e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

07 de Mar de 2013

ERC entre dues pors

Por és el que hi ha als partits quan es té un parlament aritmèticament nordeuropeu. Fragmentat. La tàctica domina les declaracions diàries. Mentre el partit es mou en un sentit es miren de reüll les fronteres electorals, allà on es disputa el vot entre dues forces. Aquesta dinàmica és tradició a parlaments com l'holandès, el danès, el belga, el suec, el noruec o el finlandès. Tots els partits tenen electorats compartits amb altres formacions polítiques del parlament i aquestes són zones de competència i de risc que han de ser ateses. Tot sovint això deriva en tensions internes entre diferents sectors d'una mateix partit.

El que explico passa fa temps a totes les formacions polítiques del Parlament de Catalunya. Però ERC ho està posant molt de manifest durant aquests dies en els quals han de decidir quina impostura prenen en el debat de pressupostos.

El to d'Oriol Junqueras és de xantatge. Ara que ningú no s'escandalitzi que ja som grandets. El xantatge explícit o implícit és la norma en la pràctica parlamentària. I més ho és quan un partit és clau en la presa de decisions d'un Govern. Hem sentit el líder d'ERC -no sé quantes vegades ja- dir a CiU que no aprovarà uns pressupostos de fortes retallades. Els que toca fer. I tot sovint Junqueras llisca la paraula "eleccions" en el discurs d'aquests dies. Tot forma part del teatre que toca representar i ara diré per què.

ERC està atrapada entre dues pors. Si volem en diem "prudències", no tinc manies. Una por rau a la seva esquerra on hi ha dues formacions ben atentes al que fan els republicans: ICV i les CUP. Sembla que als primers els costa rebre vot de l'àmbit d'ERC però no és així en el cas dels segons que com indiquen les enquestes tenen potencial de creixement. Si ERC recolza l'ajust que ha de fer el Govern la factura electoral pot venir per aquest front. I més tenint en compte que al final ERC estarà donant suport a una CiU que està enmig d'una sèrie de casos de presumpte corrupció. L'altra por que té ERC és la que podríem qualificar de corporativa, és a dir, la que sorgeix de no voler perdre influència i poder sobre el Govern de Mas i també sobre l'opinió pública catalana. Només vull recordar que ERC ha esdevingut la clau per entendre el que passa a TV3 i el seu ERO que mai acaba d'arribar com caldria gràcies a Junqueras.

En aquest marc, a ERC han d'escenificar que no han oblidat la famosa "E" d'Esquerra gesticulant contra les retallades. I és el que fan. Però aprovaran els pressupostos perquè han de donar imatge de "partit seriós" i aquest paperot de citar unes noves eleccions el fan mentre tenen present que CiU podria aprovar els pressupostos amb el PSC i fins i tot amb el PPC. En cap cas el President Mas no convocarà eleccions amb aquestes enquestes i Junqueras ho sap. Ja sé que políticament és difícil d'imaginar ara mateix, però aritmèticament és possible tornar a la legislatura anterior on Mas anava pactant amb uns o els altres segons convenia. És cert que Junqueras fa servir la consulta i el "procés" per retenir CiU a prop i per a que no caigui en temptacions de llotja de peix. Però no deu passar per alt que CiU té una situació interna delicada després del pitjor resultat electoral des de 1980. A CiU no estan còmodes en aquesta situació i Duran no és l'únic element de discòrdia, Recoder acaba de deixar l'escó... I sectors tradicionalment afins a la federació resten enfadats amb els acords impositius amb ERC. Atenció també als casos oberts de presumpte corrupció que ho poden trastocar tot en les relacions de CiU amb el poder a Madrid. Tampoc deu passar desapercebut a la direcció d'ERC que el canvi de posició del PSC al Congrés dels Diputats en relació al PSOE podria fer més fàcils certs acords de tall sociovergent.

Junqueras fa veure que té el control de la situació. I té poder, exactament el que CiU ha cedit. Però no el té tot. Està limitat per les seves pors que tenen un substrat de realitat.

@AzoteLiberal a Twitter

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Enviar a un amic  
740
0
TORNAR