e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

19 de Maig de 2011

Tugores a "Els Matins a TV3"

Tugores a "Els Matins a Tv3"

Com cada matí, just abans de posar-me a treballar, començo a llegir la premsa econòmica local i global. Després de sentir les novetats a ràdio i televisió miro per saber qui hi ha entrevistat per en Josep Cuní, a vegades no pujo el volum i aquest matí m'he trobat el professor Tugores. He pujat el volum. La meva sorpresa ha estat sentir-li repetir els mateixos eslògans de bona part de la premsa generalista i de la classe política local, nacional i europea.

No em puc creure que el senyor Tugores cregui que Grècia podrà pagar tot el seu deute i que defensi seguir-li donant crèdit sabent que no es cobrarà, el problema de Grècia és de deute acumulat i de falta de creixement. I sense produir i vendre no es poden pagar els deutes. Segur que el senyor Tugores s'ho sap bé. Les dades indiquen que Grècia no podrà pagar segur, si li rebaixen els interessos del pla de rescat, ja de per si baixos, tampoc podrà pagar, perquè simplement hauria d'haver fet fallida. Així ho diu el preu del seus bons. Si no pot pagar els interessos, menys pagarà el principal. Si no som polítics i per tant, diem la veritat o almenys no la disfressem i tampoc som Joan Tugores, hem de dir que Grècia ha de reestructurar deute, fer quitança i vendre actius per reduir el principal. Per què Tugores defensa el que diuen els buròcrates de Brusel·les, si les dades econòmiques, economistes privats i mercats diuen que Grècia no podrà pagar i haurà de reestructurar? Això ho haurà de respondre ell.

Després de repetir la consigna brussel·lesa, Tugores ha passat a repetir consignes més locals. La millor ha sigut "la causa de la crisi està en la ortodòxia econòmica", i el senyor Cuní, que com tots sabem és tot un expert en qüestions econòmiques com es pot veure últimament, li ha afegit l' abusat adjectiu "neoliberal" al mot ortodòxia.

Com es pot dir que la causa de la crisi és la ortodòxia quan els interessos baixos per sota de la inflació i la política laxa de crèdit han sigut l'origen de la crisi? Ha estat ortodox tenir taxes d'interès real negatives durant quinze anys? No són polítics els que posen el preu del diner? Ah no! Carai oblidava que els Bancs Centrals són independents dels polítics, jajaja. Alguns segueixen confonent el personal. No he sentit el senyor Tugores parlar del BCE ni de política monetària, tot un espectacle si tenim en compte que parlem d'un economista que està comentant la crisi, ho fa com la podria comentar un filòleg magrejant les paraules amb total domini. Ha criticat bona part del món acadèmic econòmic mundial per seguir la ortodòxia, deu ser que el professorat local té poc contacte amb la realitat econòmica perquè porta massa anys vivint "apalancadament" de la mamella pública. Per això Tugores no comparteix la ortodòxia econòmica mundial i per això un professor com Sala i Martín és professor de Columbia. I és normal que Tugores critiqui la ortodòxia competitiva mundial, si tenim en compte que ha estat un dels col·laboradors necessaris per a que les universitats espanyoles no apareguin entre les 100 primeres del món.

Acabaré preguntant si també és ortodox arribar a quasi el 12% de dèficit públic com el cas espanyol o a deutes acumulats de més del 100% del PIB com el cas grec. És la falta d' ortodòxia precisament, la que ens ha dut a això.

Cansat de que es donin les culpes de la crisi al gran absent que és precisament el rigor econòmic, no llegiré el seu nou llibre perquè n'ha fet una presentació pèssima a TV3, si haig de seguir llegint tòpics i a sobre en boca d'un economista prefereixo no perdre ni un minut més en ells. No es repeteixen més que tòpics sobre la crisi a tots els mitjans generalistes, sobretot als públics, ja en tinc prou, m'he saturat. I només prego que la majoria que ara explica la crisi per les cantonades amb quatre frases fetes, un dia desperti de tanta propaganda i confusió difosa en mitjans, principalment públics. Les tertúlies són cada cop més, la millor manera de des informar-se i és una llàstima, perquè podrien ser una bona eina.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Enviar a un amic  
1149
0
TORNAR