e-Noticies | Blogs blogs e-noticies e-noticies.cat

12 de Març de 2015

 

El resultat de les estructures d’estat son, a dia d'avuí, un  llibre de la Hisenda pròpia i un llibre blanc de la transició nacional. Ara sembla que se’n vol fer un altre o que ara si que si, que va de debò.

A finals de Febrer el Consell de Garanties Estatutàries va dictaminar que les estructures d’estat pactades entre CIU i ERC en la Llei d’acompanyament dels Pressupostos de 2015 eren contràries a l’Estatut i a la Constitució i la segona setmana de març s’anuncia a bombo i plateret que ERC nomena tres càrrecs amb la finalitat de vetllar per les tres estructures d’estat que es consideren actualment: transparència (Mònica Calvet), Hisenda i Seguretat Social (Josep Ginesta) i infraestructures estratègiques (Marcel Coderch). És casualitat?

Cal afegir que, segons les informacions, aquestes persones actuaran com experts i no percebran cap retribució per exercir aquest càrrec.

Recordem també que ja fa un parell d’anys que hi ha una estructura d’estat unipersonal en la figura del Sr. Joan Iglesias, que fa d’assessor del President en matèria d’Hisenda amb càrrec a compte dels pressupostos de la Generalitat. Com que ja he escrit sobre aquesta qüestió en una columna passada, no m’estendré gaire més, però en aquest moment, em pregunto com lligarà Iglesias amb aquest nou nomenament.

Apart de l’anterior, la Generalitat va constituir un Consell Assessor per la Transició Nacional (CATN) que també depèn de la Presidència i que algun cost a càrrec de l’erari ha suposat  o suposa – directe o indirecte. També en aquest cas, em pregunto com encaixaran els tres recent nomenats.

Pe rúltim, a mitjans de febrer el Gobern crea dos comissionats, Nuria Basseols per la transparència i Carles Viver Pi-Sunyer per la Transició Nacional (CATN). El darrer ja presidia el CATN, per tant, no sabem ben be què de diferent farà ara. També en aquest cas, em qüestiono l'encaix dels nous nomenaments.

Amb la incorporació d’aquest trio d’ERC s’obra la possibilitat de que s’eixampli l’espectre social en la qüestió de les estructures d’estat ja que fins ara, tot s’ha fet a la mida de CDC, que no representa ni de bon tros la sensibilitat de la majoria de la societat i, que en cas d’haver de crear alguna institució no pot fer-ho sense un pacte d’estat o un acord majoritari de les forces democràtiques representatives, per allò de fer-ho bé i no com una república bananera.

Un dubte que sobrevola aquest recent nomenament és que es pugui repetir el que ja va passar al 2013 amb el binomi Mas-Colell (CIU)/Albert Castellanos (ERC) amb la Hisenda pròpia: que CIU vagi per lliure perquè per més que ERC vulgui, si CIU segueix plantejant la qüestió com fins ara, no passarem del titular i poca cosa més.  De nou, ERC li haurà tornat a seguir el joc, bé per la seva candidesa, bé per la seva incapacitat de liderar.

A veure què ens expliquen i tant de bo això no acabi només amb un altre llibre.

 

 

Tafanera

Blinklist

Fresqui

Del.icio.us

Barrapunto

Digg

Menéame

Twitter

Facebook

Afegir un comentari Enviar a un amic  
1172
0
Comentaris afegits 
No hi ha comentaris afegits a aquest article.
TORNAR