integral" del conflicte i "compta amb el suport de grans capes de la societat.

Sens dubte, és tracta d'un comunicat de llarg abast, ja que posa fi a més de 50 anys de terrorisme, però la banda es guarda un comodí per intentar, en la mesura que li sigui possible, marcar els temps en     un futur, i no lliura les armes.

En el comunicat, es fa una crida als governs espanyol i francès per obrir un "diàleg que tingui per objectiu superar el conflicte i la superació de la confrontació". Així mateix, demana a la societat basca la implicació en...

Continuar llegint...

13 d'Octubre del 2011

DUES GOTES D'AIGUA

 

La candidata del PSC a les eleccions generals per Barcelona, Carme Chacón, està proposant, aquests dies, un nou pacte fiscal que potenciï la solidaritat entre les comunitats autònomes. Chacón ha fet un aposta clara per "un pacte de finançament real i federal" que permeti a Catalunya gestionar les seves retribucions i que contribueixi amb la resta d'Espanya, allunyant-se així del concert econòmic que proposa CiU.

Aquest pacte es basaria en la creació d'una caixa compartida entre Catalunya i la resta de comunitats, gestionada pel Consorci Tributari, un mecanisme de finançament que "haurà de ser transparent i amb regles molt clares".

Segons la candidata socialista, l'executiu de CiU està desmantellant l'estat del benestar amb les retallades que ha impulsat, per la qual cosa ha defensat que el PSC és l'única...

Continuar llegint...

20 de Setembre del 2011

CANDIDATA CHACÓN

 El Consell Nacional del PSC, celebrat el passat dissabte 17 de setembre, va ratificar Carme Chacón com a candidata a les eleccions generals per Barcelona.  L'actual ministra de Defensa, va ser fortament aplaudida i recolzada pels seus companys de partit, i va dir defensar "una Catalunya que lideri una Espanya avançada" per altra banda, va assegurar que la dreta anticatalana, que va qualificar de "feroç", s'encarna en "politiquets, togues i tertulians".

Carme ja va ser cap de llista per la circumscripció de Barcelona  l'any 2008. Aleshores el PSC va obtenir el millor resultat de la seva història en vots, més d'1,6 milions,  si bé és cert que en escons (en aquesta ocasió va treure 25) es va quedar a 3 dels 28 que va aconseguir Raimon Obiols, cap de llista a les eleccions generals de 1982.

Molt i molt despresa...

Continuar llegint...

26 de Juliol del 2011

PUNT I FINAL

 

Amb l'aprovació, el passat dijous 22 de juliol, de la modificació de les pensions, es gairebé  segur que s'ha acabat aquesta legislatura a les Corts Espanyoles.

De fet, aquesta era l'última gran reforma pendent de l'etapa Zapatero. Aquesta iniciativa havia estat exigida tant per l'Unió  Europea com pels mercats. Els grans eixos d'aquest reforma són: augmentar l'edat de jubilació dels 65 als 67 anys  i ampliar el període de càlcul de 15 a 25 anys i ha pogut  tirar endavant amb els vots de PSOE i CiU.

És cert que queden pendents determinades iniciatives legislatives que tenen a veure amb normes de la justícia i que volen agilitzar els tribunals. Iniciatives com per exemple: la mediació,  la jurisdicció social o la concursal. També quedarà pendent la llei d'igualtat de...

Continuar llegint...

21 de Juny del 2011

ELS FETS DEL PARC DE LA CIUTADELLA

  És evident que el nostre sistema democràtic té moltes mancances. i li cal una renovació a fons. Per altra banda, no n'hi ha cap dubte de que moltes de les reivindicacions del moviment del 15M son raonables. De fet, jo subscriuria una bona part de les mateixes.  Tenen tota la raó del mon quan posen sobre la taula temes fonamentals per a la nostra societat, com  el dret al treball, a un habitatge digne, a una sanitat i una educació de mes qualitat, el respecte al medi natural o la revisió dels mecanismes de la nostra democràcia representativa. És obvi que ningú amb un mínim de seny i una mínima inquietud social estarà en contra de parlar d'aquests temes i buscar solucions perquè aquests són els temes que a tots en porten de corcoll, amb ells està  en joc el nostre futur i el dels nostres fills i nets. Dit això, que per a mi...

