e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

29 de Setembre de 2014

Artur Mas sempre guanya

 

 En castellano

Cinc mesos sense escriure sobre el tal Procés. Però faltaven fets substancials per poder interpretar, ja fa molt que la batalleta retòrica constant sobre el tema no m'interessa. L'anècdota declarativa diària la deixo per als interessats partidàriament i per als emocionats nacionalment. Aquests últims són els que responen a la cita de Schopenhauer: "Quantes menys raons té un home per enorgullir-se de sí mateix, més acostuma a enorgullir-se de pertànyer a una nació." I n'hi ha molts que han omplert d'emoció la seva vida quotidiana amb el tal Procés.

Ara, a més d'actes cívics i festius ja tenim alguna cosa políticament interpretable: el President ha convocat la consulta i el Tribunal Constitucional l'ha suspesa cautelarment com tothom donava per fet.

El 9N, tant si no hi ha consulta, com si n'hi ha en format de guirigall amb urnes de debò o amb caixes de sabates, Mas haurà fet tot el que haurà pogut per salvar la situació política en la qual va quedar atrapat per un mal càlcul electoral després de les eleccions de 2012. Ell ha complert el seu programa i el pacte de Govern amb ERC: convocar la consulta aquesta legislatura. Heus aquí la seva esperança electoral, després del que les enquestes han anat dient durant aquests dos anys de legislatura.

Artur Mas sempre guanya perquè mai se la juga de debò.

Si la consulta hagués estat autoritzada per les vies jurídiques proposades, no suspesa, el resultat de la consulta no hagués tingut conseqüències pràctiques. Ni clares ni immediates. Per això se'n diu no vinculant. Segurament en tindria de polítiques i per tant gestionables. Després s'entraria en la fase anunciada de negociació política. He donat per feta la victòria del Sí-Sí en aquest cas, a més amb la doble pregunta no calia que sumés ni el 50% perquè això fos propagat. I és més que probable que sense conseqüències visibles per als electors aquesta opció guanyés amb certa facilitat. Els del graduable "sentiment independentista" són de dir "Sí" a les enquestes i a les consultes tipus enquesta. Hauríem de veure què fan en un referèndum a l'escocesa amb tots els efectes i havent de pagar els preus del trànsit a la independència. Sense responsabilitats, ni efectes materials, és rematadament fàcil i divertit projectar els desitjos personals en el "nou país" que cap polític no concreta precisament per no acabar amb la il·lusió.

Però ara ja sabem que la consulta ha estat suspesa pel TC. I Artur Mas també guanya. Perquè la consulta -suposant que es celebri- segueix sense ser vinculant, encara amb menys conseqüències i no s'hauran d'afrontar els grans impediments reals de la independència. La consulta suspesa encara serà més cívica i festiva amb la parella progovernamental Forcadell-Casals com a monitores de l'esbarjo. No cal dir que en aquest cas el Sí-Sí està molt més assegurat. I a la vegada qüestionat per la manca de legalitat i participació unionista, cosa que fa que el President no hagi d'actuar conseqüentment en relació al resultat.

En qualsevol dels dos casos, consulta autoritzada o no autoritzada, Mas guanyava. Alimenta la seva posició de màrtir de la causa, reforça el seu discurs victimista i guanya força en el pols polític que té per objectiu assolir més poder polític a l'Estat. Sí, en el sí de l'Estat. El Pacte Fiscal en la línia del concert. On són els bascos en el tema català? Amagats. Perquè els incomoda, perquè saben que tard o d'hora apareixerà sobre la taula la seva situació d'excepció fiscal que també desitja l'enorme majoria de catalans. I que molts liberals voldríem generalitzar entre totes les CCAA per evitar incentius perversos de caràcter interterritorial, en favor de la competència fiscal, de la responsabilitat pressupostària i del creixement econòmic d'aquelles regions a les quals mamar de la transferència constant no els ha fet cap favor.

El que falta per veure és si l'independentisme de darrera hora li compra la mercaderia de no anar amb tota l'artilleria per aconseguir la independència. El de pedra picada és obvi que no l'hi compra. I també hem de veure quants indepes de darrera hora, ja són de pedra picada. Sospito que pocs, si tenim present el discurs democratista, ingenu i voluntarista sobre la màgia de votar. Alguns sembla que només busquin la satisfacció moral de votar. O tenir la sensació que votar és exactament el mateix que triar...

En definitiva, no ens estranyi veure el President Mas recuperar-se a les enquestes.

@AzoteLiberal a Twitter

 

 

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Mename

Twitter

Facebook

Enviar a un amic  
1760
0
TORNAR