e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

11 de Novembre de 2013

El PSOE sense espai

                                                                                                                                                                                                                                            En castellano aquí

 

El PSOE ha celebrat aquest cap de setmana la seva Conferència Política. Massa bombo i plateret per un acte de partit on les decisions de contingut no són vinculants. Al final, el programa electoral l'aprovarà el Comitè Federal, de totes maneres, ha guiat absolutament el programa d'aquest cap de setmana. I cap a l'esquerra com indicava Elena Valenciano.

El PSOE sembla que s'ha proposat copiar Izquierda Unida en dos fronts: el del llenguatge i el fiscal. Això tindrà un resultat que ja podem anunciar ara: alimentarà encara més el discurs de l'esquerra radical i farà feliç un líder que és de por, Cayo Lara. El PSOE es prepara per fer de crossa d'IU i no pas al revés com és tradicional. Cayo Lara no crec que arribi mai a President del Govern, però no ho descarto en el cas d'Alberto Garzón com a líder d'una Syriza Hispana.

El PSOE ha tornat a fer mostra de la vacuïtat habitual del llenguatge de l'esquerra amb expressions com "regular els mercats" com si no estiguessin regulats i intervinguts, o amb la denúncia de les "polítiques neoliberals" quan el pes de la despesa pública sobre el PIB és a màxims històrics. Demanar concreció a algú que fa servir aquestes formules retòriques sempre ens du a un riure sà.

Fins i tot, un senyor culte com Felipe González ha fet seva l'expressió "austericidi". Una paraulota que ha tingut èxit i que comunica el contrari del que pretén perquè està mal formulada etimològicament. Pretenen dir que l'austeritat és assassina i amb la paraulota acaben dient que l'austeritat és la cosa morta. Això d'haver de rectificar la propaganda mal feta del rival polític és l'última tortura en la qual participo solidàriament... Al final, parlant malament han dit la veritat: l'austeritat és ben morta. Només cal mirar dades de despesa, dèficit i deute.

Més enllà de copiar el llenguatge per ximples que fa servir l'esquerra radical, el PSOE ha proposat apujar tots els impostos en el país amb l'esforç fiscal més alt d'Europa. No t'alarmis lloro progre, he dit esforç, no pressió, que sempre estem explicant el mateix. Només han proposat una mesura de rebaixa fiscal: augmentar el mínim exempt en l'IRPF a 16.000€. Aquesta és l'única bona notícia de les propostes. Castigant l'estalvi i fent fugir la inversió difícilment reduirem l'atur. I amb 6 milions d'aturats i sense formació sòlida de capital, també és impossible l'alça de salaris.

Quelcom que ha passat de forma discreta, ha estat la proposta de recentralitzar la normativa de l'Impost de Successions. I tinc molta curiositat per l'opinió del federalista PSC en aquesta matèria. La baixada constant i fins i tot bonificació total d'aquest impost a moltes CCAA és la prova de que la fragmentació territorial, en el terreny fiscal, impulsa la baixada d'impostos via competència entre administracions per tal de captar rendes, patrimonis i inversions. Heus aquí el motiu pel qual el PSOE vol recentralitzar la normativa per fixar un topall mínim en l'Impost de Successions, no pas un topall màxim. A molts liberals ens agrada la descentralització en l'ingrés, tant a Europa, com a Espanya, com a Catalunya perquè aquesta atomització permet triar un menor cost fiscal als agents econòmics. A més a més, obliga a una major eficiència en la prestació de serveis a la comunitat. I per això molts defensem la generalització del que anomenem Concert Econòmic.

No vull acabar l'article sense explicar que ha nascut un prestigiós corrent intern al PSOE. Es tracta d'un sector social-liberal en contra de la deriva cap a l'esquerra de la formació. Un grup que defensa el contracte laboral únic que també ha estat rebutjat pel PSOE, sembla que consolidar la dualitat laboral i els privilegis per antiguitat enfront dels treballadors més joves és molt d'esquerres ara... El seu manifest l'ha signat Miguel Sebastián, exministre d'Indústria i excap de l'Oficina Econòmica de Moncloa amb el president Zapatero. No crec que tinguin gaire sort, el PSOE sembla que ja ha triat copiar a Izquierda Unida per evitar la fuga de vot i l'únic que faran serà accelerar-la. Aquest cap de setmana, Felipe González ja no ha parlat de socialdemocràcia, ha parlat de socialisme democràtic, és un matís que no hem de passar per alt.

Amb tot plegat, el PSOE deixa el camí lliure a UPyD i al mateix PP per acabar d'ocupar l'espai socialdemòcrata que de fet representa la política de Montoro, que per cert, ja és a l'esquerra de Miguel Sebastián. Em temo que el PSOE s'està quedant sense espai electoral i això és molt més greu que la famosa crisi de lideratge.

@AzoteLiberal a Twitter

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Enviar a un amic  
1085
0
TORNAR