e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

16 d'Octubre de 2014

Mas i Rajoy han pactat

El matí del dimarts 14, en Biel (@rincewindcat), un tuitaire de prestigi en això del Procés, se sorprenia per com Rajoy donava per morta la consulta, poc després Mas anunciava la consulta alternativa insinuada la nit abans. La terminologia processista tornava a proliferar dimarts. Mas parlava de la "consulta anticipada", la "consulta definitiva" i el Procés havia tingut un fill: el "Procés Participatiu". El catalanisme sempre infinit s'ha transformat en processisme, de Procés infinit i de processó. És ja un moviment espiritual, moral i cultural. No independentista. En Biel, al qual li agrada fer feliç aquesta parròquia del "sentiment independentista", destacava que semblava que a Madrid no sabien ben bé què es feia a Palau i a Catalunya. Hi vaig començar a pensar.

El dimecres 15, un cop era públic i difós que Mas proposava l'alternativa no decretada, el PP va repetir de forma reiterada el mateix argumentari. Sánchez-Camacho: el Procés s'ha acabat, Mas ha desconvocat la consulta. Rajoy va celebrar la notícia, va arribar a dir que s'obria el diàleg. Que sota la llei tot es podia parlar. Havia guanyat. Mentre, a Sant Jaume, CiU celebrava una altra victòria: la consulta es faria. "Seguim endavant" tornaven a repetir els fenòmens de la cinètica, els del moviment sense desplaçament.

La pregunta és inevitable davant aquesta evocació tan electoral de que tots celebrin la victòria. Sospitós, no? Hi ha un acord? Han pactat Rajoy i Mas la sortida a la situació? Per la reacció d'ambdós, penso que és molt probable. Els dos poden vendre que han complert el seu paper. Rajoy ha defensat la legalitat constitucional recorrent la llei i la primera consulta decretada i Mas pot vendre que la consulta es fa. La no decretada. La festiva, la participativa, la popular. La que no té cap conseqüència real.

Malpensat? Com sempre. Hem de veure què fa el Gobierno, si no intenta impedir el butifarrèndum, l'Arenys 2, la consulta sense costos de Mas no convocada per Mas, la sospita es reforçarà. Si la sospita és certa, segur que es filtrarà alguna cosa. O ho denunciarà ERC, les CUP o ICV. Aquest pacte justificaria encara més la seva emprenyada amb el President per no mantenir l'aposta inicial, la decretada. No us sona tot plegat? Sí, el Mas que pactà amb ZP l'Estatut per carregar-se el President Maragall i per intentar fer-se amb la Presidència de la Generalitat deixant en situació delicada José Montilla. Ho va fer pensant electoralment. Ho ha repetit per tornar a salvar el seu tipus?

ERC corre el perill que li pengin totes les culpes del fracàs del Procés si rebutgen la candidatura conjunta i un servidor comença a ensumar que el voluntarisme encantat per la màgia de votar recupera el seu idil•li amb el President Mas: torna el victimisme, l'autocomplaença -"hem arribat més lluny que mai"-, la facilitat d'assenyalar tota mena d'enemics interiors i exteriors; i es parla poc o gens de com es fa la independència.

El dissabte de la signatura solemne del decret històric i inútil, a Núria de Gispert se li va escapar al Suplement de Sílvia Cóppulo que hi havia negociacions entre els dos governs. Que hi havia diàleg. La sorpresa va ser majúscula entre els participants d'aquell matí a Catalunya Ràdio, fins al punt que Cóppulo va anar repetint aquella revelació fins que acabà el programa especial, històric.

Ja veurem què fa el Gobierno, ens donarà moltes pistes sobre si la hipòtesi és certa.

Com acabo sovint: especulin, que tenim matèria...

@AzoteLiberal a Twitter

 Article molt relacionat: Artur Mas sempre guanya. 

 

 

 

 

 

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Enviar a un amic  
3238
0
TORNAR