e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

13 de Setembre de 2012

L'enganyifa de CiU

El President Mas ens ha tornat a oferir paraules d'amor imprecises i tendres. Un cop més. Mas desitja la independència. Sembla que sí, això diu. Altra cosa és si la vol. I és que voler és una cosa més pràctica. El voler opera un pèl més sobre la realitat i no tant sobre els sentiments tant sobrevalorats en aquesta societat mediterrània altra vegada en decadència.

Coneixent el personal de Convergència i Unió no em puc creure que de debò s'estiguin plantejant el que anomenen "Estat propi". Ni construint abans les famoses "estructures d'Estat" que diu en Mas que no tenim. Espero que siguin baratetes, merci. I jo que pensava que la Generalitat ja ho era una estructura d'Estat. No sé molt bé que és l'Estat propi perquè jo no n'he tingut mai d'això, l'Estat em puteja cada dia més, Generalitat inclosa. I així no me'l puc sentir gaire propi... Tampoc vull.

Acabo de sentir a les notícies que Mas al Forum Europa de Madrid no ha dit ni una sola vegada la paraula "Independència". El llenguatge de Mas torna a ser el del famós "tot i que", és a dir el que caracteritza la CiU de sempre. Però el que més tem un servidor és el procés. No pas la independència que encara podria anar bé. El problema per mi és la pràctica del camí. Tots els riscos i incerteses que no són gratuïts i dels que ningú en parla. Diuen: "fas el discurs de la por". Quina gràcia. És clar. És que les aventures portades a la realitat fan por. I quan hi ha por és que hi ha riscos a valorar. Dir que s'és independentista és de franc.

La cançó de l'avançament electoral sona ja fa setmanes. I crec que és la clau de tot el relacionat amb la manifestació de l'11S. El Govern de la Generalitat ha posat a disposició dels organitzadors tots els mitjans públics per a publicitar l'acte. Les successives declaracions dels líders de CiU donaven suport al que va ser tot un èxit de convocatòria. Les entitats subvencionades, és a dir quasi totes, no hi podien faltar. Un dels temes està en què hi feia tota aquella gent allà... La majoria suposo que per la Independència, però personatges polítics del PSC o Duran i Lleida i Joan Herrera s'han encarregat de diluir l'objectiu de la concentració. Cadascú des del seu interès ideològic o de partit: defensar la dignitat de Catalunya i fer veure que el PSC pinta quelcom, tenir força popular de cara al pacte fiscal o reivindicar el dret a decidir enfront dels mercats. Cada uno con su copla. No sembla gaire creïble que tota la gentada fos independentista agafant les dades que ens donen de participació. Resulta que hi havia més gent que, no només votants independentistes, sinó que també votants nacionalistes. I quanta gent va ser mobilitzada pels partits? I per Convergència i Unió de cara al Pacte Fiscal? M'han dit fa poc: "hi vaig anar amb el cor". És clar, ja hi compten amb això els polítics. Que pensis amb el cor se'n diu manipular.

Tornem-hi: Per què Convergència i Unió -el seny del catalanisme- recolza i promou un acte que sembla obviar els riscos i incerteses del procés d'Independència? Tothom parla del dia després de la Independència i això és molt fàcil. Jo vull, com a ciutadà cansat de que enredin a la gent, que aquest coi de polítics m'expliquin el procés. Que me'l concretin. Vull una avaluació precisa de costos i beneficis. I vull que em parlin de la multitud de coses que poden sortir malament. Dels riscos. No ho faran. Dels riscos del procés la direcció de CiU no en vol parlar gaire.

Qui em llegeix sovint ja sap que jo no em crec gens les intencions dels polítics. Deu ser una deformació vital que patiré fins que em mori. La Independència no és un procés polític moralment pur. Perquè no existeix la política santa i pura. La política la fan els homes i els seus interessos de sotmetre altres homes. Sí, sotmetre. De tant ingenu que sembla tothom això sembla l'aula d'una escola, Màrius Serra: "Catalunya ha sortit de l'armari i a cada armari hi havia un estel". Per molt que un es vulgui fer independentista amb aquestes frases és impossible. Dec estar molt cremat de moltes de les coses que tenen a veure amb aquesta societat, no ho sé. Si parlem de parcs temàtics ben organitzats tot em sembla Independence World més que Barcelona World.

La meva hipòtesi em sembla evident. Mas escalfa l'independentisme més infantil que creu que no s'ha de pactar res amb l'Estat. Després ja veurem com gestiona la frustració. Tot ho fa amb l'objectiu de sempre, Mas vol guanyar unes eleccions amb majoria absoluta. A més a més, el PSC sembla que continuarà un temps força desfet i s'ha d'aprofitar. En la situació actual, Mas no està còmode i no vol dependre del PP Català per aprovar totes les decisions econòmiques que necessita prendre i que ERC no li votaria mai a favor. Per a que Mas tingui l'absoluta ha d'apel·lar a la unitat. Dirà que necessita sumar la majoria, tenir força per a negociar.

Mas sap que segurament fracassarà el dia 20 a La Moncloa en la negociació del Pacte Fiscal i tindrà l'excusa per a convocar unes eleccions ben enceses i reivindicatives. El poble l'haurà de recolzar per donar-li la força que necessita i sentirem coses com les que hem sentit abans de la mani: "Ens han de sentir més que mai, hem de dir el que volem!" I la unitat passarà pel vot a CiU. I quan seran les eleccions? Si jo fos un assessor polític de Mas diria de fer-les a la primavera o l'estiu de 2013. Per què? Perquè l'objectiu és tenir majoria absoluta al Parlament entre 2013 i 2017. I la legislatura espanyola s'acaba a finals de 2015. Si comptem amb la possibilitat de que el PP no tingui la majoria absoluta l'any 2015, el President Mas tindrà dos anyets ben bons per aconseguir el que realment vol: "un Pacte Fiscal en la línia del Concert". Llarga vida al seny de Convergència i Unió.

Amics místics, la política és així de vulgar.

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Enviar a un amic  
1624
1
TORNAR