Continuar llegint...

05 de Maig del 2011

Retallades ideològiques

Molt abans del que es podia esperar el Govern nacionalista ens està ensenyant la seva pitjor cara neoliberal. Ha aconseguit en els cent primers dies de mandat el que no havia aconseguit cap govern del món: posar-se a una gran part de la societat, fins i tot molts que l'havien votat, en contra. No han respectat res. No han guardat les formes. Només s'han dedicat a fer retallades que més que econòmiques són ideològiques.

Però el que és pitjor de tot és que ara, quan s'han adonat que aquestes polítiques poden posar en risc els resultats de les properes eleccions municipals d'aquest mes de maig, han decidit, i a més a més ho diuen sense cap rubor, ajornar els ajustos fins el dia 23. Això, és un exercici de cinisme i una demostració evident de l'aposta pel privat.

Com bé diu l'alcalde de Reus i candidat...

Continuar llegint...

08 d'Abril del 2011

Neoliberalisme descarat

No han fet falta ni cent dies per a què Artur Mas se li vegi el llautó. El Govern de la Generalitat i el seu president s'han posat la careta de neoliberals i ha anunciat la pràctica supressió de l'impost de successions. A més, ha rebutjat pujar cap impost per augmentar els ingressos durant la legislatura i fins i tot no ha descartat baixar uns altres.

Amb aquest anunci, realitzat pel mateix president de la Generalitat, Artur Mas, el Govern renúncia, sense cap rubor, a una de les dues vies de lluita contra el dèficit, la dels ingressos, i a l'hora aposta per reduir la despesa pública amb retallades a dojo en les inversions dels diferents departaments.

Amb l'eliminació, que es realitza a través de la bonificació del 99% de l'impost per als trams més habituals -entre cònjuges, entre pares i fills i avis i néts-, l'executiu...

Continuar llegint...

27 de Gener del 2011

La socialdemocràcia en crisi ?

És veritat que la sotragada electoral que va patir el PSC en les darreres eleccions del passat 28N va ser de les que marquen una època. Ara bé, hem de tenir clar que no ha estat una cosa aïllada. Estem assistint a un procés de liquidació de l'estat del benestar. Vivim en una societat en manca de valors i on el campi qui pugui s'ha convertit en la norma d'actuació habitual. I com diu un bon observador europeu, Jaume Masdeu "els especuladors financers, no només no paguen pels seus pecats, sinó que ja tornen a aixecar la veu com els amos del nou món".

Està en crisi la socialdemocràcia? Es pregunta sovint la ciutadania amb una mínima consciència política.  A la dreta sense escrúpols ja li va bé aquesta situació i s'encarreguen d'estendre el dubte a dojo. Potser si que la socialdemocràcia no ha sabut o no...

Continuar llegint...

10 de Gener del 2011

Primeres decisions

Dies enrere Artur Mas va fer la seva primera compareixença com a portaveu del Govern. Com no podia ser d'altra manera després del Consell Executiu va parlar el president i es va queixar de l'herència rebuda. Lògic. Al que entra li interessa que les coses estiguin malament, per així, poder aplicar mesures correctores més dures que les que havia pogut avançar en campanya. Va anunciar la retallada dels càrrecs públics, potser és una bona decisió, però no solucionarà la situació de les finances perquè aquestes, vulguem-ho o no, van lligades a l'evolució dels números de l'Estat i també de l'economia global, ja que les nostres butxaques estan lligades a les dels alemanys o les dels italians. Negar aquesta evidència és enganyar-se a si mateix i també als altres. Després vénen els serrells, com per exemple, la pujada...

Continuar llegint...