e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

28 de Novembre de 2012

Socialistes atrapats

Tots els partits estan força atrapats. Esclaus de les seves paraules. Però el PSC bastant més.

Al final de la nit electoral i durant el dilluns era fàcil pensar que al PSC no estarien gaire interessats en ajudar a CiU a formar Govern. Tot sembla indicar que la prioritat a Can PSC ha de ser reordenar el discurs, definir-se millor, trobar una nova estratègia i segurament tornar als orígens metòdics i territorials del partit. També, lògicament, han d'estar interessats en marcar perfil propi i això es fa fent d'oposició, no pas diluint-se en el si d'un Govern sociovergent essent el partit petit. La temptació de tornar a tocar poder sempre és forta en la tradició partitocràtica, però el cas socialista és tan greu que ja deuen estar pensant a llarg termini i no tant en alliberar militants laboralment. Fins aquí fàcil, oi?

Doncs bé, va arribar el dimarts i vam tenir l'operació Mercuri. Casualitats de república bananera. Just després de les eleccions... Patapam! Peixos grossos socialistes imputats. I la pregunta que es fa tothom és: per què ara? Tot això sembla un "esperem uns dies i que passin les eleccions". Sí ja; hi ha separació de poders i la fiscalia és independent. Ja.

Des d'àmbits convergents s'ha dit i amb raó: "Carai, esborranys contra Mas en campanya. I casos més concretats contra socialistes després de la campanya". Doncs sí, casualitats de sistema partitocràtic amb campanyes pel mig. Però ull, malgrat això, l'operació Mercuri beneficia a CiU. Sobretot a la CiU que vol pactar amb el PSC. I als grans edificis de la Diagonal aquest pacte ha agradat sempre.

Com deia al principi, al PSC li interessaria marcar perfil propi a l'oposició; però amb aquest panorama d'imputacions, el seu resultat electoral i la seva situació interna, el que no l'interessa gens és anar a unes noves eleccions. Els socialistes estan molt atrapats, no els interessa formar Govern amb CiU però si no ho fan poden tenir el mal pitjor.

I em diran: "Bé, potser es dóna el pacte de CiU amb ERC." Doncs sí, és una possibilitat. Però hi ha la CUP al Parlament i si ERC no pot recolzar les retallades que haurà de fer el nou Govern de Mas, la governabilitat passarà pel PSC. Un PSC que davant de la possibilitat d'eleccions triarà recolzar Mas, i és molt més probable després de l'operació Mercuri.

Mercuri ha beneficiat molt a CiU, ha abaratit el suport del PSC en una hipotètica sociovergència. I que el PSC doni suport a CiU encara té un efecte millor per a la federació nacionalista, el PSC no podrà marcar perfil i el deixarà de tercera o quarta força política pels anys dels anys.

I ah... Ja tenim a dirigents de CiU avisant que unes noves eleccions són probables. És un avís per al PSC. En tot aquest escenari, Duran i Lleida torna a guanyar. I els sociovergents de CDC també.


Articles relacionats:

Duran i Lleida http://opinio.e-noticies.cat/la-punteta/duran-i-lleida-70488.html

Càlcul a Palau http://blogs.e-noticies.com/azoteliberal/calcul_a_palau.html

A Twitter @AzoteLiberal

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Enviar a un amic  
997
0
TORNAR